07 Maja 2026, 04:41:14 czas Polski

Autor Wątek: Kompletny laik chce zrobić łóżko  (Przeczytany 10139 razy)

Offline hRs

Odp: Kompletny laik chce zrobić łóżko
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Marca 2018, 10:19:47 czas Polski »
Dolicz jeszcze odpad, zwykle część desek może mieć jakieś wady, które należy "ominąć" docinając elementy. A jaki masz park maszynowy, czy planujesz wszystko ręcznie itd? Może znajdź kogoś w pobliżu kto może dla Ciebie przestrugać i przygotować drewno kupione od kogoś prywatnie np z ogłoszeń.

Obecnie jedynie co mam to ręce i chęci do zrobienia takiego łóżka.

Bardzo chaotyczny się robi ten wątek. Nie obraź się autorze ale widzę, że szukasz kompletnie nie wiedząc czego. Napisz jaki zakres prac jesteś wstanie zrobić sam a co byś chciał już gotowe. Mam wrażenie, że mylisz pojęcia drewna przestruganego a wyrównanego.
Może się mylę ale nawet nie wiemy jak Ci pomóc.

Bardzo możliwe, że mylę pojęcia. Czytam w necie różne informacje na temat drewna i samego budowania, aczkolwiek wszystkiego nie przyswajam tak szybko. Ale myśle, że małymi krokami przy Waszej pomocy uda mi się osiągnąć cel.

Najchętniej chciałbym kupić drewno, które musiałbym powyrzynać tak jak w projekcie. Oszlifować, zaimpregnować i składać/skręcać całą układankę.

Offline tommies

« Odpowiedź #16 dnia: 08 Marca 2018, 11:30:12 czas Polski »
Pierwsze pytanie to cel w jakim chcesz zrobić to łóżko.  Jeśli myślisz, że będzie dużo taniej niż w sklepie to się mylisz - pomijam oczywiście jakieś "dizajnerskie" cuda za kolosalne sumy.
Zakładam wiec że po prostu chcesz sprawdzić swoje siły rozpoczynając przygodę z majsterkowaniem.  No i jak przypuszczam masz odpowiednie miejsce do majsterkowania.

Myślę, że skoro to początek przygody, to powinieneś zrobić projekt posiłkując się gotowym asortymentem ze składów - odpada wtedy używanie wielu narzędzi których nie masz. Kupujesz gotowe, suche i strugane i musisz jedynie przeszlifować przed lakierowaniem/malowaniem.
Dobry projekt to podstawa - przemyśl wszystko dobrze i wstaw na forum do oceny.
W filmiku który przesłałeś jest kilka rzeczy, które możesz znacznie uprościć, ale cześć zapewne chciałbyś zostawić gdyż dodają uroku meblowi - np łączenie narożników. Za to na przykład deski pod materac możesz śmiało przykręcać na prostą kantówkę, bez robienia wpustów - i tak ich nie widać a roboty sporo.

Co do narzędzi, to musisz sobie odpowiedzieć czy będziesz używał sieciowych czy akumulatorowych. Jeśli akumulatorowych, to przemyśl od razu markę i serię aby ujednolicić akumulatory. Z tanich to Meec z Juli, Parkside z Lidla, MacAlister z Castoramy, trochę wyżej to Ryobi, a później to już cała gama producentów.

Posiłkując się gotowymi kantówkami i deskami takie minimum to bedzie piła ręczna (np. "japońskie") ew. dodatkowo elektryczna pilarka, wiertarko-wkrętarka + bity i fazownik, dłuta, pobijak, papiery ścierne, ew. szlifierka oscylacyjna, wiertła do drewna, wkręty, kołki ewentualnie  do mimośrody meblowe. Zaleznie od projektu moze jeszcze sciski stolarskie, pewnie też pilniki do drewna.  To tak na szybko, ale pewnie o czymś zapomniałem ;)

EDIT:
No oczywiście kątowniki i ołówek ;)
« Ostatnia zmiana: 08 Marca 2018, 11:46:22 czas Polski wysłana przez tommies »

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Marca 2018, 11:33:38 czas Polski »
Oglądnołem film i wydaje mi się że drewno użyte tam to (http://www.centrum-drewna.pl/sklep/10,kvh-i-bsh-drewno-konstrukcyjne-czterostronnie-strugane.html )

Powiem tak zrób rysunek podaj dokładne wymiary i myśle że za materiał na ramę z tego drewna wydasz 200-300 pln  . Nie robiłbym aż tak pancernej ramy z bokami miejscem na szczebelki tylko dał skrzynię ( obudowę ) z grubego materiału a listwę na szczebelki o wymiarach 30x40 mm + co jakieś 60 cm nóżkę coby ją dodatkowo wsparła .

To drewno tak naprawdę wystarczy przeszlifować papierem i zaimpregnować , nie powinno robić problemu .

Jeśli chcesz mieć ładne usłojenie bez widocznych połączeń kup deskę calówkę ( ok 27 mm grubości ) przeszlifuj ja ale wtedy dałbym po rogach kantówkę i wpuścił deskę  na 2-3 cm w środek  ).

jeśli nie znajdziesz odpowiednio szerokiej deski to będziesz musiał je skleić na wysokość.

