08 Maja 2026, 22:18:32 czas Polski

Autor Wątek: Stolik na stół  (Przeczytany 14677 razy)

Offline Polesiak

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • bądź sobą
  • View Gallery
Odp: Stolik na stół
« Odpowiedź #30 dnia: 08 Stycznia 2014, 21:27:13 czas Polski »
Myślę jak w prosty sposób zamontować szczękę ruchomą tak aby "wędrowała" sama wraz z wkręcaniem lub wykręcaniem (chodzi o to, żeby przy rozwieraniu nie trzeba było jej "ręcznie" pomagać)
myślę również o takim rozwiązaniu być może z wykorzystaniem elementów z trapezowego podnośnika samochodowego
Sylwester

Offline Lutek

« Odpowiedź #31 dnia: 25 Lutego 2014, 21:47:51 czas Polski »
Amigorg, coś mi nie gra.  ;)
Twierdzisz, że zastosowałeś srubę z gwintem M16 a nakrętkę dokręcasz kluczem 19?

Offline Lutek

« Odpowiedź #32 dnia: 25 Lutego 2014, 22:03:37 czas Polski »
Miły68,
Jak może zauważyłeś wnikliwie przeglądam projekty Amigorga :)
Robię podobne imadło.  Twoje zadanie można rozwiązać, nacinając rowek na nakrętce, do którego wchodziłby pazurek, przymocowany do szczęki ruchomej. Można też zastosować nakrętkę kołnierzową, bądź do zwykłej przyspawać podkładkę.
Pozdrawiam.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #33 dnia: 26 Lutego 2014, 00:54:07 czas Polski »
rubę z gwintem M16
Pomyłka, to pręt gwintowany M12. Jesteś czujny.

Offline Lutek

« Odpowiedź #34 dnia: 08 Marca 2014, 17:04:49 czas Polski »
Właśnie zrobiłem, korzystając z Twoich zdjęć, podobny stolik-imadło. Chciałem podzielić się kilkoma spostrzeżeniami. :)
Szczęka ruchoma o wym. 400x100x45 jest klejona z drewna sosnowego. Uznałem za konieczne rozwiązanie z dodatkowym podparciem, by sprawnie mocować materiał powyżej jej osi podłużnej, lecz postanowiłem nieco usprawnić Twoje rozwiązanie.  Do dokręcania  zastosowałem pokrętła średn. 100mm, licząc, że spełnią one tę samą funkcję, co środkowa śruba (zastosowana w innym Twoim projekcie). Na razie nie jestem zadowolony z efektu, lecz próby w tym kierunku zamierzam kontynuować.
Pozdrawiam.
PS. W poprzednim komentarzu to nie o czujność raczej chodzi.   :D

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #35 dnia: 08 Marca 2014, 19:49:37 czas Polski »
Wstaw zdjęcie Twojego stolika.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 08 Marca 2014, 20:52:20 czas Polski »
Lutek, ja niebawem również popełnię taki "stolik". Zdjęcia Twojego egzemplarza (podobnie jak i Ryśkowego) byłyby mi bardzo pomocne. Czy sosna Ci się sprawdza jako materiał na szczęki?

Offline Lutek

« Odpowiedź #37 dnia: 08 Marca 2014, 22:09:43 czas Polski »

Miły68.
Gdzieś poszybowała moja odpowiedź dla Amigorga nt. zdjęcia. Pisałem w niej, że zdjęcie jest w kompie, lecz nie starcza wiedzy i umiejętności, by przenieść je tutaj. :(
Na razie trudno mi odpowiedzieć w jedną bądź w drugą stronę w sprawie użytego materiału. Trochę jakby wsparcia udzielili mi Amigorg i Jarek, moszcząc swoje imadła (wykonane z twardego drewna) skórą. Za to dębowe pokrętło okazało się z dwóch względów zbyt cienkie (ok.15 mm) i ładnie pękło w czasie eksperymentów, o których wspominam wcześniej.
Pozdrawiam.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #38 dnia: 08 Marca 2014, 22:45:30 czas Polski »
Pokrętła zrób ze sklejki, możesz skleić warstwowo,  lub te z dębu też sklej z dwóch warstw 15 mm ( włókna pod kątem prostym ), będą mocniejsze. Jeżeli masz na tyle materiału, to szczęki też wyklej dębem lub bukiem - sosnowe szybko się uszkodzą. Skóra powoduje lepsze trzymanie materiału.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 08 Marca 2014, 22:48:02 czas Polski »
Czyli można zrobić "szczękową kanapkę" sosnowo - bukową (powiedzmy 3 cm sosna + 1,5 buk) ? Skóra którą stroną do szczęki?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 08 Marca 2014, 22:52:12 czas Polski »
Jeśli odpowiadasz przez szybką odpowiedź użyj "Podgląd". Pod treścią Twojej odpowiedzi jest ikonka dyskietki "Załączniki i opcje dodatkowe". Następnie "Załącz" i wybierasz plik. Dalej mam nadzieję, że sobie poradzisz :)
Powodzenia!

Offline Lutek

« Odpowiedź #41 dnia: 09 Marca 2014, 00:30:28 czas Polski »
Dzięki, dobrze mi szło, dopóki nie poinformowano mnie o błędzie,- zdjęcie ma 3,01 MB a jak czytam może mieć max. 1,024.  I co?  :'(

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #42 dnia: 09 Marca 2014, 01:08:50 czas Polski »
Skóra którą stroną do szczęki?
Ja kleiłem skórę gładką stroną do szczęki.
zdjęcie ma 3,01 MB a jak czytam może mieć max. 1,024.  I co?
Ja korzystam z programu PICASA 3. Służy do katalogowania zdjęć i do ich podstawowej obróbki. Po wybraniu zdjęcia do edycji, można go skorygować np kolor, kontrast (automatycznie), obrócić  i następnie zmniejszyć jego rozmiar korzystając z opcji Eksport  ( w polu edycyjnym wybieram rozmiar 1600 x 1200 i 85% jakość). Do forum wstawiam tak przygotowane zdjęcie z katalogu, do którego zdjęcie wyeksportowałem - można go wcześniej założyć, albo skorzystać z katalogu domyślnego, w którym program Picasa zdjęcie eksportowane zapisuje.

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #43 dnia: 09 Marca 2014, 03:23:47 czas Polski »
Lutek ! - można jeszcze zrobic to w inny sposób:
a) z prawego przycisku myszki wybrac funkcję otwórz za pomocą Microsoft Office Picture Manager
b) w górnym pasku jest opcja Edytuj obrazy
c) po prawej stronie jest okienko Zmień rozmiar -można zmienic wysokośc, szerokośc ale najwygodniej wybrac okienko w procentach wpisz 20%  potem zatwierdź i zapisz zmiany.
Zdjęcie gotowe do wysłania :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 09 Marca 2014, 10:06:11 czas Polski »
Państwo Fachowcy - i co z tą moją kanapką (3 cm lub nawet więcej sosna + 1,5 cm buk)? Ma to sens? Pytam, bo nie mam dostępu do buku ot, tak, musiałbym się sporo nakombinować. Myślałem żeby na same szczęki od "wewnątrz" zastosować podstopnie właśnie bukowe 1,5 cm.