14 Lipca 2026, 01:15:40 czas Polski

Autor Wątek: Witam !  (Przeczytany 4733 razy)

Offline pbaszyn

Witam !
« dnia: 06 Maja 2014, 13:50:37 czas Polski »
Witam

Forum obserwuję od półroku nadszedł czas by się ujawnić :)
Stolarstwo to nie jest ani zawód ni hobby - przynajmniej w tej chwili ale podoba mi się coraz bardziej :)
Na forum tafiłem szukając różnych informacji o tym jak coś zrobić.
Doświadczenie mam niewielkie i raczej ogólno budowlane z racji budowy domu - murarze pobudowaliś ściany, wytynkowali potem cieśla, dekarz no i okna.
Reszta, poczynając od wszelkich instalacji a kończąc na układaniu paneli to moja robota - tylko gipsowanie oddałem w "fachowe" ręce.
Z zawodu jestem inżynierem i z budownictwem mam niewiele wspólnego, więc jestem samoukiem.
Mam za to solidne zaplecze projektowe - moja druga połowa jest inżynierem architektem, więc jak trzeba to doradzi i skrytykuje :)

Warsztat mam skromny. Chwilowo zajmuję nieużywany pokój a w dalekich planach jest budowa garażu/warsztatu.
Z ważniejszych narzędzi:
 - stolik na kółkach - coś na kształ mobilnego MFT z podczepioną pilarką tarczową Macallister - tą 1800W z tarczą 230mm
 - drugi stół warsztatowy
 - dwa strugi ręczne - mały stanley i opisywany na forum Macallister
 - trochę dłut, piły ręczne i inne drobiazgi
 - frezarka Makita RT0700CX2 - wcześniej Dewalt D26200
 - szlifierka metabo SXE325
 - wiertarka metabo SBE601

Jak wspomniałem wcześniej, stolarstwem interesuję się raczej z potrzeby zrobienia czegoś do domu, ale satyfakcja jaką daje "dłubanie" w drewnie jest tak duża, że w zasadzie to już jest hobby. Do tej pory interesowałem się głównie fotografią, jeśli ktoś jest zainteresowany to zapraszam:
www.baszynscy.pl

Moje doświadczenie jest stosunkowo niewielkie, w ubiegłym roku zrobiłem zabudowę tarasu - pokażę w realizacjach.
Teraz robię schody - nie będę pokazywał bo nie są zbyt piękne :)
W planach zrobienie stołu do jadalni i cała masa innych pomysłów na najbliższe kilka lat.

Mieszkam pod Poznaniem ale pochodzę z okolic Jarocina - pozdrowienia dla założyciela forum!

Pozdrawiam
Przemysław Baszyński

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Witam !
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Maja 2014, 17:37:26 czas Polski »
Witam. Wyjątkowo ciekawe zaprezentowanie się. Dłubanie - hobby - pasja, jesteś na dobrej drodze :) Urokliwe i malarskie fotografie "Płonący las mchu". Idziesz śladami "Studio tata" - fotografia, stolarstwo. Fajnie że jesteś. Powodzenia :)

Offline Arek

« Odpowiedź #2 dnia: 06 Maja 2014, 19:06:09 czas Polski »
Witaj  :)

Offline Pasjonata

• Full Member
  • Ocena +3/-0
  • Praca karmi umysły
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Maja 2014, 19:38:50 czas Polski »
Witaj kolego na forum :) bardzo ładne zdjęcia, pogratulować tylko  :)

Offline robson

« Odpowiedź #4 dnia: 06 Maja 2014, 20:44:02 czas Polski »
Powitać :)

Offline DamianO

« Odpowiedź #5 dnia: 06 Maja 2014, 22:16:28 czas Polski »
Witaj - poznańska pyro  ;)

Offline Morświn

« Odpowiedź #6 dnia: 06 Maja 2014, 22:35:35 czas Polski »
Fajnie sie zaprezentowales.Witam I Ja ;).

Offline krzyś48

« Odpowiedź #7 dnia: 06 Maja 2014, 22:38:56 czas Polski »
Witaj :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Maja 2014, 23:21:44 czas Polski »
Cześć Przemek!
U mnie ze stolarstwem było tak samo.
Powodzenia!
A schody pokaż. Nie bój się krytyki (nawet ostrej). Może w przyszłości Ty lub ktoś inny uniknie dzięki temu wielu błędów?

Offline studio tata

« Odpowiedź #9 dnia: 07 Maja 2014, 02:11:57 czas Polski »
witam kolege po fachu !
jeden z fajniejszych wpisow o sobie
pozdr

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #10 dnia: 07 Maja 2014, 10:57:06 czas Polski »
Dziękuję za miłe przyjęcie :)

Miły68, ok napiszę co nieco, choć nie wiem czy warto wrzucać to do realizacji.
Krytyki się nie obawiam, po prostu jestem świadom masy błędów jakie popełniłem.

