20 Maja 2026, 22:21:00 czas Polski

Autor Wątek: Prośba o pomoc - projekt Enigma w 80-tą rocznicę przekazania Enigmy Aliantom  (Przeczytany 5016 razy)

Offline Slawek_ps

Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów Domidrewno.

Na początku może kilka słów od sobie, zajmuję się elektroniką i informatyką, od dawna chciałem uczcić pamięć Polskich Matematyków którzy złamali szyfr Enigmy, opis mojego projektu http://www.forum-trioda.pl/viewtopic.php?f=5&t=35468 niestety nikt na moim forum nie może mi pomóc, a chciałbym uzyskać informację gdzie można kupić lub ewentualnie ktoś z Szanownych Forumowiczów posiada w swoich zasobach i zechce sprzedać  zamek i okucia do drewnianej skrzynki jak na poniższych zdjęciach.  Bardzo proszę o pomoc w tym temacie, jeśli ktoś byłby zainteresowany wykonaniem takiej skrzynki również proszę o informację na pw lub odpowiedź w tym wątku.

Offline Jackovsky

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Hobbysta z zapałem!
  • View Gallery
    • Maszyny do drewna - sklep JP Tech
Odp: Prośba o pomoc - projekt Enigma w 80-tą rocznicę przekazania Enigmy Aliantom
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Czerwca 2019, 11:18:20 czas Polski »
Ja mogę jedynie pogratulować ambitnego projektu. Naprawdę fajnie, że ktoś dba w ten sposób o pamięć naszej historii!
Rękami do gwiazd

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Prośba o pomoc - projekt Enigma w 80-tą rocznicę przekazania Enigmy Aliantom
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Czerwca 2019, 11:41:14 czas Polski »
Odpowiedziałem na PW.
Okucia chyba tylko mógłby ktoś wykonać na CNC. Wątpię aby dało się znaleźć oryginalne.
« Ostatnia zmiana: 03 Czerwca 2019, 11:43:02 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline Slawek_ps

« Odpowiedź #3 dnia: 03 Czerwca 2019, 12:14:14 czas Polski »
Jackovsky, bardzo Ci dziękuję, myślę, że to jest jakiś sposób na przywrócenie pamięci o Polskich Matematykach, tym bardziej, że wg. wszystkich źródeł historycznych, złamanie kodu Enigmy uratowało życie kilku milionom osób i skróciło wojnę ok. dwóch lat, a przypisywanie przez Brytyjczyków tylko Alanowi Turingowi (kłania się film "Enigma") sposobu rozszyfrowania maszyny Enigma jest wielkim zakłamaniem.

W elektronicznej wersji repliki Enigmy (replika pod względem funkcjonalnym, nie zewnetrznym, oryginał był przecież mechaniczno-elektryczny) na module CPU

umieściłem moduł dźwiękowy i chcę umieścić w nim informację w 4-ech językach o Polskich Matematykach i przekazaniu całej wiedzy o deszyfrowaniu Enigmy w lipcu 1939 r. Aliantom.

Pozdrawiam,
Sławek
« Ostatnia zmiana: 03 Czerwca 2019, 12:27:01 czas Polski wysłana przez Slawek_ps »

Offline Slawek_ps

« Odpowiedź #4 dnia: 03 Czerwca 2019, 12:21:37 czas Polski »
Amigorg - dziękuję za wiadomość na PW,

Pozdrawiam,
Sławek

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Czerwca 2019, 20:03:22 czas Polski »
Rozumiem z Twoich wpisów w wątku i na PW, że budujesz model nie w celach komercyjnych tylko poznawczych. Wobec tego ja również wykonam taką obudowę za darmo gdyż cel jest szczytny. Tak jak pisałem na PW muszę tylko dojść do zdrowia po kolejnej operacji.

Offline Slawek_ps

« Odpowiedź #6 dnia: 03 Czerwca 2019, 22:01:29 czas Polski »
Rozumiem z Twoich wpisów w wątku i na PW, że budujesz model nie w celach komercyjnych tylko poznawczych. Wobec tego ja również wykonam taką obudowę za darmo gdyż cel jest szczytny. Tak jak pisałem na PW muszę tylko dojść do zdrowia po kolejnej operacji.
Amigrog, może nie w celu poznawczym a raczej przywracającym Pamięć o Polskich Matematykach, oczywiście projekt będzie dostępny bez żadnych opłat, każdy zainteresowany będzie mógł pobrać bez opłaty dokumentację i samodzielnie dla siebie wykonać elektroniczną Enigmę.

