04 Czerwca 2026, 09:34:25 czas Polski

Autor Wątek: Merbau - olejować czy lakierować?  (Przeczytany 8504 razy)

Offline volvotime

Merbau - olejować czy lakierować?
« dnia: 26 Sierpnia 2014, 08:18:36 czas Polski »
Witam.
Posiadam kawałek klejonki z drzewa egzotycznego Merbau (prawdopodobnie pozostałość po docince blatu kuchennego lub innego). Kształtem idealnie będzie się nadawał na deskę do krojenia, na którą postanowiłem go zaadoptować.
Zastanawiam się co będzie lepszym rozwiązaniem? Lakierowanie (mat), czy olejowanie. Ewentualnie jaki olej wybrać - czy taki z Ikei do blatów będzie dobry?
Słyszałem, że na tym gatunku, po olejowaniu, z czasem potrafią pojawić się plamy? Wszelkie uwagi mile widziane.

Dziękuję.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Merbau - olejować czy lakierować?
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Sierpnia 2014, 08:22:50 czas Polski »

Offline volvotime

« Odpowiedź #2 dnia: 26 Sierpnia 2014, 08:57:42 czas Polski »
Dzięki.
Są tam ogólne informacje o olejowaniu (olej kuchenny, starwax...), jednak nigdzie nie ma wzmianki o drewnie Merbau i tym jak olej się na nim zachowuje. Osobiście jestem za olejowaniem, które wyciąga barwę i słoje. Efekt miły dla oka i przyjemny w dotyku.
Szukam odpowiedzi na możliwość pojawiania się plam po olejowaniu, właśnie na tym egzotyku. A może chodzi tu o plamy powstałe z wody, gdy ta zostanie na desce nie wytarta i odparuje?

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Sierpnia 2014, 10:08:11 czas Polski »
Olej i jeszcze raz olej.

Oczywiście na takiej desce nie należy kłaść gorącej patelni, ale jak byś nawet położył to w ostateczności czeka Cię szlifowanie i ponowne olejowanie i to wszystko. Jedynie nie wiem cz Merbau nadaje się do styku z żywnością... nie wgłębiałem się w ten gatunek. Generalnie to użył bym go na deskę tarasową ;)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline volvotime

« Odpowiedź #4 dnia: 26 Sierpnia 2014, 12:44:13 czas Polski »
Też nie znalazłem informacji co do stosowania przy żywności. Okazało się, że jest to kawałek gotowego blatu kuchennego, to zakładam że konkretnych przeciwwskazań nie ma.
Na kawałku zrobię próbę z olejem z ikei, który jest certyfikowany do kontaktu z żywnością.

Jarku - daję plusa.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Sierpnia 2014, 17:15:00 czas Polski »
Najlepszy olej  lniany , albo ten który używasz w kuchni - po co udziwiać i kupować specjalnie , co nie zawsze będzie lepsze od tego co  mamy pod ręka i możemy w każdej chwili zastosować ,

Offline Morświn

« Odpowiedź #6 dnia: 26 Sierpnia 2014, 17:18:48 czas Polski »
A może olej kokosowy? Używam i jestem z niego zadowolony. Jeszcze jest opcja oleju z orzecha włoskiego ale to już drożej wychodzi.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Sierpnia 2014, 18:49:09 czas Polski »
Witam.
http://www.epodloga.pl/ogolnie.php?artykul=egzotyczne_gatunki_drewna_-_merbau

Po przeczytaniu informacji (w szczególności pkt 7), uważam, że drewno nie nadaje się do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Dodatkowo, dla kogoś kto ma świra na punkcie ostrych noży ;D , taka surowa deska może okazać się zabójcza dla ostrzy.
Jeśli chcesz użyć deski jako tacy do podawania posiłków, to po polakierowaniu nie widzę przeciwwskazań. ;)
Pozdrawiam.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Sierpnia 2014, 21:14:35 czas Polski »
Olej kokosowy idealny, Lidka swego czasu gdzieś o tym mówiła, że jest to jeden z tłuszczów który nie jełczeje (w różnych warunkach i temperaturach).
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline volvotime

« Odpowiedź #9 dnia: 27 Sierpnia 2014, 07:43:43 czas Polski »
Po przeczytaniu informacji (w szczególności pkt 7), uważam, że drewno nie nadaje się do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Dodatkowo, dla kogoś kto ma świra na punkcie ostrych noży

Wypłukiwanie barwnika z wodą związane jest zapewne z zastosowaniem drewna na zewnątrz, np. na elewacji. Stąd też informacje aby nie stosować Merbau bezpośrednio przy tynkach gipsowych i cementowych.

Wygrał olej kokosowy. Jako naturalny składnik, myślę, że spełni swoje funkcji przy moim projekcie. Po impregnacji przedstawię efekt.
Dodatkowo kupię również lniany - też się przyda.

Offline volvotime

« Odpowiedź #10 dnia: 27 Sierpnia 2014, 07:47:35 czas Polski »
Co do kwasu taniowego, to ma właściwości lecznicze. [...] wykazuje działanie przeciwzapalne (antiphlogisticum), hamujące krwawienia (haemostypticum). Denaturuje także białka bakteryjne, dzięki czemu działa odkażająco (antisepticum) [...]

Offline volvotime

Offline Morświn

« Odpowiedź #12 dnia: 27 Sierpnia 2014, 08:14:23 czas Polski »
Nada się.Wygodniej się nakłada po podgrzaniu jak jest płynny.

Offline volvotime

« Odpowiedź #13 dnia: 27 Sierpnia 2014, 08:25:48 czas Polski »
Wygodniej się nakłada po podgrzaniu jak jest płynny.

Masz na myśli olej kokosowy - ten z pierwszego linku?
Czytałem że do lnianego dodaje się terpentynę dla lepszego wchłaniania?

Z góry dzięki

Offline Morświn

« Odpowiedź #14 dnia: 27 Sierpnia 2014, 10:32:37 czas Polski »
Tak kokosowy, jak jest poniżej iluś stopni Celcjusz (20-25 chyba) jest on jak maslo.Dla łatwiejszego nakladania wystarczy wlożyć pojemnik do cieplej wody i poczekać na zmiane konsystencji.Swoja drogą zarąbiście pachnie:)), O terpentynie nic się nie wypowiem bo lniany używałem po prostu taki jaki jest.