Taa.
Generalnie mój warsztat albo raczej warsztacik raczej ubogo wygląda jeszcze - przynajmniej pod względem obróbki drewna - z racji zawodu mam sporo innego szpeja. Z elektronarzędzi to mam póki co ukośnice i szykuje się do kupna pilarki stołowej na 90% Metabo ts 216. Do grubościówki mam dostęp - mogę wypożyczyćz wypożyczalni. Czy mają tak strugarki - nie wiem zapytam.
Do tomekz: punkt 2 powiadasz. Rzuć okiem na załącznik. Generalnie obrazek przedstawia pilarkę stołową widok od strony podawania materiału (nie wiem czy ta strona ma jakaś nazwę z angielska można by to napisać circular saw infeed) jak stajesz przed piłą i uginasz kolana to widzisz w przybliżeniu coś takiego. To perspektywa już wytłumaczona. Dalej. Ten kawałek sklejki mocowany od góry lub dołu w założeniu ma służyć jako powierzchnia gwarantująca równoległe przesuwanie się materiału wzdłuż piły (górna i dolna powierzchnia są płaskie - takie wyszły z grubościówki) i przykładnicy bocznej. Problem jaki widzę tutaj to to że "moja piła" ma 63mm wysokości cięcia a materiał ma około 110mm wiec trzeba to obrócić (tym razem sklejka będzie przesuwać się po blacie) i dociąć. PO takim przejeździe mamy już 3 powierzchnie prostopadłe. Odkręcamy deskę i ostatnią powierzchnie odcinamy już normalnie - pchamy wzdłuż przykładnicy bocznej. Voila!! teoretycznie a nawet na Youtubie to działa pytanie czy zadziała u mnie?
tutaj znalazłem coś takiego tyle że u mnie zamiast zacisków trzeba by użyć wkrętów ze względu na dużą grubość materiału i konieczność podwójnego cięcia.
https://www.woodmagazine.com/woodworking-plans/tablesaw/straight-edge-cutting-jigi jeszcze filmik jak to działa na youtubie:
a tu może nawet lepiej pokazuje cały proces najpierw grubościówka, później piła:
no i co o tym myślicie? da się?
pozdrawiam