Bardzo dziękuję za propozycję darmowego wykonania obudowy, ale nie do końca mogę się na to zgodzić, materiały na skrzynkę, zawiasy tudzież dodatkowe rzeczy które musisz kupić, ja zapłacę, ale chętnie przyjmę darowiznę w postaci Twojej pracy, nie ukrywam, że skrzynka będzie "moja" i chciałbym za nią zapłacić.

W wątku na Triodzie, jeśli będą zapytania odnośnie wykonania obudowy, jeśli wyrazisz zgodę, podam Twoje imię i nazwisko lub inne Twoje dane,  będę odsyłał do Ciebie wszystkich zainteresowanych, nie każdy będzie sam w stanie wykonać taką skrzynkę samodzielnie  :)

Sam jestem w wieku w którym normą zaczyna być codzienny kontakt z lekami i lekarzami i zaczynam coraz bardziej doceniać zdrowie.   
Życzę Ci dużo zdrowia.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Czerwca 2019, 23:02:31 czas Polski »
Zapytam  - czy koniecznie  muszą być takie zamknięcia   wieka   skrzynek jak pokazałeś ?

Offline Slawek_ps

« Odpowiedź #8 dnia: 05 Czerwca 2019, 09:14:09 czas Polski »
Zapytam  - czy koniecznie  muszą być takie zamknięcia   wieka   skrzynek jak pokazałeś ?
Tomekz, jeśli nie będą dostępne takie okucia jak na fotkach to chciałbym dobrać coś podobnego, nie ma sensu upierać się przy czymś co jest trudne lub bardzo kosztowne do zdobycia.

Pozdrawiam,
Sławek

Offline amciek

« Odpowiedź #9 dnia: 11 Czerwca 2019, 22:18:05 czas Polski »
Czekam z. Niecierpliwością na realizację. Fajna sprawa.

Offline Slawek_ps

« Odpowiedź #10 dnia: 12 Czerwca 2019, 19:50:39 czas Polski »
Czekam z. Niecierpliwością na realizację. Fajna sprawa.
Maćku, miałem poprzestać tylko na elektronice, ale w którymś momencie uświadomiłem sobie, że jednak obudowanie elektroniki w skrzynkę doda tylko temu projektowi uroku.

Realizacja przebiega w miarę sprawnie, niedługo powinny przyjść zamówione 3 płytki (panele: lamp, klawiatury i pola krosującego) w czarnej soldermasce, cały czas jeszcze zastanawiam się nad "płytką wirników CPU" czy nie zastąpić przełączników pod wyświetlaczami, enkoderami - wówczas przełączanie można by zrobić na obrotowych kołach ustawionych równolegle do wyświetlaczy, taka zmiana od strony elektronicznej i programowej nie jest specjalnie trudna, natomiast niesamowicie utrudni wykonanie od strony mechanicznej osobom które zechcą samodzielnie wykonać ten projekt, należałoby wykonać specjalne koła o średnicy ok. 6-8 cm, tak jak w oryginalnej enigmie, trzeba byłoby je zamocować na osiach enkoderów, każdy z enkoderów wraz kołem  odpowiednio zamocować na odpowiednim stelażu, tak aby góra koła obracającego enkoder wystawała ponad wyświetlacze - jednym słowem problem od strony mechanicznej.

Natomiast rozwiązanie z przechylnymi wyłącznikami jest bardzo proste od strony mechanicznej tak jak na moim filmie na Youtube
https://www.youtube.com/watch?v=znLwaf-yj84

Pozdrawiam,
Sławek

Offline amciek

« Odpowiedź #11 dnia: 12 Czerwca 2019, 22:12:01 czas Polski »
Mega fajny projekt. Gratuluję Ci naprawdę wiedzy elektronicznej i zacięcia. Lepszego kompana do wykonania obudowy niż Amigorg nie mogłeś wziąć. Jestem pewien, że jeśli tylko zdrowie mu pozwoli to będzie to majstersztyk.

Tak całkiem z boku. Minęło tylko ok 70lat od wojny, a technika tak poszła do przodu, że zrobiłeś maszynę dekodujaca na kilku ukladach wielkości paznokcia, na płytce grubości kartki papieru.
Az strach się bać jak technika militarna poszła do przodu.

