27 Kwietnia 2026, 05:51:39 czas Polski

Autor Wątek: Przyrządy pomocnicze do pilarek stołowych  (Przeczytany 16289 razy)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Przyrządy pomocnicze do pilarek stołowych
« Odpowiedź #30 dnia: 27 Sierpnia 2014, 21:28:16 czas Polski »
Dzięki za dobre słowa i plusa - trzeba realizować projekty i nie zrażać się, a przede wszystkim trzeba to lubić i cieszyć się z każdej wykonanej pracy :)

Offline leku

« Odpowiedź #31 dnia: 27 Sierpnia 2014, 21:38:46 czas Polski »
No to ja załączę link i filmik do jakiego poziomu musimy dążyć :)
Niektórym niewiele już brakuje :)
A tak serio bardziej chodzi mi o inspiracje i motywację do działania

http://www.incra.com/product_miter_express.htm

INCRA Miter Express

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #32 dnia: 27 Sierpnia 2014, 21:50:05 czas Polski »
Zapraszam też kolegów aby dołączyli swoje samodzielnie zrobione także do innych amatorskich pilarek stolikowych, przy tym proszę aby nie dołączać zdjęć z internetu jeżeli nie zrobiliście czegoś sami. Mogą być za to linki do stron, z których braliście wzór, oraz linki do stron na forum lub gdzie indziej gdzie prezentujecie swoje przyrządy.
Wybacz Leku, ale jak zakładałem wątek, to prosiłem żeby nie robić tego, co właśnie zrobiłeś. Tym sposobem można dołączyć setki innych filmów i zdjęć.

Offline robinson

« Odpowiedź #33 dnia: 27 Sierpnia 2014, 22:30:09 czas Polski »
« Odpowiedź #24 dnia: Dzisiaj o 10:11:39 »

TU jest chyba fotka z internetu ;)

Warto zapoznać się z takim rozwiązaniem ogranicznika przesuwu:  http://woodgears.ca/delta_saw/small_sled.html

* sled_27.jpg (19.41 kB, 500x289 - wyświetlony 37 razy.)

wybacz amigorg sam pisałeś a sam zapomniałeś mieliśmy wrzucać własne  :) ;)
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpnia 2014, 22:32:20 czas Polski wysłana przez robinson »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #34 dnia: 27 Sierpnia 2014, 23:38:39 czas Polski »
Robinson niczego nie zapomniałem, cytat ..." Mogą być za to linki do stron, z których braliście wzór,...."
Po dyskusji, którą prowadziliście na temat zabezpieczenia, blokady, dołączyłem link do strony, z której sam skorzystałem :)

Offline MarcinW

« Odpowiedź #35 dnia: 24 Września 2014, 10:25:57 czas Polski »
sporo czasu minęło od rozpoczęcia pracy przy moim przyrządzie. ale w końcu miałem wolną chwilę by go dokończyć.
Tak więc zgodnie z wcześniejszymi planami pomalowałem na czerwono miejsca gdzie wychodzi ostrze i dwukrotnie polakierowałem przyrząd oprócz spodu. Swoją drogą czerwony kolor ostrzegawczy na przyrządzie fajnie pasuje do czerwonej wkładki w samej pilarce pełniąc dokładnie tą sama rolę "UWAGA PIŁA!"
Po naszej wcześniejszej dyskusji na temat bezpieczeństwa moich palców jeszcze raz sprawdziłem jak to wygląda w realu. Na zdjęciach widać chwyt "normalny" gdzie moje palce są chronione nie tylko przez odległość od ostrza, ale również przez żebro. Próbowałem też chwycić w taki sposób by jakoś dosięgnąć ostrza. No więc przy jakimś dziwnym wychyleniu kciuka mogłem go zbliżyć do pozycji ostrza piły. Jednak taki chwyt był tak mega niewygodny, że na pewno nie będę go stosował. Palce po drugiej stronie tez nie sięgają do rowka ostrza także powinienem być bezpieczny :)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #36 dnia: 24 Września 2014, 17:23:21 czas Polski »
Marcin - kombinujesz jak koń  pod  górkę.
 Pomyśl nad taką blokadą stolika  by Ci dalej  się nie  przesunął  po przecięciu ,  poza zakrycie   blatu  piły .

