23 Kwietnia 2026, 00:44:55 czas Polski

Autor Wątek: Elektronarzędzia Parkside  (Przeczytany 790022 razy)

Marcin M

• Gość
Odp: Elektronarzędzia Parkside
« Odpowiedź #645 dnia: 13 Sierpnia 2015, 21:43:36 czas Polski »
No to chyba źle spojrzałem, bo nad walizką była cena 35zl i opisane grzechotka akumulatorowa, ale to może od czegoś innego.

Dzięki za info odnośnie baterii.

Offline RobRob

« Odpowiedź #646 dnia: 14 Sierpnia 2015, 13:48:00 czas Polski »
w Żyrardowie w Lidlu ten klucz kosztuje 140 zł jak byłem były nawet 3 szt

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #647 dnia: 14 Sierpnia 2015, 16:42:26 czas Polski »
A no to kicha, myślałem że 35zl i chciałem kupić dla samego akusia :( Ciekawią mnie za to wiertła i frezy, które wkrótce będą w Lidlu.

Offline futrzak

« Odpowiedź #648 dnia: 15 Sierpnia 2015, 17:53:28 czas Polski »
Od 20 sierpnia ma być taśmówka za 119zł. Warta coś, czy szkoda kasy? Ma ktoś?

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #649 dnia: 15 Sierpnia 2015, 17:59:57 czas Polski »
Ja mam. Działa, nic nie lata, kręci papierem, ma odciąg i podłączenie na zbiorniczek, regulacja obrotów (chyba) i fajny patent na mocowanie do blatu do góry nogami.
Warto od razu kupić papiery ścierne bo w komplecie nie dają.

Offline futrzak

« Odpowiedź #650 dnia: 15 Sierpnia 2015, 18:52:29 czas Polski »
A w porównaniu do Graphite, Black Decker, Sparky jak wypada Parkside?

to-ja

• Gość
« Odpowiedź #651 dnia: 15 Sierpnia 2015, 19:13:29 czas Polski »
Mam coś tam z lidla elektryczne i ręczne
W tej cenie jest to dobry sprzęt dla majsterkowicza, z zaznaczeniem "W TEJ CENIE" i "MAJSTERKOWICZA"
Pierwsze wrażenia po zakupie miałem dobre ale przy użytkowaniu ocena trochę spadła.
Jest to po prostu chiński sprzęt, może nie z najniższej półki ale też baaardzo daleko mu do sprzętu profesjonalnego.
Czasami bardzo kusi cena ale na dzień dzisiejszy raczej będę unikał kupowania lidlowych narzędzi, piszę raczej bo nadal nie wykluczam że na coś kiedyś się skuszę ale tylko na coś co będzie używane sporadycznie.
Tzw mieszane uczucia
Teraz co do innych chińczyków np takich jak wymieniłeś, niestety nauczyłem się na własnych błędach i niestety własnych pieniądzach, jeśli nie będę musiał już nigdy nie ruszę.

« Ostatnia zmiana: 15 Sierpnia 2015, 19:19:08 czas Polski wysłana przez to-ja »

Offline futrzak

« Odpowiedź #652 dnia: 15 Sierpnia 2015, 20:19:13 czas Polski »
Potrzebuje sporadycznie coś poszlifować, więc powinna mi narazie starczyć, a jak padnie to kupie jakąś Makitę albo Boscha.

Offline alehar

« Odpowiedź #653 dnia: 15 Sierpnia 2015, 20:49:36 czas Polski »
Mi już przeszło kupowanie narzędzi z Lidla. Dwa razy sprzęt oddałem a z wiertarka walczę-była już dwa razy w naprawie !!! i to chyba nie koniec kłopotów.
Pozdrawiam Alehar

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #654 dnia: 15 Sierpnia 2015, 20:54:43 czas Polski »
Ja kupuje wszystko co jest po kolei w Lidlu i na niczym się nie zawiodłem  :P
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline futrzak

« Odpowiedź #655 dnia: 15 Sierpnia 2015, 22:14:40 czas Polski »
Ciekawi mnie, czy w tych Parkside'ach są chociaż chińskie łożyska z St 3, czy tylko zwykłe tulejki. Rozkręcał ktoś?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #656 dnia: 16 Sierpnia 2015, 00:27:11 czas Polski »
W szlifierce mimośrodowej po kilku latach użytkowania wymieniałem łożysko kulkowe napędu stopy i korzystam dalej.

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
« Odpowiedź #657 dnia: 17 Sierpnia 2015, 14:20:11 czas Polski »
Futrzak każdy sprzęt jest produkowany na licencji jakiegoś producenta. Np wkrętarka 18V jest na licencji boscha. Szlifierka oscylacyjna podobno również. Może masz jakiś zaprzyjaźniony kilkunastoletni serwis elektronarzędzi, oni tam potrafią po bebechach poznać kto to produkował (oczywiście nie w każdym przypadku).
Dodatkowo niektóre elektronarzędzia nie są produkowane na licencji przez Kompernass tylko produkują je firmy zewnętrzne jak scheppach, einhell etc. Można to sprawdzić na ostatniej stronie instrukcji obsługi.

Czy się opłaca czy nie, to rzecz względna. Weźmy np. szlifierke oscylacyjną za 89zł. I porównajmy z jej chińskimi kolegami z marketów. Okaże się że są droższe. Wkrętarka np 18V za 199zł z jednym aku li-on też wypada atrakcyjnie w stosunku do swojej marketowej konkurencji. Szlifierka taśmowa, też jest chyba tańsza niż graphit czy b&d na allegro czy makrecie. Ukośnica również jak mnie pamięć nie myli była tańsza niż inne chińczyki z podobnymi parametrami.
W każdej marce znajdzie się czarna owca, albo pechowo trafi się ferelny egzemplarz. Dlatego każdy sprzęt trzeba rozpatrywać indywidualnie.
Np. spawarki mają słabą opnie, Amigorg to opisywał. Ale z serwisu był zadowolony (dostał lepszy model z wentylatorem).

Mam sporo elektronarzędzi z lidla i nie narzekam, a planuję zakupić kolejne. Oczywiście jeśli wiem że danego sprzętu będę używał częściej, albo jest mi potrzebna większa precyzja, to kupuję coś markowego.

Offline futrzak

« Odpowiedź #658 dnia: 18 Sierpnia 2015, 08:07:24 czas Polski »
W czwartek wybiorę się do lidla, a mam jeszcze pytanie, czy ściski stolarskie z lidla ktoś używał? Ponieważ kupiłbym sobie jakby były coś warte. Mam dwa nieduże ściski topex i one się rozkręcają przy większych drganiach oraz jeden neo większy, który jest dobry.

Offline Kael

« Odpowiedź #659 dnia: 18 Sierpnia 2015, 09:31:51 czas Polski »
Mam ściski z lidla i prawie identyczne z topexa (jest tu gdzieś fotka). Topexy sprawiają wrażenie silniejszych i na pewno są bardziej wygodne, bo rączka ma ciut inny kształt.