Jeszcze raz witam wszystkich, jestem w trakcie kupna mieszkania do którego chce zrobić stół. Z stolarstwem nie miałem wcześniej doświadczenia, ale kiedyś musi być ten pierwszy raz

.Na stół a w sumie sam blat bo stelaż będzie metalowy, wybrałem drewno jesionowe, wymiary to plus minus 160-170cm na 100cm. Z narzędzi jakie posiadam to tylko piła tarczowa ręczna i szlifierka oscylacyjna plus młotki, wkrętaki itp, i zbytnio nie ma kasy na zakup jakichś dodatkowych narzędzi.
A oto kilka pytań:
- Na blat wybrałem drewno jesionowe - powiedz cię mi jak z jego dostępnością? Byłem na jednym składzie drewna i nie mieli. No chyba, że macie pomysł na inne drewno, najchętniej wziął bym orzecha ale trochę szkoda kasy jak by coś nie wyszło.
- Jeśli chodzi o wyrównywanie powierzchni bocznych do klejenia to czy nie obejdzie się bez hebla? Mam tą szlifierkę i myślę czy nie udało by się ją na jakimś grubym papierze wyrównać tych powierzchni.
- Czy powierzchnia od klejenie powinna być gładka czy szorstka, słyszałem obie wersje która jest prawdziwa. Na chłopski rozum klej lepiej by wiązał z powierzchnią nie wygładzoną.
- Dużo się naczytałem jak ludzie przywożą deski do domu/warsztatu i po kilku dniach robią się z nich łódki, śmigła itp. Jak temu zapobiec?
- Na koniec chyba najbardziej nurtujące mnie pytanie. Mam zamiar kleić blat z użyciem kołków, tylko właściwie jakiej potrzeba użyć siły do jego ściśnięcia? Od razu mówię, że nie posiadam zcisków stolarskich a ich kupno odpada ( na takiej długości potrzebował bym ich dość sporo, a to już się robi ładna suma

) ale w grę wchodzą pasy transportowe, dało by się nimi odpowiednio mocno ścisnąć blat?
Trochę się rozpisalem ale takie początki