30 Maja 2026, 01:10:32 czas Polski

Autor Wątek: Stół do frezarki  (Przeczytany 2028 razy)

Offline Ted-o-hara

Stół do frezarki
« dnia: 20 Stycznia 2020, 00:29:51 czas Polski »
Dobry wieczór wszystkim. Ledwo się zarejestrowałem na tym forum i już mam pytania :-)

Mam taki dylemat: potrzebuję wykonać pewne prace wymagające frezarki zamocowanej do stołu.
Mam frezarkę Bosch GOF 1600 i chciałbym dokupić do niej jakiś stół (robienie we własnym zakresie
raczej nie wchodzi w grę, bo zajmie mi to zbyt dużo czasu).

Wypatrzyłem taki stolik: Bosch RA1181. Dostępny wprawdzie tylko w USA, ale widziałem,
że ktoś w Polsce sprzedaje mało używany. Ale … do tego stolika będę potrzebował dodatkową
"stopę" (nie wiem czy tak to się nazywa, w "anglojęzycznym" opisie było to nazwane fixed base).
Coś takiego, co ma GMF 1600, a nie ma GOF 1600 :-) Poza tym ten stolik chyba nie jest przystosowany
do mojej frezarki, bo w opisie stoi m.in.: "1613 series", a nie a nic o 1600. Czyli będę musiał wykonać
dodatkowe otwory w płycie. A zważywszy, że poprzedni właściciel też musiał go w ten sposób dopasować
do swojej frezarki - z płyty powstanie sito :-)

Drugim rozwiązaniem byłby stolik Holzmann'a: OFT102 - większy i cięższy, ale pewnie zakup
tej "fixed base" też by się przydał, żeby można regulować wysokość od góry stołu.

Trzecim rozwiązaniem, branym przeze mnie pod uwagę, jest zakup frezarki dolnowrzecionowej
Holzmann'a: TFM610V. I zakup tej "fixed base" nie będzie potrzebny :-)

Które, Waszym zdaniem. rozwiązanie będzie najlepsze?

Tadeusz

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Stół do frezarki
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Stycznia 2020, 08:11:40 czas Polski »
Co masz na myśli pusząc nsjlepsze? Jakie są twoje priorytety. Cena, jakość oracy, wygoda? Jak duże elementy będziesz frezował?

Offline Ted-o-hara

Odp: Stół do frezarki
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Stycznia 2020, 10:08:32 czas Polski »
Chodzi o wygodę pracy i jakość/precyzję.
Wymienione przeze mnie rozwiązania  mieszczą się w budżecie, jaki
chciałbym na  to przeznaczyć.
Jak wielkie elementy będę frezował - różne.
Od dużych - 1,5m do całkiem niewielkich 10 cm.

Tadeusz