Witam wszystkich,
mam ambitny plan wykonania zadaszenia tarasu z drewna sosnowego. Chciałbym zrobić to z drewna w stanie powietrzno-suchym tak by uniknąć skręcania i pękania drewna. Jest to droższe rozwiązanie ale zakładam, że mam sens. Jeśli chodzi o powierzchnie belek to mam plan zaokrąglić wszystkie krawędzie i wyszlifować całość w miarę na gładkona gładko.
Prawdopodobnie słupy i główne belki będą z drewna sosnowego klejonego 14x14 a krokwie z drewna suchego 19x6 cm. Na górze będzie deska połączona na pióro-wpust a następnie papa (zależy mi na ciszy podczas deszczu)
W związku z tym mam kilka pytań może ktoś coś doradzi:
1) czym pokryć powierzchnie, myślałem o pomalowani bejcą tak by było widać słoje a następnie pokryciu lakierem - pytanie czy jest do dobry pomysł, czy lepiej pozwolić drewnu oddychać
2) połączenia belek z słupami chcę wykonać poprzez gniazdo i czop zabity kołkiem drewnianym, miecze chcę zamocować na tej samej zasadzie. Jakie proporcje czopów zastosować?
3) jak przymocować krokwie do belek? na wysokości belki krokwie zostanie podcięta. Czy użyć kątowników metalowych, czy wbić od góry dwa gwoździe lub wkręcić wkręty.
4) najważniejsza kwestia. W jaki sposób przymocować słupy do posadzki tarasu, tak by było to jak najmniej widoczne. Metalowy kielichy nasuwane na słup (tak jak w zadaszeniach ogrodowych nie bardzo mi się podoba.
Myślałem , żeby w słupie wyciąć możliwe głębokie gniazdo i wsunąć do niego profil z przyspawana stopą (całość ocynkowana) stopa będzie przykręcona do posadzki natomiast przez słup i profil wywiercę otwór, przełożę pręt gwintowany i skręcę wszystko dwustronnie nakrętkami kołpakowymi. Chcę zrobić tak w dwóch miejsca na krzyż. Co o tym sadzicie?
Na co jeszcze zwrócić uwagę przy budowie takiego zadaszenia. Taras ma wymiary 5,5 x 4 m. Poniżej znajduje się link do PDF-u 3D obrazującego koncepcję tego jak chcę wykonać projekt. Póki co wyrysowałem samą konstrukcję.
http://pliki.wp.pl/fc,1452176371,fid,16757529,plik,Zadaszenei-tarasuPDF,pobierz.html(jak się nadusi lewy klawisz to można obracać model, tylko należy plik tworzyć przez adobe readera, a nie przez przeglądarkę)
Jeszcze jedna kwestia - jak najlepiej połączyć ostatnią krokiew ścięta pod katem (tą krótszą) z krokwią znajdującą się przy brzegu.
Mam nadzieję, że moja wypowiedź jest klarowna.
pozdrawiam
Szymon