A więc tak w skrócie...
Mieliśmy ograniczony budżet na budowę domu, więc staraliśmy się zrobić na tyle by dało się wprowadzić a resztę wykańczałem w wolnych chwilach od pracy, po co płacić za wynajem.
Konstrukcję na schody wyspawał mój Tato, jest ślusarzem, więc wykonanie było ok.
Ale już podczas montarzu zostały popełnione pierwsze błędy - całość została poskładana na miejscu nie do końca tak jak powinna.
Potem okazało się, że posadzka na piętrze jest jednak wyżej niż planowaliśmy, więc wysokości stopni się rozjechały.
By to poprawić dospawaliśmy kawałki kątownika - tak, że powstały 4 podpórki pod każdy stopień, by uzyskać prawidłowe wysokości stopni.
To był drugi błąd, stopki były małe - około 5x5cm i stopnie nie były podparte na całej szerokości - tak byłoby gdyby leżały na całym profilu z którego jest zrobiona wanga.
Na tym położyliśmy suowe deski i starą wykładzinę i na 4 lata zapomnieliśmy o temacie.
Po tym czasie zdarłem stopnie i zrobiłem nowe z płyty OSB 22mm, na to po jakimś czasie miało przyjść drewno - wersja oszczędnościowa :(
To kolejny błąd, płyta OSB średnio się do tego nadaje. Jak to bywa z prowizorkami, płyta OSB przetrwała kolejne kilka lat aż do teraz.

Po zrobieniu zabudowy tarasu zamierzałem zabrać się za schody, zorganizowałem warsztat a i wiedzy sporo przybyło, w dużej mierze dzięki temu forum !

W międzyczasie stwierdziliśmy, że jednak nie chcemy drewnianych schodów i położymy wykładzinę, tylko trzeba poprawić i dokończyć to co już jest.
Schody z OSB niemiłosiernie skrzypiały, płyta pracowała na tych małych stopkach.

Na płytę OSB przykleiłem sklejkę 18mm. Podstopnica jest wklejona w stopień - w stopniu frezowałem wpust a w podstopnicy pióro. Utrudienie wynikało z tego,  że podstonica do stopnia jest ustawiona pod kątem 80 stopni.
Taka konstukcja wynika z dwóch rzeczy, po pierwsze stopnie robią się trochę szersze a po drugie , całość miała być obudowana drewnem - spód schodów miał być lustrzanym odbiciem góry tworząc atrakcyjny wzór złożony z liter ZZZZ.
Sklejone w całość komplety stopień/podstopnica montowałem na konstrukcji. By poprawić ułożenie i stabilność stopnia pomiędzy stopień a konstrukcję (  metalowe stopki ) dałem kątownik który podpiera stopień na całej szerokości - kątowniki wycinałem z profila ościeżnicowego, odpadało wiercenie otworów.
By wyciszyć schody, pomiędzy stopień a metal dałem twardą czarną gumę 3mm, którą można kupić w dużych arkuszach.

Na surową sklejkę będzie klejona wykładzina.

Na jednym ze zdjęć widoczna jest spora szpara z lewej strony, pomiędzy stopniem a ścianą - to miejsce na płytę MDF - cała ściana będzie pokryta lakierowaną płytą MDF.
Z prawej strony między słupami bok schodów jest widoczny, widać też całą konstrukcję - pierwotnie to tam miał być widoczny ten ładny wzór ZZZ. Zrezygnowaliśmy jednak z tego. By lepiej wykorzystać przestrzeń pod schodami zabudujemy ją szufladami / regałem - regał wypelni przestrzeń między schodami i zasłoni nieobudowaną ich część.

Ufff to tyle. Teraz najchętniej zrobiłbym wszystko od 0 z drewna, ale kasa.. starałem się wykorzystywać to co już kiedyś zrobiłem.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Maja 2014, 15:48:17 czas Polski »
No właśnie. Cenne uwagi. Fajnie, że napisałeś co nie wyszło. Ja też planuję najpierw zrobić dół tak, żeby się wprowadzić i już na spokojnie wykańczać górę. Pomysł może nie najlepszy ale wiadomo - pieniądze na drzewie nie rosną a kredyt też trzeba z czegoś spłacać ;)
Dałem "+" :)

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Maja 2014, 19:10:44 czas Polski »
Witamy na DiD ;) Cieszę się niezmiernie, że osoby "wychodzą z cienia" i zaczynają być aktywni na forum :)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline krzyś48

« Odpowiedź #13 dnia: 07 Maja 2014, 23:11:39 czas Polski »
pieniądze na drzewie nie rosną
a szkoda   :-\   rozwiązało to by wiele problemów  :)
Schody ..... wiadomo na razie muszą być takie jakie są , więc wykładzina była by tu dobrym pomysłem.Tylko mnie jedna rzecz nurtuje ,czy na pierwszym zdjęciu widzę nie pomalowany profil konstrukcji schodów ?  :P

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #14 dnia: 08 Maja 2014, 12:23:15 czas Polski »
czy na pierwszym zdjęciu widzę nie pomalowany profil konstrukcji schodów ? 

Tak nie jest pomlowany. Wiem, nie wygląda to najlepiej. Nie zrobiłem tego kilka lat temu przed zamontowaniem a teraz byłoby to dla mnie trudne logistycznie - schody są cały czas użytkowane. Konstrukcja stalowa w całości będzie zasłonięta, więc nie będzie to widoczne.

Co do wykładziny, wiem, drewno jest fajne i też je lubię. Ale osobiście preferuję nowoczesne wnętrza w których jest ono raczej uzupełnieniem / dodatkiem, dodaje smaczek a nie stanowi głównego materiału. A sama wykładzina nie musi być nudnym kompromisem, są teraz dostępne bdb wykładziny - planujemy użyć kilku odcieni szarości + 2-3 stopnie w innym kolorze, wykładziny jednolite bez "wzorków" :)