29 Kwietnia 2026, 18:59:56 czas Polski

Autor Wątek: Elektronarzędzia Parkside  (Przeczytany 791209 razy)

bobbobson

• Gość
Odp: Elektronarzędzia Parkside
« Odpowiedź #2535 dnia: 17 Czerwca 2017, 19:05:33 czas Polski »
To chyba muszę swoją sprawdzić, bo leży nawet nie rozpakowana...

Wypadało by sprawdzić, czy to nie pare kg ziemniaków. ;)

Offline pkvv

« Odpowiedź #2536 dnia: 17 Czerwca 2017, 19:18:38 czas Polski »
To chyba muszę swoją sprawdzić, bo leży nawet nie rozpakowana...
To tak jak moja.
Ale po perypetiach kolegi bobbobson-a aż sprawdziłem swoją.
Chyba mam więc szczególnia niż rozumu bo z moją (o dziwo) wszystko jest OK.

Pozdrawiam

Offline krzychu95

« Odpowiedź #2537 dnia: 17 Czerwca 2017, 21:05:47 czas Polski »
Panowie nie wiecie czy wkretarka ktora bedzie od 24.06 https://media.lidl-flyer.com/df1f6281-4f4e-11e7-85ac-005056ab0fb6/zoom_page-31.jpg posiada udar ,  tzn czy ma ona funkcje wkretaka udarowego jak np. Makita DTD134?

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #2538 dnia: 17 Czerwca 2017, 21:26:04 czas Polski »
Nie posiada takiej funkcji.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #2539 dnia: 17 Czerwca 2017, 22:30:17 czas Polski »
Ma sprzęgło z dokręcaniem udarowym, ale typowego udaru nie ma jak wiertarka udarowa.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #2540 dnia: 18 Czerwca 2017, 06:20:23 czas Polski »
To i ja przy okazji spytam odnośnie konswerwacji zagłębiarki. Czy zawias, na którym chodzi całe ramię z silnikiem czymś się smaruje? Wcześniej się nad tym nie zastanawiałem, ale jak oglądałem kolejne egzemplarze w lidlu, to przy jednych smar był, przy innych nie. Wyglądało to bardziej na losowe działanie chińczyków niż celowe.

Z drugiej strony jeżeli to amelinium pokryte farbą, to czy smar na bazie oleju mineralnego (np. litowy) bardziej nie zaszkodzi, niż pomoże? A może silikon?

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #2541 dnia: 18 Czerwca 2017, 06:48:59 czas Polski »

Offline krzychu95

« Odpowiedź #2542 dnia: 18 Czerwca 2017, 15:37:09 czas Polski »
tak, chodzi mi o takie dokrecanie udarowe jak ten wkretak od makity, wiertarke mam wiec taki udar mi nie potrzebny :)

Offline ŁukaszJ

« Odpowiedź #2543 dnia: 18 Czerwca 2017, 16:55:45 czas Polski »
Pięknie było i się zagłębiarkę( na szczęście udało)zwróciło.Po kilku cięciach, tarcza razem z silnikiem, zaczęła się skręcać(odchylać) w stronę blatu. Dobrze, że w porę zobaczyłem. Nie robili w sklepie problemu i zwrócili kasiutę. Ale zostałem bez maszyny😳

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #2544 dnia: 18 Czerwca 2017, 17:21:53 czas Polski »
Ma sprzęgło z dokręcaniem udarowym, ale typowego udaru nie ma jak wiertarka udarowa.
Choć podobnie wygląda/pracuje to nie jest dokręcanie udarowe.
To zwykłe sprzęgło ograniczające siłę dokręcającą, tak jak w kluczu dynamometrycznym.

A swoją drogą co rozumiesz przez "typowy" udar?
Bo w wiertarkach/młotach można wyróżnić dwa rodzaje: mechaniczny i pneumatyczny.

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #2545 dnia: 18 Czerwca 2017, 18:32:57 czas Polski »
Po kilku cięciach, tarcza razem z silnikiem, zaczęła się skręcać(odchylać) w stronę blatu.

Czyli pojawił się luz na ramieniu (w zawiasie), mimo wcześniejszego spasowania?

Dzisiaj też swoją odpaliłem, w laminacie idzie spokojnie, oczywiście fabryczna tarcza trochę brzegi wyrywa. Szyny na razie nie używałem, gumy czekają na dopasowanie do lepszej tarczy 48z. Za prowadnicę posłużył kawałek kantówki, stopa nie kiwa się, ramię jest jak na razie sztywne, chodzi płynnie (zawias psiknąłem smarem litowym w spray-u). Trudno powiedzieć jak długo będzie dobrze, sądząc po wpisie Łukasza, wszak 4/6 egzemplarzy miało fabryczne luzy na ramieniu jak się nim trochę pobujało. Mam tylko nadzieję, że użyty materiał w wersji B1 to nie gównolit.
« Ostatnia zmiana: 18 Czerwca 2017, 18:36:19 czas Polski wysłana przez bobbobson »

Offline ŁukaszJ

« Odpowiedź #2546 dnia: 18 Czerwca 2017, 18:46:41 czas Polski »
W osi pionowej się skręcała!!! "Przód" tarczy skręcał do wewnątrz pilarki. Jeszcze trochę i tarcza wgryzłaby się pod kątem w blat. A cięcia z szyną robiłem.

Offline krzychu95

« Odpowiedź #2547 dnia: 18 Czerwca 2017, 19:19:26 czas Polski »
Chodzi mi o to ze jak wkrecasz wkreta to jak ma lekko to normalnie kreci jak zwyczajna wkretarka, a jak jest ciężej to nie obraca koncowki jak w zwyklych wkretarkach tylko zalacza sie udar i bez problemu mozemy l mn pl

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #2548 dnia: 18 Czerwca 2017, 19:25:21 czas Polski »
W osi pionowej się skręcała!!! "Przód" tarczy skręcał do wewnątrz pilarki. Jeszcze trochę i tarcza wgryzłaby się pod kątem w blat. A cięcia z szyną robiłem.

No czaje. Jednak silnik zamocowany jest na ramieniu, a to z kolei porusza się na jednym zawiasie (czerwony okrąg) i jest "podparte" sprężyną (niebieski). Czarny widoczny trzpień (oś zawiasu) ma z jednej strony kołnierz, a z drugiej (od strony osłony) ogranicza go pierścień segera. Jeżeli tarcza wraz z silnikiem skręcała pionowo to tylko w zawiasie. Co się tam stało, dostał luzów, coś pękło?

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #2549 dnia: 18 Czerwca 2017, 19:47:32 czas Polski »
Btw. zagłębiarkę równo wyregulowałeś na szynie mimośrodami?