29 Kwietnia 2026, 06:22:31 czas Polski

Autor Wątek: Projekt Kuchnia  (Przeczytany 15974 razy)

Offline radi198822@wp.pl

Odp: Projekt Kuchnia
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Lutego 2018, 16:45:41 czas Polski »
Nozki montujesz 7,5cm od brzegu szafki. Domyslnie ustawienie nozek 10cm. Cokol 9cm (1cm uzupelnic pod bokami podkladkami z hdf-ki aby docisnac uszczelke do podlogi) a szpary pod szafkami nie widac i nie musisz nic podcinac. Tylko trzeba okleic gorna krawedz plyty.

Offline dzimi123

« Odpowiedź #16 dnia: 22 Lutego 2018, 17:48:19 czas Polski »

18mm może być mało aby uchwyt nie obijał ściany
Co do cokołu polecam "pastikowe" w kolorze lub metalizowane, są trwałę, z uszczelką. Odpowiednie cofnięcie wystarczy aby drzwiczki się otwierały. Pomiędzy cokół a szafkę wkłądam klin który dociska cokół do podłogi, to dużo pomaga aby nie wadziło

Ok to dam ok 50 mm od ściany i zlicuję z frontem czy zamontowanie jej na kołki i klej będzie odpowiednie? Czy mimośrody od strony szafki? Konstrukcja szafki z blendą ma wtedy wyglądać tak jak w załączniku?

A plastikowe cokoły różnią się bardzo odcieniem od lakieru?

Nozki montujesz 7,5cm od brzegu szafki. Domyslnie ustawienie nozek 10cm. Cokol 9cm (1cm uzupelnic pod bokami podkladkami z hdf-ki aby docisnac uszczelke do podlogi) a szpary pod szafkami nie widac i nie musisz nic podcinac. Tylko trzeba okleic gorna krawedz plyty.

Ale ten 1 cm nie będzie widoczny? Kuchnia jest połączona z salonem na przeciwko zabudowy  będzie kanapa. To już chyba lepiej podciąć pod tą zmywarkę niż robić dziurę pod szafkami na całej długości zabudowy.

Dziękuję za odzew

Offline radi198822@wp.pl

« Odpowiedź #17 dnia: 22 Lutego 2018, 18:29:37 czas Polski »
Moze byc widac jak sie polozysz na kanapie. Siedzac to watpie ze to zobaczysz. No chyba ze ta kanapa stoi bardzo daleko to bedzie widac po calosci.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Lutego 2018, 19:49:40 czas Polski »
Skręć blendę z kawałkiem płyty na płasko a później przykręć przez korpus to płyty za blendą

Offline dzimi123

« Odpowiedź #19 dnia: 22 Lutego 2018, 20:32:20 czas Polski »
A to sprytne rozwiązanie :)

Offline Krzysiek_Ełk

« Odpowiedź #20 dnia: 23 Lutego 2018, 21:49:32 czas Polski »
Na rynku masz zmywarki dostępne z tak zwanymi zawiasami ślizgowymi. Nazwy handlowe to np Perfect Fit w zmywarkach Electrolux lub Slide Fit czy jakieś tam inne Fit, każdy nazywa jak chce. Tutaj filmik jak to działa

Nie trzeba podcinać cokołu. Zastanów się czy nie lepiej też za zmywarka umieścić blendę na grubość płyty 18mm bo jedno wybrzuszenie na ścianie lub jakiś klops z kątem i frontu nie otworzysz.

Offline Bladepoland

« Odpowiedź #21 dnia: 24 Lutego 2018, 14:23:42 czas Polski »
Z zasady cokołu lepiej nie przykręcać na stałe z korpusem szafki. W razie potrzeby, np. puścił syfon,  można ją szybko usunąć. Lepiej chyba, jak sugerowali koledzy zastosować niższy cokół, ewentualnie podfrezować i okleić.
Jeśli nie masz czego robić, nie rób tego tutaj...

kozio

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Lutego 2018, 16:07:12 czas Polski »
Jeśli chodzi o cokół to jeśli jest laminowany to zawsze oklejam a jeśli lakierowany to lakieruje miejsce podfrezowane.  Nie lubię chować cokolu daleko.

