20 Kwietnia 2026, 05:43:27 czas Polski

Autor Wątek: Elektronarzędzia Parkside  (Przeczytany 789392 razy)

Offline M52

Odp: Elektronarzędzia Parkside
« Odpowiedź #2130 dnia: 04 Lutego 2017, 17:39:34 czas Polski »
Kupiłem dzisiaj narzędzie wielofunkcyjne, pierwsze wrażenie ok, wybieram się niebawem wypróbować narzedzie przy oszlifowaniu stołka. Przed tygodniem kupiłem w lidlu szlifierkę tasmową. Sprawdziła się w praktyce, choć łatwo ją przechylić podczas pracy i wtedy uszkodzi powierzchnię.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #2131 dnia: 04 Lutego 2017, 23:21:11 czas Polski »
U mnie ok. 9.00 nie było śladu po wiertarkach za to multinarzędzi pełno. Ciekawe, czy osprzęt Bosch'a będzie pasował. Były też tarcze do ukośnicy. Wziąłem jedną z zębem W i jedną z TF. Obie z największą ilością zębów. Oryginalnie w kapówce mam 24 zęby. Nawet jak są dziadowskie to za 20 zł/szt. można zaryzykować.

Offline Rbk_marcin

« Odpowiedź #2132 dnia: 04 Lutego 2017, 23:35:05 czas Polski »
W Rybniku wiertarki nadal są na palecie 3 szt o 18.00 a multitool około 10 szt. Są jeszcze ukosnice i wkrętarki 12v z poprzedniej promocji, za to szlifierki kątowe i tasmowki poszły od razu. Jak widać da się wyrwać i nie trzeba rano budzika w sobotę nastawiać ale nie zawsze :)
Może i jestem idiotą, ale nie jestem głupi.
                                                   - Forrest Gump

Offline zygmunt78

« Odpowiedź #2133 dnia: 05 Lutego 2017, 19:39:46 czas Polski »
No i nie za długo pocieszyłem się wiertarką stołową - po wykonaniu 3 otworów - stół wiertarski po prostu odpadł ;-(

Ktoś wymyślił że fajnie będzie jak stół będzie można ustawiać pod kątem ale wykonanie tego za pomocą mosiężnej tulejki wciśniętej na wcisk chyba nie było dobrym pomysłem - to nie ma prawa działać - naciskając wiertarką prędzej czy poźniej doprowadzimy do wyrwania.

Napisałem maila na grizzly@lidl.pl - zobaczymy co mi odpowiedzą. Nie uśmiecha mi się odsyłać całej wiertarki bo poza tym stołem to na razie wszystko działa.

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #2134 dnia: 05 Lutego 2017, 19:48:23 czas Polski »
A od spodu stołu nie ma śrubu, która trzyma to "w kupie"?

Offline zygmunt78

« Odpowiedź #2135 dnia: 05 Lutego 2017, 19:55:23 czas Polski »
no właśnie nie ma :-( dokręcając śrubę pod stołem aby go zablokować i ustawić pod żądanym kątem wyrywamy mosiężną tulejkę, która jest tylko wsadzona na wcisk do metalowego elementu.

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #2136 dnia: 05 Lutego 2017, 19:58:10 czas Polski »
Czyli tyleję bym wkleił na miejsce i nie bawił się w oddawanie.  Chyba ze Ci się chce wymieniać, ale  nie wiesz czy w innych egz nie będzie podobnie

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #2137 dnia: 05 Lutego 2017, 20:01:49 czas Polski »
Cholera, powiało lipą. Teraz już wiem o co prosić Bozię w paciorku, żeby nie odpadło.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #2138 dnia: 05 Lutego 2017, 20:05:08 czas Polski »
Chyba te starsze były bardziej trwałe - ja mam swoją chyba z 5 lat  i tylko wyłącznik wymieniłem oraz pasek klinowy. Zniszczyłem go z własnej winy - źle założyłem przy zmianie przełożenia. Pracuję nią prawie codziennie.

Offline zygmunt78

« Odpowiedź #2139 dnia: 05 Lutego 2017, 20:11:43 czas Polski »
Zobaczę co mi odpisze serwis. W sumie myślałem o nagwintowaniu tulejki po zewnętrznej stronie i daniu nakrętki. Choć pomysł z wklejeniem też zły nie jest tylko czy to będzie trwałe - no i czym kleić ?

fyme

• Gość
« Odpowiedź #2140 dnia: 05 Lutego 2017, 20:58:38 czas Polski »
To coś co wypadło to nitonakretka. Używam takich w pracy tyle że stalowych. Widać po zdjęciu że została źle zaciśnięta (niedbale) i stąd taki efekt. Dobrze zaciśnięta trzyma na wieki bo wkręcona weń śruba jeszcze wzmacnia połączenie dociagajac kołnierz nakrętki od spodu.
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2017, 21:01:23 czas Polski wysłana przez fyme »

Offline krzyś48

« Odpowiedź #2141 dnia: 05 Lutego 2017, 21:17:04 czas Polski »
dokręcając śrubę pod stołem aby go zablokować

Postaram się jasno napisać,o co mi chodzi ::)
Nie przyjrzałem się jak składałem(tak też kupiłem ;D ) ale bym spróbował taką śrubę,ale dłuższą + odpowiednia podkładka włożyć w otwór od strony rury(na pewno trzeba pokombinować)a następnie nakręcić ową tulejkę na śrubę i jakoś od środka dokręcić aż tulejka się wciśnie w aluminiowy element.A dalej to zakładamy stolik i nakręcamy nakrętkę.To tylko teoria ale... :-\

fyme

• Gość
« Odpowiedź #2142 dnia: 05 Lutego 2017, 22:11:19 czas Polski »
@krzyś48 to się może nie udać ponieważ nitonakrętka została już wstępnie zgięta. Można zagnieść w jej miejsce nową tyle że do tego potrzebny jest sprzęt. W pracy mamy insertownice pneumatyczne (tak nazywa się przyrząd do zaciskania takich nitonakrętek) ale są też wersje ręczne. Moja prywatna ręczna zaciska nitonakrętki do rozmiaru śruby fi 8, większych ręcznie nie idzie zagnieść bo wymagana siła jest zbyt duża by to zrobić z ręki. W każdym razie ja bym raczej szukał serwisu aut/ mechanika bo tam zazwyczaj mają taki sprzęt. No chyba że kolega gdzieś z pomorza to zapraszam do mnie, zarobię taką nitonakrętkę u siebie :)
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2017, 22:13:10 czas Polski wysłana przez fyme »

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #2143 dnia: 07 Lutego 2017, 21:05:12 czas Polski »
Ktoś jeszcze ma taki "feature" w swojej maszynce PTBM 500 C3? ;D

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #2144 dnia: 07 Lutego 2017, 22:16:00 czas Polski »
I jeszcze krótkie porównanie modelu A1 i C3. Po francusku, ale widać gdzie są oszczędności w nowym modelu.