Offline leku

« Odpowiedź #37 dnia: 24 Września 2014, 19:52:42 czas Polski »
Jako, że będę potrzebował w najbliższym czasie sporo różnych klinów wykonałem
przystawkę do cięcia między innymi klinów.
Skorzystałem z darmowych planów Johna Heisza
http://www.ibuildit.ca/Workshop%20Projects/Jigs/taper-jig-1.html

Podstawa sklejka 10mm 75x15 cm + listwy sosnowe 18mm, rękojeść sklejka 18mm
śruby zamkowe z nierdzewki M6x100 - 5 szt i M6x50 - 1 szt. Śruby zamkowe wklejone
na epoksyd. Zrezygnowałem z nakrętek bo śruby się krzywiły po dociągnięciu.
Dociski uniwersalne 2 szt. wykonane ze sklejki 12mm.

Przystawka umożliwia:
- cięcie klinów
- ukośne profilowanie np. nóg do stołów
- równanie brzegów desek (prostoliniowe obcinanie oflisów)

Na ostatnim zdjęciu przystawka w akcji przy równaniu deski na mojej formatówce :)

« Ostatnia zmiana: 24 Września 2014, 19:55:32 czas Polski wysłana przez leku »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #38 dnia: 24 Września 2014, 20:13:33 czas Polski »
Też mam ten przyrząd na uwadze. Jak będę robił jakieś prace wymagające klinów pewnie zrobię taki sam.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #39 dnia: 24 Września 2014, 21:00:43 czas Polski »
taką blokadą stolika  by Ci dalej  się nie  przesunął  po przecięciu ,  poza zakrycie   blatu  piły
Tomek - spójrz na ostatnie zdjęcie - z konstrukcji przyrządu wynika, że by uzyskać odpowiednią wysokość cięcia piła MUSI wyjść poza przyrząd, tego na tym etapie już nie ominę. Blokada ograniczająca przesuw sprawdzi się tylko przy cięciu niskich elementów, gdy tarcza piły jest tylko niewiele podniesiona. A wtedy tym bardziej nie będę w stanie sięgnąć ostrza.
Uważam, że właśnie to co zrobiłem nie jest to kombinowaniem ponieważ wybrałem najprostszą konstrukcję, która sama z siebie uniemożliwia wsadzenie palców w niebezpieczne miejsce.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #40 dnia: 25 Września 2014, 14:08:06 czas Polski »
, że by uzyskać odpowiednią wysokość cięcia piła MUSI wyjść poza przyrząd, tego na tym etapie już nie ominę.

Tak  masz rację :) , ale możesz jeszcze dalej przyrząd  przepchać i co  wtedy ?
 Chodzi o to byś to miejsce wyjścia blatu  piły   zakrył i dorobił blokadę  , by przyrząd   nie  miał  możliwości dalej się przesunąć  przecinając  ochronę

Offline MarcinW

« Odpowiedź #41 dnia: 25 Września 2014, 15:35:37 czas Polski »
jeszcze dalej przyrząd  przepchać i co  wtedy ?
wtedy NIC bo przecież dłonie mam zupełnie gdzie indziej :)
to zupełnie jak przy cieciu płyt i osłony na klinie - można włożyć łapę na linii cięcia i wetknąć ją pod osłonę. Ale każdy normalny operator albo trzyma dłonie szeroko rozstawione na materiale, albo używa popychacza. W przypadku mojego przyrządu jest dokładnie to samo. Są dwa miejsca po bokach specjalnie stworzone jako uchwyty i aż się prosi by tam intuicyjnie trzymać ręce. Nie mam zamiaru pchać ich tam gdzie nie powinienem :).
Mi - a nie sądzę by był poza mną jakiś inny użytkownik :) - to nie przeszkadza. Dorobienie osłony, o której piszesz oznacza przedłużenie o jakieś 5-6cm. Wtedy nie włożę przyrządu do szuflady i stracę jedną z podstawowych cech jakich chciałem na etapie konstruowania :(.
Uważam że wszystkie Wasze sugestie są dobre i na pewno wezmę je pod uwagę przy tworzeniu następnych przyrządów bo mam kilka już w planie. Natomiast tego nie zmienię. Stworzyłem go dla siebie i uważam że jest OK.

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #42 dnia: 25 Września 2014, 15:53:07 czas Polski »
Stworzyłem go dla siebie i uważam że jest OK
I o to chodzi, abyś to Ty był zadowolony.