Offline arturs

« Odpowiedź #23 dnia: 01 Marca 2018, 17:28:54 czas Polski »
a ja zapytam o fundamentalną rzecz - czemu takie niskie dolne szafki? u nas są 80cm plus blat i nóżki i są ok(wysokość robocza 90cm)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 01 Marca 2018, 21:01:57 czas Polski »
? u nas są 80cm plus blat i nóżki i są ok(wysokość robocza 90cm)

Czyli nóżki 6cm?
« Ostatnia zmiana: 01 Marca 2018, 21:04:31 czas Polski wysłana przez kozio »

Offline arturs

« Odpowiedź #25 dnia: 02 Marca 2018, 23:31:43 czas Polski »
mniej więcej, takie najkrótsze.. co tego żona zdecydowanie zażądała samych nóżek bez cokołów.. żeby była jasność - żona ma 164 cm wzrostu więc przeciętnie i taki blat jest bardzo wygodny jeśli chodzi o wysokość roboczą.. lata temu pierwsze szafki mieliśmy takie kupowane standardowe i zawsze narzekała, kolejne już robiłem z płyty i już tamte miały 91cm, te mają 90 i jest optymalnie.. metoda obliczania wysokości roboczej jest prosta - osoba najczęściej pracująca zgina rękę przed siebie pod kątem prostym i od tego odejmuje się 10-15cm.. tak, żeby np. nożem na desce do krojenia łatwo było operować, inaczej trzeba się schylać, a że moja żona ma problemy z kręgosłupem to dobra wysokość jest bardzo ważna..

Offline dzimi123

« Odpowiedź #26 dnia: 05 Marca 2018, 08:27:53 czas Polski »
U mnie wysokość robocza będzie 86 cm, mam podobne szafki w domu i wygodnie ,,kroi mi się chleb" ;) a ma 175 cm wzrostu.

Offline Heniek z Tonietut

« Odpowiedź #27 dnia: 05 Marca 2018, 09:31:41 czas Polski »
Jesli chodzi o wysokość blatu w kuchni to kwestia jest bardzo indywidualna. Moja Żona  (również 164 cm wzrostu) zażyczyła sobie blat na wysokości 85cm. Miało być mniej ale zmywarka by nie weszła.

Jeśli chodzi o cokół i zmywarkę: Moja zmywarka ma taki rzutnik na podłogę i wyświetla co się z nią dzieje. Dołączyli do urządzenia taki kawałek materiału gumopodobnego z okienkiem który wchodzi pod front (zamocowanie na stałe) i zachodzi za cokół (wisi "luźno"). Nie wiedziałem dokładnie jaka jest minimalna zależność między wysokością cokołu a jego cofnięciem tak aby nie zasłonić "rzutnika" a także jak będzie wyglądać sprawa otwierania drzwiczek, więc zmywarke zamknąłem między dwie ściany przez co cofnięcie cokółu mogłem dowolnie modyfikować. Do zmywarki był dołączony uchwyt pod cokół, drugi dorobiłem samodzielnie. Finalnie okazało się, że cofnięcie 5cm przy cokole wysokim na 10cm jest ok. Jednym słowem jest tak ,że jak patrzy się prosto to front i cokół się schodzą ale jak patrzeć od strony podłogi to będzie przerwa i widać tą gumę.

Offline dzimi123

« Odpowiedź #28 dnia: 05 Marca 2018, 09:38:06 czas Polski »
Więc tak, trochę podszkoliłem się w polecanym sketchupie :) i ostatecznie ma projekt wyglądać tak jak w załączniku. Jeśli coś jest nie tak prosiłbym o sugestie, jakie poprawki jeszcze zrobić?

Offline Heniek z Tonietut

« Odpowiedź #29 dnia: 05 Marca 2018, 09:47:55 czas Polski »
Nie wiem czy to już masz ogarnięte ale rada laika: zostaw sobie pare milimetrów luzu do wieszania górnych szafek bo będzie ciężko "wcisnąć". Ściany mogą być nierówne, brak kątów itd.
Jeśli chodzi o zmywarkę to nie wiem czy doświadczeni Koledzy się zgodzą ale chyba możesz zyskac 1,8cm nie dając podwójnej ścianki bocznej od strony korpusu ze zlewem. Wersja bardziej oszczędna - nogi od strony ściany może też nie być - wystarczą ze dwa kątowniczki do podtrzymaniu blatu. Zostaw 61cm luzu od ściany - zyskasz trochę luzu dla zmywarki co jest przydatne przy wkładaniu i wyjmowaniu - frontem możesz zasłonić ewentualną szczelinę ale tu znowu nie na styk bo front może szorować o ścianę przy otwieraniu - szczególnie jeśli zmywarka będzie delikatnie pod skosem.