22 Kwietnia 2026, 03:08:01 czas Polski

Autor Wątek: Budowa tarasu  (Przeczytany 6127 razy)

Offline Zaradny

Budowa tarasu
« dnia: 05 Kwietnia 2018, 10:01:24 czas Polski »
Witam.
Mój problem polega na połączeniu trzech belek dębowych pod kątem 90 stopni na słupie betonowym z wyprowadzoną szpilka.
dwie belki jako podwalina połączone na narożniku i mam problem jak połączyć z tym słup, chciałbym na czop lecz niestety na środku łączenia podwaliny będzie śruba. Proszę o propozycję połączenia elementów bez dodatkowych brzydkich blach.

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
Odp: Budowa tarasu
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Kwietnia 2018, 10:28:47 czas Polski »
Szpilkę daj dłuższą, aby wystawala na podwaliny. W słupie od czoła otwór w który wejdzie szpilka, od boku frezem otwór na podkładkę i nakrętkę. Coś na zasadzie takiego złącza, tylko odpowiednio mocne

Offline Zaradny

« Odpowiedź #2 dnia: 05 Kwietnia 2018, 11:24:17 czas Polski »
Takiego rozwiązania jeszcze nie rozważałem, waham się nad rozwiązaniem typu skręcenia podwaliny na zakładkę a słup wycięty na 2/3 i zamocowany do boku wkrętami zaślepionymi drewnianymi kołkami, tylko nie jestem pewien nad wytrzymałością konstrukcji. ewentualnie skręcić podwalinę i dwa wpusty obok śruby. Ale dziękuję za podsunięty pomysł.

Offline Zaradny

« Odpowiedź #3 dnia: 05 Kwietnia 2018, 12:35:40 czas Polski »
Chciałbym zrobić tak jak na rysunku lecz na środku jest śruba.

Offline Zaradny

« Odpowiedź #4 dnia: 09 Kwietnia 2018, 09:46:15 czas Polski »
Pracę niestety się opóźniły znalazłem sposób połączenia belek mam nadzieje że będzie stabilnie i estetycznie( celowo wstawiłem schemat do góry nogami ). Jak tylko zestawie konstrukcję wstawię zdjęcia.

Offline mk_kosa

« Odpowiedź #5 dnia: 09 Kwietnia 2018, 14:56:16 czas Polski »
ale na tym drugim zdjęciu "słup" jest szerszy od "podwaliny"....weź to pod uwagę.

Offline Zaradny

« Odpowiedź #6 dnia: 10 Kwietnia 2018, 10:21:21 czas Polski »
Belki mam tych samych rozmiarów co podwalina i myślałem wciąć się od czoła w podwalinę i wpuścić słup. Wiem że kombinuję ale nie lubię prostych rozwiązań.

Offline mk_kosa

« Odpowiedź #7 dnia: 10 Kwietnia 2018, 10:26:15 czas Polski »
chętnie zobaczę gotowe rozwiązanie; nie omieszkaj wstawić zdjęcia "ku potomności" - powodzenia;

Offline Zaradny

« Odpowiedź #8 dnia: 29 Maja 2018, 08:52:09 czas Polski »
Witam po długiej przerwie.
Niestety musiałem przełożyć pracę na później ale część konstrukcji zrobione.
mój pomysł na połączenie słupów z podwaliną:

Offline Zaradny

« Odpowiedź #9 dnia: 29 Maja 2018, 09:02:18 czas Polski »
Na chwilę obecną zestawione ale jeszcze nie skręciłem belek ponieważ muszę je dobić stąd te szpary na łączeniu.
Środkowa belka spasowała się idealnie ale skrajne trochę muszą dojść, ciężka robota bo strasznie ciężkie belki, bez ciągnika z podnośnikiem się nie obeszło.

Offline Zaradny

« Odpowiedź #10 dnia: 29 Maja 2018, 09:04:53 czas Polski »
Poradźcie mi co zrobić z zaciekami od deszczu. belki poszlifowane ale po deszczu zrobiły się zacieki nie zdążyłem pomalować.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Maja 2018, 09:54:48 czas Polski »
albo szlifowanie jeszcze raz albo kolor impregnacji ciemniejszy żeby zakryło zacieki

Offline Zaradny

« Odpowiedź #12 dnia: 29 Maja 2018, 10:44:39 czas Polski »
Będę impregnował olejem, więc czeka mnie ponowne szlifowanie.

Offline mk_kosa

« Odpowiedź #13 dnia: 29 Maja 2018, 15:28:50 czas Polski »
pamiętaj by użyć produktu chroniącego drewno przez grzybami, robalami, pleśnią itp.
albo osobno, bezbarwnego jako pierwsza warstwa albo - oleju z już takimi substancjami

Offline Zaradny

« Odpowiedź #14 dnia: 30 Maja 2018, 09:27:00 czas Polski »
Dziękuję za podpowiedź kupiłem wcześniej olej bezbarwny Remmersa. Jaki podkład polecacie na drewno dębowe