31 Maja 2026, 13:37:36 czas Polski

Autor Wątek: Zabudowa wnęki z płyty meblowej  (Przeczytany 6055 razy)

Offline leadeeer

Zabudowa wnęki z płyty meblowej
« dnia: 05 Stycznia 2020, 22:00:40 czas Polski »
Cześć!
Szanowni, zacząłem projektować zabudowę wnęki, w której deweloper umieścił rozdzielnicę mieszkaniową, główne przyłącza wody itp. Wnęka nie wygląda ona najlepiej, a znajduje się tuż przy wejściu do mieszkania, więc trzeba ją jakoś zasłonić.
Wygląda następująco:

Chciałbym wykonać następującą zabudowę:

Projekt projektem, ale problem jest następujący: nigdy nie robiłem czegoś podobnego i mam spore obawy.
Wnęka ma wymiary 2574x615x200 mm. Zaprojektowałem ją tak, że wnętrze podzielone będzie na dwie części - dolną, gdzie za drzwiami będą wszystkie skrzynki oraz górną z dwiema półkami. Cała wnęka obwiedziona będzie 7 centymetrową listwą wyciętą z płyty meblowej, do której przykręcone będą zawiasy. Na dolnych drzwiach przyklejone będą drewniane listwy.

Drzwi dolne wg projektu 1725x597, górne 831x597.

Czy będziecie tak wyrozumiali i mili żeby odpowiedzieć mi na kilka pytań?

Oto pytania:
1) Jakiej płyty meblowej użyć? Chciałbym kupić ją w markecie, w którym będę mógł od razu dociąć ją na wymiar - polecacie któryś konkretny sklep?
2) Jakich zawiasów/systemu użyć? Ilu zawiasów użyć do zamocowania drzwi o podanych wyżej wymiarach?
3) Jak dociąć płytę? Mam tu na myśli czy szerokość drzwi powinna być równa szerokości wnęki, czy być nieco mniejsza?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Zabudowa wnęki z płyty meblowej
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Stycznia 2020, 08:58:22 czas Polski »
Witam.
Pytanie w jakim mieście szukasz dostawcy.
Górne drzwi dwie zawiasy
Dolne trzy.
Polecam płytę firmy Egger.

Offline leadeeer

« Odpowiedź #2 dnia: 06 Stycznia 2020, 09:56:04 czas Polski »
Cześć,
Dzięki za odpowiedź. Jestem z Wrocławia.

Jakich zawiasów powinienem użyć? Jakiego typu? Z uwagi na fakt, że nie mam w mieszkaniu dostępu do porządnych narzędzi chciałbym uniknąć frezowania otworów pod zawiasy i użyć czegoś na kształt tego:

Takie rozwiązanie zda egzamin? :)

Offline pajewski

« Odpowiedź #3 dnia: 06 Stycznia 2020, 10:03:34 czas Polski »
Polecam usługi jakiejś hurtowni, bo w markecie nie okleją krawędzi. Co do płyty to właściwie każda tutaj będzie ok. Możesz użyć 16mm, a może być i18 mam. Nie ma to większego znaczenia. Wymiar frontu powinien być mniejszy o 2-3 mm od wymiaru wnęki. Zawiasy- jeśli fronty będą z uchwytami to dobrze gdyby miały też miękki domyk. Mogą być np. firmy gtv. Jeśli drzwi z bez uchwytów (z tip-on) to zawiasy bez domyku, mogą być nawet bez sprężyny

Offline pajewski

« Odpowiedź #4 dnia: 06 Stycznia 2020, 10:05:35 czas Polski »
Otwory pod zawiasy zrobią Ci w każdej hurtowni za ok.2 pln/ szt

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Stycznia 2020, 11:51:33 czas Polski »
Te zawiasy ze zdjęcia nie będą dobre.
Tylko puszkowe.
Wymiary drzwi mniejsze o kilka milimetrów nie tyle od wnęki co od ramy wsuniętej do wnęki. Uwzględnij przerwę pomiędzy drzwuczkami. 2 do 3 mm.
Jak nie masz doświadczenia to drzwiczki zrób o 4 mm węższe od ramy którą wstawisz we wnękę. Najpierw zrób i wstaw ramę. To ważne, bo jeśli ścianki nie są idealnie w pionie to nie uzyskasz kątów prosrych pomiędzy wieńcami i ściankami.  Jeśli taki jest kłopot to musisz zrobić ramę węższą, a to wpłynie na wymiar drzwiczek.
Powodzenia.

Offline pajewski

« Odpowiedź #6 dnia: 06 Stycznia 2020, 12:38:06 czas Polski »
Twój projekt zakłada wykonanie drzwi tzw wewnętrznych, czyli zlicowanych z płaszczyzną ściany (po zamknięciu są wewnątrz szafki). I tu faktycznie muszą być zachowane idealne piony i poziomy krawędzi. Inaczej będzie po prostu brzydko. Szczeliny nie będą jednakowe. W tym przypadku potrzebujesz zawiasów wewnętrznych. Jeśli odchylenia od pionów i poziomów są znaczne, można zrobić drzwi nakładane, czyli takie, które po zamknięciu będą opierać się o płaszczyznę ściany. Wtedy wystarczy wewnątrz szafki zamontować jedną listwę przymykową, do której montujesz zawiasy (tym razem inne zawiasy- takie do drzwi nakładanych) i fronty nieco szersze od wnęki, aby zakryły krawędź przebiegającą nie w pionie. 

Offline leadeeer

« Odpowiedź #7 dnia: 06 Stycznia 2020, 17:09:05 czas Polski »
Panowie,
Dzięki za wskazówki.
Jaki typ zawiasów mógłbym zastosować, żeby zlicować ze ścianą drzwi, na których przyklejone będą listwy ozdobne? Jeśli rama szafy będzie nieco schowana we wnęce, to nie uzyskam kąta otwarcia równego 90 stopni, bo pierwsza listwa zablokuje się na ścianie.
Są jakieś zawiasy, które nieco wysuną drzwi na zewnątrz? Jednocześnie chciałbym uniknąć sytuacji, w której druga strona drzwi będzie się blokowała o ścianę ze względu na ten właśnie wysuw.

Tu widok od spodu:

Super merytoryczne forum, jestem pod wrażeniem!

Offline pajewski

« Odpowiedź #8 dnia: 06 Stycznia 2020, 17:27:00 czas Polski »
Są, tzw. kombajny. Otwierają się do 165 stopni i odsuwają front od boku szafki na zewnątrz. Na ostatnim rysunku fronty są nakładane na wieniec, więc powinno być wszystko ok.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Stycznia 2020, 21:16:33 czas Polski »
Są takie zawiasy. Daj mi dwa dni. Jestem poza domem. Jak wrócę to znajdę szczegóły.  Zawiasy nie będą tanie.
« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia 2020, 21:19:31 czas Polski wysłana przez Lirorobert »

Offline leadeeer

« Odpowiedź #10 dnia: 09 Stycznia 2020, 19:58:31 czas Polski »
Ok, czekam na informację :-) Dzięki!

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Stycznia 2020, 22:11:12 czas Polski »