20 Kwietnia 2026, 07:16:12 czas Polski

Autor Wątek: Elektronarzędzia Parkside  (Przeczytany 789422 razy)

Offline sebacmielow

Odp: Elektronarzędzia Parkside
« Odpowiedź #1515 dnia: 06 Sierpnia 2016, 21:32:51 czas Polski »
Wiemy że zagłębiarka parkside działa na szynach festool a czy ktoś wie czy działa z szynami makita oraz czy ściski makity działają do szyn parkside??
Niestety zagłębiarka nie współdziała z szyną makity dziś sprawdzane, w drugą stronę da radę.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #1516 dnia: 06 Sierpnia 2016, 21:37:56 czas Polski »
Ale jak to ? Pragmatyczny sprawdzal z festolem i dzialala. A festoo i makita sa prawie identyczne
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #1517 dnia: 06 Sierpnia 2016, 21:58:10 czas Polski »
Podstawa parksida jest minimalnie szersza i nie mieści się w szynie miedzy tymi rowkami do łączenia szyn.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #1518 dnia: 06 Sierpnia 2016, 22:09:19 czas Polski »
To wychodzi na to, ze ta wlasnie minimalna roznica miedzy szynami ma znaczenie. Pech

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #1519 dnia: 06 Sierpnia 2016, 23:23:47 czas Polski »
Miałem w szufladzie nową tarczę CMT CONTRACTOR TOOLS 160 x 20 x 2,2 mm, 40 Z K16040H-X10 przeznaczoną do cięcia sklejki i drewna w poprzek. Jest stosunkowo tania - 28 zł. Założyłem ją zamiast oryginalnej do zagłębiarki PARKSIDE i przeciąłem kilka kawałków  sklejki 18 mm i 3 mm. Krawędzie cięcia od spodu są idealne a od góry prawie idealne - do moich amatorskich prac tarcza jest całkowicie wystarczalna. Przyciąłem nią też gumę przeciwodpryskową przy prowadnicach.

Offline DMariusz

« Odpowiedź #1520 dnia: 06 Sierpnia 2016, 23:44:34 czas Polski »
No to teraz pojawia się pytanie... czym zastąpić tą gumę pod prowadnicą? bo ja jak dziecko z nową zabawką wykonałem pierwsze cięcie po długości obu szyn z oryginalną tarczą.
Coprawda chwilowo docinam litego świerka i z dokładnością raczej drwala niż stolarza, ale jeśli można uniknąć małych wyrwań za 30 złotych, to... wrzucę w koszta domku dla dzieci :D

Przy okazji - wyrwań nie mam od spodu, ale raczej na wyjściu z materiału i zacząłem sie już zastanawiać, czy tam nie trzeba czymś nie dociskać....

Offline Arek15

« Odpowiedź #1521 dnia: 07 Sierpnia 2016, 00:43:36 czas Polski »

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #1522 dnia: 07 Sierpnia 2016, 01:37:32 czas Polski »
To juz chyba lepiej od razu makitowska kupic. Cena podobna a bez czekania.

Offline jara

« Odpowiedź #1523 dnia: 07 Sierpnia 2016, 12:41:37 czas Polski »
A co mam nie mieć- ma i ja systainer z markową zagłębiarką :-)

Offline Bagoo

« Odpowiedź #1524 dnia: 07 Sierpnia 2016, 12:51:32 czas Polski »
Były pytania o pilarkę stacjonarną PTK 2000 PARKSIDE,  która ma być 08.08 (w poniedziałek). Takiej nie mam, ale są filmy o niej:
montaż:

test: (tylko dlaczego w rękawicach?)

Wedle tych filmików piła ma dużą precyzję, a z kolei marcin twierdzi, że to ostania rzecz którą da się na niej osiągnąć, to w końcu jak to z tym jest, może ktoś jeszcze miał doświadczenie ?

Byłbym wdzięczny za info, bo piła jutro w Lidlaczu a ja nadal nie wiem czy warto to brać, jestem bliżej tego żeby brać...

Offline leku

« Odpowiedź #1525 dnia: 07 Sierpnia 2016, 13:16:30 czas Polski »
No to teraz pojawia się pytanie... czym zastąpić tą gumę pod prowadnicą

No to ja się dołączę do pytania.
Czy obcięcie gumy oryginalną tarczą dyskwalifikuje jej działanie antoodpryskowe przy zastosowaniu innej tarczy ?
Chcę dopiero kupić tarczę dedykowaną do laminatu i/lub precyzyjnego cięcia poprzecznego.
Dobra tarcza Boscha kosztuje tyle co pół pilarki :)
http://allegro.pl/tarcza-pila-widiowa-do-laminatu-bosch-165-mm-48z-i5776906398.html
http://allegro.pl/bosch-pila165x20-48z-do-zaglebiarki-top-precision-i6392565770.html

pozdrawiam

Offline Morświn

« Odpowiedź #1526 dnia: 07 Sierpnia 2016, 13:18:23 czas Polski »
Ja mysle ze jak szerokosc tarczy bedzie taka sama lub ciut wieksza to nic sie nie stanie, gorzej moze byc jak tarcza bedzie ciensza (tak na logike)

Spojrz na oferte Globusa moze znajdziesz cos ciekawszego, tanszego
« Ostatnia zmiana: 07 Sierpnia 2016, 13:20:24 czas Polski wysłana przez Morświn »

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #1527 dnia: 07 Sierpnia 2016, 15:58:57 czas Polski »
Mi oryginalna tarcza porwała trochę gumę. Ogólnie po cięciu nią widać ze żeby nie są idealnie w linii.

Offline Sparrow

« Odpowiedź #1528 dnia: 07 Sierpnia 2016, 16:19:24 czas Polski »
Witam, to mój drugi post zaraz po przedstawieniu się.
Od wielu dni śledzę wasze dywagacje na temat zagłębiarki, ale czas powiedzieć coś więcej o pilarce stołowej.
Cena 600, szczerze przyznam, że to mój maks. Chce robić, robić dużo i najlepiej jak potrafię, ale człowiek może sobie zrobić krzywdę używając wyrzynarki i ręcznej pilarki kiedy dajmy na to, przycina deski z palet tak żeby z tego jakiś ładny blat stworzyć.
Pytanie, jeśli nie mogę wydać więcej, czy jest ona warta tej ceny i czy ułatwi ona życie czy nie zrobi żadnej różnicy?
Takie rzeczy jak przyciąć deskę pod kątem 45st czy tym bardziej krawędź tej deski tak żeby pasowała jedna z drugą, jest to możliwe przy jej użyciu? Czas do namysłu ucieka, to już jutro!

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #1529 dnia: 07 Sierpnia 2016, 18:34:31 czas Polski »

Ściski polecam.
Mało tego nie ma mnie w tym czasie i kto mi kupi.