19 Kwietnia 2026, 05:39:51 czas Polski

Autor Wątek: Mebelki do domku dla lalek  (Przeczytany 12706 razy)

Offline kemot

Mebelki do domku dla lalek
« dnia: 08 Marca 2018, 12:11:25 czas Polski »
Witam.

Zaczyna się sezon wiosenny wraz z nim nowe plany.
Chciałbym się pobawić przy tworzeniu mebelków dla lalek dla swoich córek.
Fajnie by było jakbyście mogli podpowiedzieć od czego zacząć i jakim materiałów najlepiej użyć.
Mam zamiar zakupić na początek ukośnice, szlifierke taśmową i kilka innych mniejszych narzędzi.
Macie jakieś pomysły co jeszcze będzie niezbędne do takiej "zabawy"?
Z góry dzięki za każdą pomoc.
Tomek

Offline Przemek

Odp: Mebelki do domku dla lalek
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Marca 2018, 12:34:04 czas Polski »
Jeszcze jakaś mała tokareczka żeby robić nogi do stoliczków i krzesełeczek :D
Pozdrowienia
Przemek

Offline kemot

« Odpowiedź #2 dnia: 08 Marca 2018, 21:25:40 czas Polski »
Zdaję sobie sprawę, że Twoja odpowiedź była wyjątkowo ironiczna :)
No nic i takie są potrzebne. Dzięki

kozio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Marca 2018, 21:42:42 czas Polski »
Małe narzędzia doalych rzeczy.

Kup jeszcze frezarkę krawędziówkę.

Offline kemot

« Odpowiedź #4 dnia: 08 Marca 2018, 21:45:59 czas Polski »
Kozio - myślałem o tym, pewnie jeszcze poczeka kilka miesięcy jesli to co mam na myśli teraz wypali.

Offline przemek_83

« Odpowiedź #5 dnia: 08 Marca 2018, 22:10:35 czas Polski »
Do małych mebelków polecam ci głównie piłę japońską. Ja zaczynałem tak http://forum.domidrewno.pl/realizacje-widzow-domidrewno/zabawki-dla-lalek-czyli-jak-to-sie-zaczelo/msg120791/#msg120791. Teraz przy okazji realizacji większych projektów i posiadanego sprzętu robiłbym wiele rzeczy inaczej, ale te zabawki służą do dziś :) Fajnie robiło się stolik z balsy, która została oklejona fornirem i później polakierowana.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Marca 2018, 22:51:26 czas Polski »
ukośnica do mebelków dla lalek się nie sprawdzi, zbyt małe elementy żeby na niej ciąć, jak chcesz mieć całe palce to ją odpuść chyba że potrzebujesz ją do innych rzeczy, to już lepsza będzie przyrżnia,
no i zawsze podstawowym narzędziem w pracy z drewnem jest piła stołowa, nawet jakaś mała modelarska ale jednak stołowa

Offline krzyś48

« Odpowiedź #7 dnia: 08 Marca 2018, 23:08:02 czas Polski »
mała tokareczka żeby robić nogi do stoliczków i krzesełeczek
a może
https://www.youtube.com/watch?v=eCBWi_YQPuA

Offline Przemek

« Odpowiedź #8 dnia: 09 Marca 2018, 07:05:09 czas Polski »
Zdaję sobie sprawę, że Twoja odpowiedź była wyjątkowo ironiczna :)
No nic i takie są potrzebne. Dzięki
Nie było żadnej ironii, serio wg mnie to przydatny sprzęt do takich realizacji, możesz ewentualnie zaimprowizować tokarkę z wiertarki.
To co pokazuje krzyś48 to jedynie proste kołki da się zrobić a mi chodzi o jakieś bardziej stylowe kształty na nóżki mebli.
Pozdrowienia
Przemek

Offline _agnieszka_

« Odpowiedź #9 dnia: 09 Marca 2018, 08:03:11 czas Polski »
Swego czasu na did było nagranie takiej "tokarki dla dzieci", akurat w tym wypadku powinna zdać egzamin (serio piszę)

Zwróć uwagę, żeby narzędzia nie były za duze w odniesieniu do obrabianego przedmiotu.
Może pomyślałabym jeszcze o takim zestawie "modelarskim" czy jak to się nazywa
(Zdjęcie z Google, wybaczcie, nie chce mi się wstawać iść fotografować mojej..)

Są mini-tarcze do drewna, mini frezy, wybór końcówek spory, itd, i można całkiem precyzyjnie coś zrobić (bardzo przydatna jest przedłóżka, żeby nie trzymać całej szlifierki w ręce tylko samą końcówkę), osprzęt do tego można dokupić choćby w leroy - np grawerowałam tym na jajkach (pisanki, bez skojarzeń poproszę ), szkle, drewnie, itd.
Meble tapicerowane w tym rozmiarze też paradoksalnie całkiem nieźle wychodzą ;)
Jeszcze pytanie, jaki to ma być faktycznie rozmiar? Tzn taki mini-fotelik np ma mieć 5cm czy 20?

A wątek fajny, pisz jak postępy, a za jakiś czas mnie też to czeka ;) (@aqfa jakoś dziwnie lepiej się czuje w większej skali ;))

kozio

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Marca 2018, 08:04:50 czas Polski »
Piła japońska.
Papier ścierny.
Klej na gorąco.

Wystarczy taki zestaw i można zrobić cuda ;)

Offline kemot

« Odpowiedź #11 dnia: 09 Marca 2018, 11:23:47 czas Polski »
Dzięki za odpowiedzi i podpowiedzi.
O pile stołowej też już myślałem, póki co będzie musieć wystarczyć taka malutka, ale akurat przy tym "projekcie" powinno to wystarczyć.

Agnieszka o takim sprzęcie jak wstawiłaś też muszę poczytać, bo faktycznie wygląda na potrzebne urządzenie w przypadku mebelków.
Mebelki mają być dostosowane do wymiarów lalek barbie więc nie będą jakieś mega malutkie.

Co do tokarki to chyba na fb widziałem taką mini ( ale raczej to na początek sobie odpuszcze) do tego była tam mini piła stołowa, która akurat w przypadku docinania malutkich elementów powinna się nadać.

Teraz jeszcze muszę poczekać na trochę ciepła żeby przygotować mój mini warsztacik do pracy i wybrać sprzęt.

Myślicie, że do tego typu prac wystarczy sprzęt "marketowy"? Macie jakieś sprawdzone marki/producentów które nie rozsypią się od razu?

Offline Krzysiek1973

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Początkujący...
  • View Gallery
    • KESS
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Marca 2018, 13:10:55 czas Polski »
Ja ostatnio robiłem dwa łóżeczka i stolik dla córki ze sklejki 6mm. Wykorzystałem do tego piłę stołową, szlifierkę, małe ściski i klej.
Z marketowych narzędzi polecam Parkside z lidla.
Pozdrawiam
Krzysiek

Offline kemot

« Odpowiedź #13 dnia: 09 Marca 2018, 14:16:07 czas Polski »
Ja ostatnio robiłem dwa łóżeczka i stolik dla córki ze sklejki 6mm. Wykorzystałem do tego piłę stołową, szlifierkę, małe ściski i klej.
Z marketowych narzędzi polecam Parkside z lidla.

Jak dużą masz piłe stołową? Jak sobie radziła ze sklejką? Nie "szczypała" jej?

Chyba to jest mój największy problem teraz, znaleźć coś czym mógłbym ciąć małe elementy ( zostaje piła japońska jak to już było pisane ;) )

Offline gebek

« Odpowiedź #14 dnia: 09 Marca 2018, 14:21:00 czas Polski »
A może piła włosowa?