21 Kwietnia 2026, 16:51:46 czas Polski

Autor Wątek: Meble z kuchni A do kuchni B + kilka jeszcze pytań  (Przeczytany 3952 razy)

Offline Spiewaczek1

Meble z kuchni A do kuchni B + kilka jeszcze pytań
« dnia: 27 Lutego 2018, 11:45:22 czas Polski »
Część.  Stanąłem prze problemem jak w temacie. Chce sam przenieść meble z dotychczasowej kuchni (meble na jednej scianie) do drugiej kuchni mniejszej ( meble w literę L ) . I Ty pojawia się problem bo będę potrzebował właśnie szafki w sam róg pomieszczenia.
I mam kilka pytań z tym związanych.  Czy może macie jakieś poradniki jak się zabrać do tej czynności może jakieś wymiary minimalne zęby było wygodnie.
Dodam że już coś tam w swoim życiu skrecilem i nie była to Ikea. 

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka

djaworek

• Gość
Odp: Meble z kuchni A do kuchni B + kilka jeszcze pytań
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Lutego 2018, 12:13:30 czas Polski »
A teraz oddal się od komputera przynajmniej na 3 metry , zajmij na chwilę umysł czym innym a następnie z tej odległości przeczytaj co sam napisałeś i zadaj sobie pytania: ... kto to napisał i o co mu właściwie chodzi?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Lutego 2018, 12:31:15 czas Polski »
Przecież pisał z telefonu bez czytania.
Trzeba zdemontować szafki w A i przenieść do B. Wcześniej pomierzyć korpusy i przemyśleć który gdzie będzie stał lub wisiał. To taki poradnik w skrócie ;)
Wymiary "minimalne" zależą ile masz miejsca na ten narożnik i jak otwierany front do niego planujesz.

Offline Spiewaczek1

« Odpowiedź #3 dnia: 27 Lutego 2018, 12:43:39 czas Polski »
Trzeba zdemontować szafki w A i przenieść do B. Wcześniej pomierzyć korpusy i przemyśleć który gdzie będzie stał lub wisiał. To taki poradnik w skrócie ;)
Wymiary "minimalne" zależą ile masz miejsca na ten narożnik i jak otwierany front do niego planujesz.
Właśnie kolego trafiłeś w moje myśli. Mniej więcej mam pomierzone tylko mi mam tej kartki. Bodajże mam po 20 cm (mogę się mylić ) z każdej strony narożnika. I czy to nie będzie za mało. 

kozio

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Lutego 2018, 13:06:47 czas Polski »
20cm to prawie jak na wymiar ;D

Offline _agnieszka_

« Odpowiedź #5 dnia: 27 Lutego 2018, 13:08:42 czas Polski »
Właśnie kolego trafiłeś w moje myśli. Mniej więcej mam pomierzone tylko mi mam tej kartki. Bodajże mam po 20 cm (mogę się mylić ) z każdej strony narożnika. I czy to nie będzie za mało. 

Przy standardowej głębokości szafek - moim zdaniem będzie zdecydowanie za mało

Offline Spiewaczek1

« Odpowiedź #6 dnia: 27 Lutego 2018, 13:13:22 czas Polski »
Z jednej strony nie da rady nic więcej ale z drugiej coś może by się poszerzyło.
Muszę znaleźć moje zapiski i niedługo trzeba ruszyć z tematem bo gipsowki się kończą gladzić

Offline _agnieszka_

« Odpowiedź #7 dnia: 27 Lutego 2018, 13:27:47 czas Polski »
Z jednej strony nie da rady nic więcej ale z drugiej coś może by się poszerzyło.
Muszę znaleźć moje zapiski i niedługo trzeba ruszyć z tematem bo gipsowki się kończą gladzić

Przy 20cm po obu stronach maksymalna szerokość "otworu" to niecałe 30cm. (pewnie jeszcze pomniejszone o grubość płyty itd, więc w praktyce bliżej 25cm)
Wyobraź sobie szafkę szerokosci 25-30cm, i że masz w niej sięgnąć prawie metr wgłąb...
Szafki narożne są generalnie mało wygodne, bo trzeba bardzo głęboko sięgać. Są fajne systemy, ale wymagają otworu 50cm. Poza tym nawet bez żadnego systemu, do szafki narożnej powinieneś być w stanie wejść. Przy 40cm otworze jest za wąsko....

Offline marcin6391

« Odpowiedź #8 dnia: 27 Lutego 2018, 13:30:43 czas Polski »
20cm to prawie jak na wymiar ;D

metr-milimetr...nie kilometr ...
 ;D

mily68

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Lutego 2018, 13:37:35 czas Polski »
Proponowałbym zwęzić sąsiednie korpusy (jeśli się da). Wtedy będziesz mógł wstawić normalniejszą "rogówkę".
Często przy przeszczepach trzeba coś przerabiać...

Offline _agnieszka_

« Odpowiedź #10 dnia: 27 Lutego 2018, 15:07:55 czas Polski »
Albo oba sąsiednie, albo wyrzucić jedną szafkę, najlepiej wąską (albo zwęzić o jakieś 30cm), wtedy do naroznika pasowała by nerka albo cargo z peki, a z drugiej strony dołożyć wąskie cargo (15cm) - byłoby najbardziej ergonomicznie

mily68

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Lutego 2018, 15:42:53 czas Polski »
To też dobre rozwiązanie.

Offline Spiewaczek1

« Odpowiedź #12 dnia: 27 Lutego 2018, 21:49:27 czas Polski »
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Z tym zmniejszeniem obecnych szafek może być ciężko ale zobaczę może cosvsie pokombinuje.

Offline Spiewaczek1

« Odpowiedź #13 dnia: 23 Marca 2018, 10:46:15 czas Polski »
Aby nie zakladac nowego tematu zapytam w tym.
Jakich kołków używacie do mocowania listwy do montażu górnych mebli. Jaka średnica samego kolka i łba śruby.  Śruby na gwiazdkę czy inne ?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Marca 2018, 15:48:47 czas Polski »
Chyba wszyscy używają Fishera DuoPower fi 8 mm.
Ja w warsztacie listwę do ściany z pustaka ceramicznego wieszałem na Fisher FUR (lub FUS - nie pamiętam) o długości bodajże 120 a średnicy nie powiem ale to była jedyna dostępna w tej długości. Łby na klucz chyba 13. Pewnie przesadziłem, ale na takiej listwie wisi 208 cm na 97 cm szafek "trzydziestek" wypełnionych po brzegi.