02 Maja 2026, 08:04:13 czas Polski

Autor Wątek: Mebel do salonu pana Ferdinanda z wąsem :D  (Przeczytany 6645 razy)

Offline prezzemolo

Mebel do salonu pana Ferdinanda z wąsem :D
« dnia: 18 Sierpnia 2014, 23:37:56 czas Polski »
Przedemna nowe wyzwanie :D czyli to co sobie nabazgraalem w sketchupie a dziwny pan mi przytaknal i praca ruszyla :) dzisiaj zrobilem tyle na ile mi starczylo materialu (Plyta stolarska fornirowana jesion 25mm). teraz wszyscy na urlopie (w tym ja  8)) i nie mozna nic kupic  ;D c.d.n.

P.S. wybaczcie jakosc zdjec, ale wymienilem dobry aparat na zestaw frezow  :P :P

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
Odp: Mebel do salonu pana Ferdinanda z wąsem :D
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Sierpnia 2014, 23:59:49 czas Polski »
Oj... to lubię! Jak z projektu w 3D widać później realizację na żywo... czekamy na resztę!
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline krzyś48

« Odpowiedź #2 dnia: 19 Sierpnia 2014, 00:09:42 czas Polski »
Nie narzekaj na jakość zdjęć,na ostatnim bohater drugiego planu wyszedł b.dobrze ;D (FESTOOL) :P

Offline MarcinW

« Odpowiedź #3 dnia: 19 Sierpnia 2014, 00:10:32 czas Polski »
no rzeczywiście ciekawie się zapowiada. ja też czekam na ciąg dalszy

Offline prezzemolo

« Odpowiedź #4 dnia: 19 Sierpnia 2014, 23:19:10 czas Polski »
dzisiaj troche porobilem fotek to wrzucam :) Nie posiadam jeszcze szablonu do mimosrodow, wiec calosc laczylem na kolki domino 12mm + pocket hole (funkcja taka sama jak mimosrody :D) w miejscach niewidocznych dla oka czyli pod polkami, na gorze mebla i pod jego spodem. zabralem sie za drzwiczki. jesion juz wyrownany. (fotka 2 i 3) i dociety na wymiar. (fot 4) (prosze zwrocic uwage na zderzak SAM-owy technologi N.A.S.A. (fot.5) :D wazne ze dziala jak trzeba :))  po wczesniejszym frezowaniu krawedzi (fot 7 i 8). na laczeniach chcialem osiagnac wewnetrzne katy ostre (fot.9) a nie zaokraglone, a odpowiednich frezow nie posiadam wiec wybralem inna dluzsza droge :D posluzylem sie  ukosnica radialna z ogranicznikiem glebokosci ciecia. (fot.10)

Offline prezzemolo

« Odpowiedź #5 dnia: 19 Sierpnia 2014, 23:21:51 czas Polski »
fot11). mialem to wybrac recznie ale pomoglem sobie frezarka z frezem palcowym a potem stozkowym (fot.12 13 14)i tu tez z pomoca wkracza technologia N.A.S.A. :D (fot.15). pierwsza proba i wszystko pasuje, narazie bez kolkow domino :) (fot.17). 3 Drzwiczki beda z szyba wiec zrobione troszke inaczej aby szybe mozna bylo wlozyc i wyjac (fot. 18 19 20 21 ) a nie tak jak panel w pozostalych ktory bedzie na stale osadzony w rowku.

Offline prezzemolo

« Odpowiedź #6 dnia: 19 Sierpnia 2014, 23:22:49 czas Polski »
ciag dalszy zdjec. jutro "dominowanie" i pare innych rzeczy
« Ostatnia zmiana: 19 Sierpnia 2014, 23:30:06 czas Polski wysłana przez prezzemolo »

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Sierpnia 2014, 07:51:46 czas Polski »
Widzę, że się nie ociągasz  ;D
Mam pytanie na temat  wózka od frezarki , nie zapychają się kurzem te prowadnice ???

Offline Kael

« Odpowiedź #8 dnia: 20 Sierpnia 2014, 08:56:20 czas Polski »
Pikne Panie.

Zastanawia mnie tylko, jak miałby wyglądać frez, który da wewnętrzne kąty proste niezaokrąglone? Nie potrafię sobie wyobrazić, bo i doświadczenia w stolarce nie mam. Ktoś może mnie oświecić?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Sierpnia 2014, 10:09:12 czas Polski »
Frez profilowy na ramiaku i kont-frez na sztorcu poprzeczki . Po złożeniu jedno w drugie  wchodzi i wygląda że jest do kąta prostego

Offline prezzemolo

« Odpowiedź #10 dnia: 20 Sierpnia 2014, 10:38:50 czas Polski »
Zastanawia mnie tylko, jak miałby wyglądać frez

moglby wygladac tak i byc np. moj i zycie byloby prostsze :D

Offline prezzemolo

« Odpowiedź #11 dnia: 20 Sierpnia 2014, 10:44:03 czas Polski »
nie zapychają się kurzem te prowadnice
pewnie beda sie zapychac :D ale ja nie pale wiec mam dobre pluca do dmuchania :) i wogole ten niby wozek jest tylko polozony a nie przymocowany na stale :D

Offline prezzemolo

« Odpowiedź #12 dnia: 21 Sierpnia 2014, 00:16:45 czas Polski »
dzisiaj nawiercilem wszystkie gniazda pod domino i porobilem wpusty na szybe i panele. znalazlem tez lepszy aparat do robienie zdjec :D sklejone juz 3 drzwiczki ktore beda z szyba.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Sierpnia 2014, 07:33:59 czas Polski »
Widać Twoje mądre  podejście do pracy np. w  fachowym   oznaczeniu elementów tak  ,  by zawsze można było szybko określić jego umiejscowienie w wyrobie .
 Jest to bardzo ważna i podstawowa czynność przed przystąpieniem do dalszej obróbki po wystruganiu  elementów , czego  czasem  trudno doszukać się w pracach Jarka . Daję +

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Sierpnia 2014, 08:14:58 czas Polski »
Czy te ściski ze zdjęcia szóstego sam robiłeś? Z jakiego materiału jest szyna? Mam podobne tylko dużo mniejsze. Też opisuję elementy, które później łączę, znacznie to ułatwia montaż. Dobrze Ci idzie :)