27 Kwietnia 2026, 16:12:15 czas Polski

Autor Wątek: Grubościówko-wyrówniarka BAUERLE 63  (Przeczytany 6300 razy)

Offline Luki1978

Odp: Grubościówko-wyrówniarka BAUERLE 63
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Kwietnia 2020, 16:11:03 czas Polski »
Wyczyściłem i wyszlifowałem stół grubościówki. Przed kolejną próbą blat posmarowałem ropą. Pierwsze kilka prób było z małymi problemami. Trzeba było dość konkretnie pomóc wałkom napędowym, żeby przepchnęły deskę na druga stronę. Po kilku próbach i samoczynnym wytarciu ropy przez materiał obrabiany było coraz lepiej. Odniosłem wrażenie, że przy zupełnie czystym (bez ropy) blacie efekt był najlepszy. końcowy etap całkiem zadowalający.

Offline Luki1978

« Odpowiedź #16 dnia: 05 Kwietnia 2020, 16:12:25 czas Polski »
Tak się prezentuje nasz sprzęt.

Offline Luki1978

« Odpowiedź #17 dnia: 05 Kwietnia 2020, 16:17:19 czas Polski »
Tak się prezentuje nasz sprzęt. W zasadzie nie rozkminiłem w nim jeszcze tylko jednej rzeczy. Na zdjęciu, na którym widać blat grubościówki po lewej stronie jest dźwignia. Za diabła nie wiem do czego służy. Ma bardzo mały zakres ruchu. Wygląda jak by jej nikt nigdy nie używał. Przy poruszaniu nią góra/dół w zasadzie nic się nie dzieje. Macie jakiś pomysł ?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Kwietnia 2020, 16:52:39 czas Polski »
Zamiast ropy użyj specjalnych płynów do zwiększenia poślizgu.  Ja używsm silikonu w aerozolu który jest suchy i nie wchodzi w drewno.

Offline Luki1978

« Odpowiedź #19 dnia: 05 Kwietnia 2020, 19:48:33 czas Polski »
Dzięki za podpowiedź

Offline Luki1978

« Odpowiedź #20 dnia: 07 Kwietnia 2020, 16:15:27 czas Polski »
Zamiast ropy użyj specjalnych płynów do zwiększenia poślizgu.  Ja używsm silikonu w aerozolu który jest suchy i nie wchodzi w drewno.

Poszukałem trochę w internecie i jest sporo silikonów w sprayu. Jakiego dokładnie ty używasz ?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Kwietnia 2020, 17:23:12 czas Polski »
Ja w Londynie działam i tu kupiłem. Każdy będzie ok.
One po pokryciu powierzchni są suche. Nie sklejają trocin i pyłu.

Offline Arek15

« Odpowiedź #22 dnia: 07 Kwietnia 2020, 23:28:21 czas Polski »
Tak się prezentuje nasz sprzęt. W zasadzie nie rozkminiłem w nim jeszcze tylko jednej rzeczy. Na zdjęciu, na którym widać blat grubościówki po lewej stronie jest dźwignia. Za diabła nie wiem do czego służy. Ma bardzo mały zakres ruchu. Wygląda jak by jej nikt nigdy nie używał. Przy poruszaniu nią góra/dół w zasadzie nic się nie dzieje. Macie jakiś pomysł ?
Może to być blokada stołu... Tak żeby wymiar się nie zmienił na 100% podczas pracy.  Zrób jakieś foto od spodu