Jeśli będziesz potrzebował trochę lepszych narzędzi to zapraszam do siebie mam wolny weekend i mogę pomóc , pod warunkiem że padać nie będzie . Przyjedziesz z materiałem dotniemy , wyheblujemy na grubościówce i przeszlifujemy , resztę sobie w domu polakierujesz i skręcisz.

Offline Przemek

« Odpowiedź #18 dnia: 08 Marca 2018, 12:28:19 czas Polski »
W zasadzie już masz wszystko wyjaśnione, dobry pomysł to wykonanie projektu samodzielnie, to wiele powinno ułożyć w głowie co i jak.
A skoro kolega MChObi proponuje swój warsztat na pole doświadczalne, to już masz bardzo dużą pomoc i miejsce żeby troszkę zapoznać się z tematem obróbki drewna.
Powodzenia w realizacji!
Pozdrowienia
Przemek

Offline hRs

« Odpowiedź #19 dnia: 08 Marca 2018, 16:12:31 czas Polski »
MChObi, dziękuję bardzo za Twoją propozycję. W ten weekend na pewno się nie uda, chociażby z racji braku drewna. Muszę w okolicach Warszawy znaleźć skład z takim drewnem co podesłałeś w linku. Myślę, że z Wrocławia sama dostawa kilkunastu mb drewna wyniesie drugie tyle co jego koszt. Natomiast, jeżeli będę miał jakiś problem, a Ty dalej będziesz miał chęci mnie ugościć z pomocą to dostosuję termin do Ciebie i wpadnę :)

tommies, chciałbym zrobić łóżko z dwóch powodów. Obecne nie jest wygodne, a więc przyda się zmiana. Drugi powód prawidłowo odgadłeś, rozpoczęcie majsterkowania.

Przy łączeniu narożników łóżka chciałbym pozostać bo sprawiają, że łózko wygląda znacznie lepiej.
Co do stelażu to macie racje. Sporo zachodu z tym, a można zrobić prościej i taniej, szczególnie że nie będzie go widać.

Wysokość stelaża byłaby około 30cm, wtedy jak dołożę materac to będzie on wystawał kilka cm powyżej ramy łóżka.
Aby był stabilny to zrobiłbym ramę do niego o wymiarach 1400x2000mm i wsparłbym ją na kilku nóżkach.
Warto do niego dodawać belkę poprzeczną na środku szerokości, aby jeszcze bardziej go wzmocnić?

Przygotowałem dwa "projekty" boków i przodu/tyłu łózka i wrzuciłem do załączników. Projektu stelaża jeszcze nie zrobiłem, bo mam do niego kilka pytań.
Chciałem zrobić projekt w programie, aczkolwiek z braku umiejętności blokowałby on tylko moje "wizje".

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Marca 2018, 16:46:55 czas Polski »
PW poszło

Offline tommies

« Odpowiedź #21 dnia: 08 Marca 2018, 20:37:10 czas Polski »
Kantówkę dałbym wzdłużnie a po środku albo i w dwóch miejscach wsparłbym nóżkami do podłogi.  Tylko wyjaśnij jeszcze proszę bo nie do końca rozumiem - robisz jak na filmie, gdzie boki są jednocześnie konstrukcją nośną, czy ramiak jest nośny wsparty na nóżkach?

Pamiętaj, że wskazane jest , aby pod łóżkiem mogło swobodnie przepływać powietrze, bo inaczej się zakisi ;)  Człowiek sporo się poci a część wnika  w materac. I druga kwestia to odkurzanie pod łóżkiem - przynajmniej przed świętami.  Jak zrobisz podobne do tego z filmiku, to będą wymagane 4 osoby aby to bydle przestawić.  Moim zdaniem lepiej jest jak można odkurzyć pod łóżkiem kiedy tylko się chce.

Offline grzechu83

« Odpowiedź #22 dnia: 09 Marca 2018, 09:36:45 czas Polski »
A czy nie lepiej kupić gotowy stelaż? Przecież sam materac, to nie wszystko - porządny, odpowiednio elastyczny stelaż wydłuża żywotność materaca i poprawia komfort snu. Dodatkowo stelaż regulowany pozwala dopasować nieco twardość podłoża pod własne potrzeby. Mój kręgosłup jest bardzo wrażliwy i sobie nigdy nie zrobiłbym łóżka na zwykłych dechach, czy tym bardziej płytach (a takie widziałem). Nawet stelaż kiedyś zmieniłem z jednego na drugi i przy tym samym materacu różnica jest ogromna.

Offline Qbek

« Odpowiedź #23 dnia: 10 Czerwca 2018, 13:08:40 czas Polski »
Hej
Zamierzam zrobić łóżko z desek calowych dębowych. Deski będę kleił na szerokość 50cm. Właśnie taka będzie wysokość łóżka. Zastanawiam się czy bok mogę skleić z trzech desek. Materiał jest pierwsza klasa i cięcie na drobne listwy zepsuje finalny wygląd łóżka. Myślicie że będzie się to wypaczać? Kolejna sprawa to połączenie boków ze sobą. Planuje połączyć wszystko na blachy takie specjalne do łóżek. Boki będą dochodzić do siebie do czoła. Problemem jest to że blacha zmieści się tylko pod materacem. Materac będzie wsunięty 10cm, do tego dochodzi stelaż z kantówką pod materac i wychodzi mi że 15cm jest bez żadnego połączenia. Jak to ugryźć?