03 Maja 2026, 21:13:14 czas Polski

Autor Wątek: Zakup zagłębiarki Mafell z osprzętem Festool?  (Przeczytany 9386 razy)

Offline Damian1988

Zakup zagłębiarki Mafell z osprzętem Festool?
« dnia: 12 Stycznia 2021, 07:58:35 czas Polski »
Cześć. Jak w temacie zamierzam kupić nową zagłębiarkę już miałem zamówić Festool 55 REBQ ale oczywiście po przewertowaniu forum pojawił się w mojej głowie jeszcze Mafell MT 55 a że ostatnio działam dużo więcej z płytą meblową to pojawił się zonk. Narodził się taki pomyśł o którym pisał już chyba Pan Spec lub Pan Liorobert czyli zagłębiarka Mafell ale tarcza i szyna Festool dlaczego tak? Ponieważ posiadam już kilka rzeczy Festoola i chciał bym korzystać z jednego systemu natomiast zagłębiarka Mafell wydaje się być lepszym wyjściem? I teraz sedno sprawy jakie plusy i minusy ma takie rozwiązanie? Ktoś z Was pracuje w ten sposób? Jak się ma grubość tarczy 2,2 z Festoola do cięcia pod innym kątem niż 90 stopni? Będzię podcinać gumę?
I jeszcze jedno pytanko czy po użyciu podcinaka w mafell skoro odsuwa on tarczę w prawo to czy później przy łączeniu np korpusów wychodzi taka mikro szczelina między laminatem po całości?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Zakup zagłębiarki Mafell z osprzętem Festool?
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Stycznia 2021, 09:17:12 czas Polski »
Witam. To jest 1/10 milimetra. Szczeliny nie będzie.
Tarcza festool z mojego doświadczenia jest stabilniejsza. jest nieco grubsza. Do plyty meblowej najlepsza jest tarcza z czerwonym pierścieniem.

Offline Damian1988

« Odpowiedź #2 dnia: 12 Stycznia 2021, 09:34:36 czas Polski »
A myślisz że jest w ogóle sens używania mafell na szynie festool czy raczej spać sobie spokój i kupić zagłębiarkę np festool z dobrą tarczą i też da radę zrobić czyste cięcie?

Offline Rafalski

« Odpowiedź #3 dnia: 12 Stycznia 2021, 11:08:10 czas Polski »
Ktoś z Was pracuje w ten sposób? Jak się ma grubość tarczy 2,2 z Festoola do cięcia pod innym kątem niż 90 stopni? Będzię podcinać gumę?
Jeżeli szerokość zębów w obu tarczach jest o tyle samo większa niż grubość tarczy, to nie ma różnicy.
Wpływ ma też grubość szyny. Jeżeli piła Mafell leży na obu szynach tak samo wysoko nad powierzchnią płyty, to będzie pasowało. Jeżeli na innej szynie leży wyżej, niż na oryginalnej, to będzie podcinać.

Ja używam mojej Mafell na szynie Youtool i tak pasuje.
Argumentem przeciw używaniu szyny Festool do tej piły jest używanie szyny Mafell/Bosch. System łączenia przy oryginalnych szynach wydaje mi się być lepszy. Ja nie mam potrzeby często łączyć, więc zcecydowałem się na tańsze wyjście.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Stycznia 2021, 23:04:19 czas Polski »
Przpraszam, ale kompletnie nie mam pojęcia o czym piszesz. Prowadnica festool sprawdza się bez zastrzeżeń do maffela.  I co ma grubość szyny  do podcinania?

