Dobry wieczór wszystkim. Ledwo się zarejestrowałem na tym forum i już mam pytania :-)
Mam taki dylemat: potrzebuję wykonać pewne prace wymagające frezarki zamocowanej do stołu.
Mam frezarkę Bosch GOF 1600 i chciałbym dokupić do niej jakiś stół (robienie we własnym zakresie
raczej nie wchodzi w grę, bo zajmie mi to zbyt dużo czasu).
Wypatrzyłem taki stolik: Bosch RA1181. Dostępny wprawdzie tylko w USA, ale widziałem,
że ktoś w Polsce sprzedaje mało używany. Ale … do tego stolika będę potrzebował dodatkową
"stopę" (nie wiem czy tak to się nazywa, w "anglojęzycznym" opisie było to nazwane fixed base).
Coś takiego, co ma GMF 1600, a nie ma GOF 1600 :-) Poza tym ten stolik chyba nie jest przystosowany
do mojej frezarki, bo w opisie stoi m.in.: "1613 series", a nie a nic o 1600. Czyli będę musiał wykonać
dodatkowe otwory w płycie. A zważywszy, że poprzedni właściciel też musiał go w ten sposób dopasować
do swojej frezarki - z płyty powstanie sito :-)
Drugim rozwiązaniem byłby stolik Holzmann'a: OFT102 - większy i cięższy, ale pewnie zakup
tej "fixed base" też by się przydał, żeby można regulować wysokość od góry stołu.
Trzecim rozwiązaniem, branym przeze mnie pod uwagę, jest zakup frezarki dolnowrzecionowej
Holzmann'a: TFM610V. I zakup tej "fixed base" nie będzie potrzebny :-)
Które, Waszym zdaniem. rozwiązanie będzie najlepsze?
Tadeusz