Offline Slawek_ps

« Odpowiedź #12 dnia: 13 Czerwca 2019, 08:28:45 czas Polski »
Mega fajny projekt. Gratuluję Ci naprawdę wiedzy elektronicznej i zacięcia. Lepszego kompana do wykonania obudowy niż Amigorg nie mogłeś wziąć. Jestem pewien, że jeśli tylko zdrowie mu pozwoli to będzie to majstersztyk.

Tak całkiem z boku. Minęło tylko ok 70lat od wojny, a technika tak poszła do przodu, że zrobiłeś maszynę dekodujaca na kilku ukladach wielkości paznokcia, na płytce grubości kartki papieru.
Az strach się bać jak technika militarna poszła do przodu.
Dziękuję, z Amigorg mamy już ustalenia, są wybrane okucia, jeśli tylko zdorwie nam pozwoli to myślę, że uda się wszystko spiąć do końca.

Technika poszła do przodu, ale to nie był postęp liniowy, do pewnego momentu, wszystko odbywało się liniowo a przełom (moim zdaniem) nastąpił w połowie lat 80-tych, wtedy pojawiły się tanie klony PC-tów opartych o system operacyjny DOS.

W tamtym czasie czasie pracowałem dla f-my Zellweger Uster, i pierwszy raz zetknąłem się z pc-tem który miał oprogramowanie do analizy przeprowadzanych badań próbek, to był dla mnie szok, w jaki sposób została zastąpiona praca dużego, wysokokwalifikowanego zespołu ludzkiego, ogromna oszczędność czasu, szybkość podejmowania decyzji (wyniki były przecież prawie od razu).

I tutaj mam ciekawostkę, o której dowiedziałem się dopiero po wielu latach, kiedy przestałem pracować dla Zellwegera, rzecz była utajniona i całkiem niedawno wyszła na jaw, zresztą dotyczy to nie tylko Zellwegera, otóż do lat 90 u. wieku, wszystkie armie i pakty wojskowe (NATO, Układ Warszawski) posługiwały się maszynami szyfrującymi wzorowanymi na Enigmę, nasz blok posiadał Fialkę z którą zetknąłem się w czasie służby wojskowej, nie wiem co miało NATO, natomiast Szwajcarzy mieli Nemę produkowaną przez Zellwegera https://www.cryptomuseum.com/crypto/nema/index.htm. Czyli tak naprawdę cały świat do końca lat 80-tych wierzył, że szyfrowanie enigmopodobnymi jest nie do złamania :).

Zellweger produkował bardzo ciekawe urządzenia, jeszcze w na początku lat 80-tych serwisowałem ich urządzenia wykonane w technice lampowej i były to sprzęty które były wyprodukowane w połowie lat siedemdzisiątych, mam porobionych trochę zdjęć tych sprzętów, jak znajdę w swoich archiwach to wrzucę je jako ciekawostkę, bo naprawdę są niespotykane.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Czerwca 2019, 09:19:47 czas Polski »
Będę śledził wątek , bo ciekawie się zapowiada .

Offline Slawek_ps

« Odpowiedź #14 dnia: 13 Czerwca 2019, 10:00:59 czas Polski »
Będę śledził wątek , bo ciekawie się zapowiada .
Bardzo się cieszę, że wątek nie jest nudny, w formie ciekawostki o której wspominałem w poprzednim wpisie, poniżej kilka fotek sprzętów które miałem zaszczyt uruchamiać, serwisować czasami zdarzało mi się na nich pracować zanim pracownik danego przedsiebiorstwa nie opanował pracy na nim:
nie za bardzo potrafię wstawic fotkę w tekst postu, ale będę się starał.

Zauważcie jak się zmieniała technologia:
Załącznik pierwszy technologia od połowy lat 70-tych (poprzednio stosowali lampy) zwróćcie uwagę na rejestratory - piórka z atramentem nie było wtedy nic lepszego
Załącznik drugi technologia końca lat siedemdziesiątych i początku osiemdziesiątych
Załącznik trzeci początek lat osiemdziesiątych
Załącznik czwarty koniec lat osiemdziesiątych i początek dziewięćdziesiątych (później królują pc-ty)

Niby nic ciekawego - ale, jest to przemysł który ma stopień zaawansowania technologicznego identyczny jak w przemyśle militarnym, a powiedziałbym odwrotnie przemysł militarny jest beneficjentem tego właśnie przemysłu  (maszyny i urządzenia włókiennicze), dlatego wielu producentów maszyn włókienniczych  produkowało uzbrojenie ( i produkuje do dzisiaj ) - przykład łódzka Wifama.

Pozdrawiam,
Sławek