Offline Rafalski

« Odpowiedź #5 dnia: 13 Stycznia 2021, 02:59:24 czas Polski »
I co ma grubość szyny  do podcinania?
Agregat Piły obraca się przy zmianie kąta wobec zdefiniowanego puktu obrotu. Tym punktem ma być miejsce, gdzie dolna krawędź gumy (już przycięta przy pierwszym cięciu na 90° ) dotyka piłowanego materiału. Jeżeli szyna nie będzie miała oryginalnej grubości, to ten pukt przejdzie pod, albo nad powierzchnię materiału. Przy 90° jest jeszcze wszystko w porządku, ale jeżeli piłę przestawimy na 45° to na za grubej szynie zęby tarczy będą podcinały gumę, a przy za cienkiej szynie zęby powędrują w prawą stronę od gumy.
Wypróbuj to kładąc piłę na płycie bez szyny. Weź jakąś prostą listwę, nastaw piłę na 45° i jedź piłą wzdłuż tej listwy piłując kawałek płyty. Nie ruszaj listwy na płycie, nastaw piłę na 90° i piłuj w tym samym miejscu. Zobaczysz, gdzie teraz będzie krawędź piłowania.

Prowadnica festool sprawdza się bez zastrzeżeń do maffela.
Nie twierdziłem czegoś przeciwnego, podałem tylko powód, dlaczego piła ewantualnie podcina gumę po zmianie kąta.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Stycznia 2021, 12:31:08 czas Polski »
Ok.
Teraz  wiem o co chodzi. Tu masz rację, ale o jakich różnicach mówimy? Minimalnych. Przy Maffelu guma nie ma znaczenia gdyż za brak odprysków odpowiada to przesunięcie o 1/10mm. W festoolu jest inaczej.

Offline Rafalski

« Odpowiedź #7 dnia: 13 Stycznia 2021, 13:02:05 czas Polski »
Padło pytanie - odpowiedziałem.

Odpryski odpryskami.
Ale, jeżeli guma zostałaby niechcąco podcięta, to przy 90° nie można by już było dokładnie przyłożyć do zaznaczonej ołówkiem (czy czymś tam innym) linii.

Offline mario78

« Odpowiedź #8 dnia: 27 Kwietnia 2021, 07:47:31 czas Polski »
Szyna Festool do zagłebiarki Madell pasuje po odkręceniu plastikowej wkładki w pilarce? Mam tylko długą szynę F 160 a chcę dokupić 80. Jak dobrać sciski do szyn Mafell,są chyba mniejsze od tych pasujacych do konkurencyjnych szyn?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Kwietnia 2021, 08:02:41 czas Polski »
Tak.  Trzeba odkręcić tę  wkładkę w zagłebiarce.

Offline mario78

« Odpowiedź #10 dnia: 27 Kwietnia 2021, 19:32:23 czas Polski »
Krótką szynę bardziej od Festoolowskiej wolał bym kupić FSN RA 32 Bosch. Oczywiście jeśli by mi pasowała do zagłebiarki Mafell. Uzywał bym do zestawu FSN OFA 32 kit Bosch. Zdaje sie ze nie trzeba by bylo.odkręcać wkładki od spodu zagłebiarki?
« Ostatnia zmiana: 27 Kwietnia 2021, 19:37:21 czas Polski wysłana przez mario78 »

Offline Rafalski

« Odpowiedź #11 dnia: 27 Kwietnia 2021, 21:33:44 czas Polski »
Nowa szyna Bosch jest identyczna z tą od Mafella. Przy niej nie trzeba wykręcać plastikowej wkładki.
Łączniki do szyn Bosch/Mafell podobają mi się dużo bardziej od Festoolowych. Ale że ja bardzo rzadko muszę łączyć, kupiłem tańszą szynę Youtool 3m i przeciąłem na 1m i 2m.

Offline mario78

« Odpowiedź #12 dnia: 27 Kwietnia 2021, 22:25:51 czas Polski »
Szyna Bosch FSN OFA 32 ma dodatkowe otwory na cykliczne otwory co 32 mm,poza tym chyba nic sie nie rozni od tej bez otworów.  Dzis sprawdzilem podstawę z tego zestawu z szyną F160 i pasuje,mysle ze w drugą stronę tez tak będzie.

Offline mario78

« Odpowiedź #13 dnia: 27 Kwietnia 2021, 22:56:29 czas Polski »
Zamówiłem FSN OFA 32. Przyjdzie opiszę co i jak ,) 

Offline Granado

« Odpowiedź #14 dnia: 27 Kwietnia 2021, 23:24:29 czas Polski »
Zdradź cenę