15 Maja 2026, 20:09:24 czas Polski

Autor Wątek: Szablon do frezowania pod kołki domino  (Przeczytany 10236 razy)

Offline pbaszyn

Szablon do frezowania pod kołki domino
« dnia: 15 Maja 2014, 15:00:41 czas Polski »
Witam

Chciałbym wykonać prosty szablon do frezowania pod kołki domino.
Nie mam frezarki domino ale mam zwykłą, więc czemu nie ? :)

Szablon miałby postać prostej płyty o wymiarach np. 200mmx1200mm z sklejki 12mm.
W płycie wyfrezowałbym podłużne otwory pod pierścień kopiujący mojej frezarki.
Całość uzupełni kilka drobiazgów:
- ograniczniki, mocowane od spodu, tak by szablon przykładać zawsze w taki sam sposób do materiału, tym samym otwory będą w tych samych miejscach
- elementy pozwalające na zamocowanie szablonu "od czoła" płyty materiału
- w przyszłości może wymyślę coś by frezować w płytach zacinanych na 45stopni.

I tu pojawia się moje pytanie, jaki powinien być rozstaw kołków domino ?

Wiem, wiem, pewnie napiszecie, że to zależy od materiału i zastosowania :)

Więc może napiszę co chcę zrobić. W tej chwili chodzi o połączenie stopnia i podstopnicy z sklejki 18mm ( stopień układany na podłożu betonowym, więc 18mm powinno być ok. ). Do dyspozycji mam kołki 6x20x40 - miałem już frez wiercący 6mm, dlatego kupiłem takie kołki.
W przyszłości chciałbym wykorzystać szblon do łączenia elemntów szaf/zabudowy z płyty wiórowej i sklejki, pewnie też 18mm lub 20mm.

Offline Karol Kolanowski - KK Make

• Sr. Member
  • Ocena +11/-4
  • Keep on keeping on!
  • View Gallery
    • Moja strona na YouTube
Odp: Szablon do frezowania pod kołki domino
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Maja 2014, 11:38:01 czas Polski »
Hej pbaszyn czy twój szablom będzie podobny do tego?
http://youtu.be/F0FpgdzR56c

Co do rozstawu kołków to:
- minimalna odległość między kołkami to 2 razy grubość kołka, czyli w twoim przypadku 12mm
- przy robieniu paneli, które nie wymagają specjalnych wzmocnień to wystarczą przerwy ok 15cm do 30 cm (przy mdf i płytach wiórowych, no i przy połączeniach wymagających większej wytrzymałości przerwy należy zmniejszyć)

Informacje znalazłem w instrukcji obsługi Festool Domino DF500 http://www.festoolusa.com/media/pdf/domino_df_500.pdf str 10 i 13. Znajdziesz tam o wiele więcej przydatnych informacji.
Powodzenia i czekam na relację z budowy
Lepiej coś zrobić a potem żałować, niż żałować, że się czegoś nie zrobiło!

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #2 dnia: 16 Maja 2014, 12:09:18 czas Polski »
pbaszyn czy twój szablom będzie podobny do tego?

Znam to wideo, niezłe jest. Gdy miałem jeszcze frezarkę Dewalta bez stopy wgłębnej myślałem nad takim rozwiązaniem. Wady tego rozwiązania są dwie:
- spore rozmiary i mniejsza poręczność w porównaniu do oryginału
- w domino frez jest przy dolnej płaszczyźnie - można więc frezować płyty od czoła układając je jedna na drugiej - w tym z wideo frez jest na środku stopy i nie da się tego obejść.

Teraz mam frezarkę z stopą wgłębną i myślałem by zrobić prosty szablon.
Pasek sklejki 12mm 1200mm x 200mm z wyfrezowanymi "łezkami" pod pierścień kopiujący.
Rozrysowałem sobie otwory ( mam frez 6mm i pierścień kopiujący 16mm ) i wyszło mi, że aby otrzymać otwory o długości 20mm to otwór pod pierścień w szablonie musi mieć 30mm. Dałem jeszcze po 1mm zapasu z każdej strony by zostawić jakiś luz po bokach kołka i otwór ma wymiary 22mm x 6mm.
Ustawiłem odstępy między otworami w szablonie po 10mm. Przy takim układzie, gdy wykorzystam każdy otwór w szablonie, odstępy między kołkami będą wynosiły 20mm, jeśli co drugi odstępy będą miały 60mm a przy co trzecim 100mm.

Co do rozstawu kołków to:
- minimalna odległość między kołkami to 2 razy grubość kołka, czyli w twoim przypadku 12mm
- przy robieniu paneli, które nie wymagają specjalnych wzmocnień to wystarczą przerwy ok 15cm do 30 cm (przy mdf i płytach wiórowych, no i przy połączeniach wymagających większej wytrzymałości przerwy należy zmniejszyć)

Informacje znalazłem w instrukcji obsługi Festool Domino DF500 http://www.festoolusa.com/media/pdf/domino_df_500.pdf str 10 i 13. Znajdziesz tam o wiele więcej przydatnych informacji.

Wielkie dzięki, leci +
Szukałem również w instrukcji ale jakoś nie znalazłem :)
Jestem amatorem i trochę brakuje mi tej wiedzy.
Jutro sobota, zabieram się do roboty.
Wrzucę trochę fotek z realizacji.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Maja 2014, 12:39:32 czas Polski »
Nie wiem czy nie za duży ten luz po bokach kołka...

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #4 dnia: 16 Maja 2014, 12:50:27 czas Polski »
Nie wiem czy nie za duży ten luz po bokach kołka...

hmmm, to tu musiłby wypowiedzieć się ktoś kto ma domino.
Oglądałem filmy Pana Jarka o domino i parę innych w sieci. Pierwszy otwór jest zawsze na 0 a kolejne są frezowane szersze, jest do tego specjalny przełącznik na frezarce domino. Tylko pytanie o ile szersze ?
Spróbuję jeszcze poszukać w instrukcji.

