20 Kwietnia 2026, 07:30:35 czas Polski

Autor Wątek: Elektronarzędzia Parkside  (Przeczytany 789428 razy)

Offline Kamel

Odp: Elektronarzędzia Parkside
« Odpowiedź #2145 dnia: 07 Lutego 2017, 23:11:06 czas Polski »
krzyś48 to ma szansę zadziałać.
Śruba z podkłaką i tulejką od strony rury skręcona na sztywno z nitonakrętką, a pod stolikiem jakaś nakrętka motylkowa czy coś w tym stylu - automatycznie regulacja stolika byłaby możliwa bez użycia klucza - coś w tym stylu (tylko proszę się nie śmiać z projektu stworzonego w profesjonalnym programie graficznym Paint ;) ):

fyme przy zaciskaniu nitonakrętek można sobie poradzić bez nitownicy. Potrzeba do tego śruby, nakrętki i podkładki np. z kawałka blachy z otworem. Swego czasu radziłem sobie w ten sposób podczas montażu osłony pod silnik, a w warsztacie za zaciśnięcie 3 nitonakrętek fi10 krzyknęli mi 200 zł - https://youtu.be/cSwBXCXMZEk

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #2146 dnia: 08 Lutego 2017, 01:17:14 czas Polski »

Nie bardzo jest miejsce na łeb śruby od wewnętrznej strony (2-3 mm luzu od rury), trzeba by było nitonakrętkę wybić i dać inną, krótszą. Lub po prostu zwykłą śrubę z podkładką (sprężynową, zębatą?). Chociaż z drugiej strony chyba szkoda zachodu, "wieczko" z nitonakrętką "przysmarkane" jest w 4 punktach (przynajmniej u mnie) i to być może będzie "number two" co odleci, a no. 3 - stolik jak u Francuza na filmiku, który podlinkowałem w tym temacie.
Żeby nie było nudno możemy zrobić zakłady co i komu pierwsze odpadnie od tej wiertarki ;D
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2017, 01:25:48 czas Polski wysłana przez bobbobson »

fyme

• Gość
« Odpowiedź #2147 dnia: 08 Lutego 2017, 05:27:46 czas Polski »
@kamel przyznaję że nie widziałem. Może dlatego że mam dostęp do odpowiedniego sprzętu. A swoją drogą to 200 PLN za 3 nitonakretki to po prostu kradzież.

Offline raven

« Odpowiedź #2148 dnia: 08 Lutego 2017, 07:37:33 czas Polski »
Uważajcie na jeszcze jedną wadę wiertarki. Szczegóły w filmie

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #2149 dnia: 08 Lutego 2017, 07:45:41 czas Polski »
czyli ten nowszy model, to po prostu bubelek :(

Offline wronks

« Odpowiedź #2150 dnia: 08 Lutego 2017, 08:59:31 czas Polski »
Póki co to u mnie wszystko OK, pracowała cały weekend i wywierciła kilkadziesiąt otworów. Jednak  po tych postach zacznę się bać jej używać :)

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
« Odpowiedź #2151 dnia: 08 Lutego 2017, 09:04:08 czas Polski »
A tak ładnie zanęcili kołami pasowymi z amelium ;)

Offline raven

« Odpowiedź #2152 dnia: 08 Lutego 2017, 09:13:54 czas Polski »
oszczędzili na spawach, zamiast zrobić to porządnie to dotknęli w jednym miejscu. Chyba nawet bym tego nie reklamował, bo szkoda czasu. Lepiej pospawać to na własną rękę i z głowy.

Offline zygmunt78

« Odpowiedź #2153 dnia: 08 Lutego 2017, 09:24:09 czas Polski »
Uważajcie na jeszcze jedną wadę wiertarki. Szczegóły w filmie

Dokładnie to mi sie przydarzyło - na razie serwis Lidka odpisał na mojego maila z reklamacja i zdjęciami żebym podał numer telefonu ... podałem i czekam...

Pozdrawiam

ZyGmunt78

Offline krzyś48

« Odpowiedź #2154 dnia: 08 Lutego 2017, 10:19:43 czas Polski »
(tylko proszę się nie śmiać z projektu stworzonego w profesjonalnym programie graficznym Paint  ;)  ):

Ja się nie śmieję-dzięki za zrozumienie i zobrazowanie co miałem na myśli ;)
A jeśli chodzi o stolik,to klocek z drewna do podparcia na wysokości częstego wiercenia,powinien załatwić sprawę :)

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #2155 dnia: 08 Lutego 2017, 10:31:30 czas Polski »
zygmunt78, na filmiku u Francuza jest "level wyżej", bo tam puścił spaw ;)

Na pewno trzeba to poprawić. Przy stoliku i "wieczku" z nitonakrętką naprawdę pożałowali spawu.

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #2156 dnia: 08 Lutego 2017, 10:50:11 czas Polski »
Aż się boję rozpakować swoja wiertarkę jak czytam i oglądam te filmy. Pewnie gdybym to widział przed zakupem to bym nie kupił. Mam zgryz czy przypadkiem nie oddać do sklepu albo przed pierwszym użyciem nie poprawić tych spawów. Jak myślicie czy tego typu ingerencja, mówię o spawach, może zakłócić ewentualną gwarancję?

Offline floogiorgio

« Odpowiedź #2157 dnia: 08 Lutego 2017, 10:56:58 czas Polski »
A ja mam być może coś co jest dla was oczywiste, jak zdjąć uchwyt wiertarski?, przedtem nie czytając instrukcji się pośpieszyłem i założyłem go przed zamontowaniem osłony zabezpieczającej, gdzieś widziałem na filmie że można to zrobić za pomocą klinów (wbicie ich między uchwyt a trzpień na jaki jest nasadzony)

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #2158 dnia: 08 Lutego 2017, 11:51:49 czas Polski »
Możesz też zacisnąć lekko w uchwycie śrubę z nakrętką (nakrętka wewnątrz uchwytu) i powolutku ją dokręcać, tak, żeby "odpychała" uchwyt od trzpienia wrzeciona.
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2017, 11:53:40 czas Polski wysłana przez bobbobson »

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #2159 dnia: 08 Lutego 2017, 12:02:26 czas Polski »
Żeby się nie okazało że od tego "rozpychania" pęknie ta tuleja/rurka. To jest stal w ogóle czy jakieś kruche staliwo?