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #5 dnia: 16 Maja 2014, 13:04:29 czas Polski »
Znalazłem. W instrukcji domino wspomnianej wcześniej na stronie 8 jest info o tej funkcji przełącznika. W pozycji 0 gniazdo ma szerokość kołka, w pozycji pierwszej szerokość jest +6mm a w pozycji drugiej +10mm. Wydaje mi się, że w takim układzie +2mm to niewiele.
Zastanawiam się tylko czy nie zrobić pierwszych dwóch gniazd w szablonie na 0mm a kolejne +4mm. Do szblonu będzie dokręcony zderzak, tak by otwory wypadły w tym samym miejscu w każdym z łączonych elementów. Dzięki temu, że pierwsze będą na 0 będę miał pewność, że boki elementów się zrównają.
Ten luz na kolejnych kołkah jest chyba po to by ułatwić montaż, inaczej musiałbyś składać elementy idealnie pod kątem 90 stopni. Zazwyczaj zaczynasz dobijać od jednej strony, w takim wypadku przy braku luzu nie dałoby się złożyć bo kołki wchodziłyby tylko pionowo.

• Sr. Member
  • Ocena +11/-4
  • Keep on keeping on!
  • View Gallery
    • Moja strona na YouTube
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Maja 2014, 14:20:44 czas Polski »
- w domino frez jest przy dolnej płaszczyźnie - można więc frezować płyty od czoła układając je jedna na drugiej - w tym z wideo frez jest na środku stopy i nie da się tego obejść.
A widziałeś to urządzenie w akcji?
http://youtu.be/63gJAQm9fC0
Wiem że jest mało poręczne ale umożliwia frezowanie od czoła (na różnej gróbości materiale - nie pokazał tego na video ale widać że stopa jest regulowana) jak i na płaszczyźnie (jakby ktoś chciał frezować na środku jakiejś płyty)

P.S.
Dzięki za plusa

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #7 dnia: 16 Maja 2014, 14:47:32 czas Polski »
Tak, oglądałem to dokładnie. Nawet zrobiłem swój projekt w sketchupie. :-)
Ale ostatecznie odpuściłem. Szablon jest szybszy w wykonaniu. Do szablonu doczepię zderzaki, nie tylko na początku szablonu ale także wzdłuż.

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #8 dnia: 16 Maja 2014, 14:48:25 czas Polski »
Może w przyszłości spróbuję zrobić coś podobnego.

• Sr. Member
  • Ocena +11/-4
  • Keep on keeping on!
  • View Gallery
    • Moja strona na YouTube
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Maja 2014, 14:52:08 czas Polski »
Mi się spodobał ten SAM, ale rzeczywiście szablon szybszy. Poczekam na Twoje zdjęcia o opis jak to w praniu działa.

Pozdrawiam
ugfu

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #10 dnia: 19 Maja 2014, 12:49:29 czas Polski »
Udało mi się w sobotę poskładać mój pomysł w całość i nawet zrobić mały test.
Poniżej efekty mojej pracy.

W pierwszej kolejności wykonałem szablon do frezowania otworów w szablonie.
Otwory w szablonie są powtarzalne, więc miałem zamiar je wyfrezować. Z moich obliczeń wynikało, że przy pierściuniu kopiującym 16mm otwór w szablonie do zrobienia szablonu powinien mieć 26mm. Pierwotnie chciałem wywiercić dwa otwory obok siebie a następnie dłutem wyrównać boki.
Niestety mam jedynie statyw do wiertarki. W połączeniu z wiertłem piórkowym dało to średnią dokładność. W efekcie tego otwory w końcowym szblonie były za duże i kołki domino miały zbyt duży luz na boki.

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #11 dnia: 19 Maja 2014, 12:56:17 czas Polski »
Zrobiłem więc szablon z 3mm płyty MDF. Najpierw wywierciłem nieco mniejsze otwory a resztę dopiłowałem pilnikiem.
Szablon zrobiłem nieco mniejszy o jakieś 0,5mm i przeniosłem na sklejkę przy pomocy frezarki i frezu z łożyskiem.
Potem metodą prób i błędów dopiłowywałem szablon - tzn. ferezowałem otwór na bazie szablonu pierwotnego a potem wyfrezowany otwór urzywałem jako szablon pod kołek domino. Jeśli kołek nie pasował, dopiłowywałem pierwotny szablon.

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #12 dnia: 19 Maja 2014, 13:00:59 czas Polski »
Po zrobieniu szablonu pierwotnego zabrałem się za frezowanie na jego bazie szablonu docelowego. Rozmierzyłem odstępy tak by finalnie odstępy między otworami w szablonie wyniosły 10mm, co daje mi odstępy między kołkami domino 20mm.
Jeden z otworów musiałem poprawić - szablon był zbyt słabo dokręcowy i przesunął się w czasie frezowania. Zrobiłem małą wklejkę i doferowałem po wyschnięciu kleju.

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #13 dnia: 19 Maja 2014, 13:02:32 czas Polski »
W następnej kolejności wykonałem przykładnicę, która ustawiana jest w zależności od grubości materiału.

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #14 dnia: 19 Maja 2014, 13:05:28 czas Polski »
Na koniec dodałem małe ograniczniki boczne, tak by rozłożenie otworów zawsze zaczynało się w tym samym miejscu materiału. Ograniczniki są symetryczne, tzn. niezależnie do której strony szablonu przyłoże materiał, otwory a w efekcie kołki powinny wypaść w tych samych miejscach.