21 Czerwca 2026, 18:02:36 czas Polski

Autor Wątek: Tablica narzędziowa z drewna  (Przeczytany 22224 razy)

Offline jarekkrulikowski

Tablica narzędziowa z drewna
« dnia: 31 Sierpnia 2014, 12:48:37 czas Polski »
Witam. Śledzę forum DiD jak i filmy na yt, szukałem trochę w googlach ale mam pewien problem w którym mam nadzieję miłośnicy drewna pomogą  :)
Otóż stolarzem nie jestem, czasem jak coś potrzeba to zrobię z drewna ale ze sprzętem szału też nie ma, raczej elektronika, troche samochody jednak nie w tym rzecz. Mam mały problem, mianowicie nie chcę kupować standardowej tablicy narzędziowej tylko wykonać sam z drewna. Optymalne rozmiary to 90x60cm to mojego garażu. Poszczególne uchwyty też będę robił samodzielnie np na wkrętaki, klucze, kombinerki, obcęgi itp. Chciałbym to zrobić z płyty OSB bo tylko takową posiadam. Czy to dobry materiał? Powiercić otwory co 2cm (mniej więcej). Do wieszania uchwytów użyłbym samych haków . Nie będzie tych haczyków aż tak dużo i jakichś wielkich bo nie każdy klucz osobno tylko np 2 do uchwytu kluczy, uchwyt miałby się składać ze sklejki i 2 deseczek przyklejonych, rozszerzających się ku dołowi, i coraz bardziej oddalających się od sklejki, ponacinanych tak żeby klucze dobrze wchodziły. Jakbyście mieli jakieś pomysły i uwagi to będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
Odp: Tablica narzędziowa z drewna
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Sierpnia 2014, 13:58:32 czas Polski »
Zapraszam do działu przedstaw się ;)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline jarekkrulikowski

« Odpowiedź #2 dnia: 31 Sierpnia 2014, 15:18:39 czas Polski »
Dobrze Jarku. Później zajrzę tam i opiszę siebie co i jak :) Na razie chciałbym pokazać wam co mi chodzi po głowie, jednak w programie sketchup nic nie jarzę, mistrzem painta nie jestem więc pozwoliłem sobie rozrysować na kartce mniej więcej co bym chciał. Jarek proszę o konstruktywną opinię czy coś zmienić, materiał tylko dostępny pod ręką, nic więcej nie wchodzi na razie w grę. Doradźcie coś jakieś uchwyty na kombinerki np bo jedyną wizją jaką teraz mam to mała listewka 1x3 do albo znów kawałek płyty osb i na to małym gwoździkami jakiś skórzany pasek  zeby porobić takie oczka i jedną rączką wkładać niech sobie wiszą. Tutaj podrzucam niezbyt widzialny skan tego co mam do tej pory w planach :)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Sierpnia 2014, 21:26:15 czas Polski »
Żadnych  skórek  . Haczyki metalowe , uszka wygięte  zrobione  z pręta  gwintowanego  fi 5

Offline jarekkrulikowski

« Odpowiedź #4 dnia: 01 Września 2014, 12:04:25 czas Polski »
tzn co masz na myśli z tymi uszkami? Bo nie bardzo wiem o co chodzi :P

kozio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Września 2014, 17:50:09 czas Polski »
Takie chyba...
Tylko gwintowane i fi 5

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Września 2014, 19:31:04 czas Polski »
i jakiś skórzany pasek  zeby porobić takie oczka i jedną rączką wkładać niech sobie wiszą

To miałem na myśli

Offline kaczor332

« Odpowiedź #7 dnia: 06 Września 2014, 15:36:59 czas Polski »
Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie taka własnoręcznie wykonana tablica na narzędzia ręczne i ostatnio przeglądając sobie różne strony trafiłem na coś takiego ( jak znajdę trochę wolnego czasu to biorę się za to).
Może Komuś przyda się pomysł więc zamieszczam link do filmu

French cleat storage system for hand tools, Steve Ramsey

kozio

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Września 2014, 16:06:08 czas Polski »
Widziałem to, fajna rzecz, prosta ale fajna.

Offline jarekkrulikowski

« Odpowiedź #9 dnia: 07 Września 2014, 13:42:14 czas Polski »
z tym drewnianym wałeczkiem na kombinerki ciekawa sprawa, o tym nie pomyślałem, jedyne co mi przyszło do głowy to listewka 1x3cm na dystansach 3x3x3cm. Szału na pewno nie robi ale taka wystarcza, tym bardziej, że szerszej nie mogę zrobić bo w odległości 3cm od boków są haczyki od wieszania stolika. Tak jak pisałem koszty ścięte do minimum tylko haczyki i kołki żeby to powiesić :) Wieksze narzedzia jak piły ściski itp mają inne miejsce tutaj tylko podręczne :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Września 2014, 22:26:58 czas Polski »
No i super! Ważne, że jest porządek :)
Daję "+".

Offline harnas3007

« Odpowiedź #11 dnia: 08 Września 2014, 12:24:16 czas Polski »
Zgrabny patent na kleszcze i podobne. Na pewno zajmują mniej miejsca niż "na płasko".
Ja osobiście do śrubokrętów bym użył grubszej deski, żeby stały równo na prosto.

Czy widoczny po prawej łańcuch to może jakiś opuszczany / podnoszony blat roboczy?

Offline jarekkrulikowski

« Odpowiedź #12 dnia: 08 Września 2014, 19:20:26 czas Polski »
Zgrabny patent na kleszcze i podobne. Na pewno zajmują mniej miejsca niż "na płasko".
Ja osobiście do śrubokrętów bym użył grubszej deski, żeby stały równo na prosto.

Z tą grubszą deską masz rację na szczęście wszystko jest w pewnym sensie mobilne bo oprócz tego wieszaka na klucze wszystko jest skręcane, więc tylko deskę z góry zmienić i spokój będzie tak jak mówisz.

Czy widoczny po prawej łańcuch to może jakiś opuszczany / podnoszony blat roboczy?

Zgadza się :) z racji że akurat stoi jeszcze samochód w garazu (akurat minimalnie się nie załapał, między ścianą na której jest blat i samochodem jest 1,2m przerwy ) trzeba było walczyć o miejsce jak o przeżycie, żeby się zawsze nie przeciskać na styk albo czegoś nie zarysować, a to był jedyny sensowny pomysł który wtedy mi przyszedł :) Na blacie nie robię jakichś wyczynowych rzeczy typu rąbanie młotkiem w coś, tylko raczej delikatne np, lutowanie, skręcanie, klejenie drobnych rzeczy więc taki z powodzeniem zastąpił mi stół warsztatowy przy którym i tak nie szło dobrze usiąść bo za wysoki :) Tak wygląda blat i całość :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Września 2014, 19:39:04 czas Polski »
Przemyśl. czy moje rozwiązanie składanego stolika\blatu nie będzie dla Ciebie bardziej przydatne. Po złożeniu zajmuje mało miejsca, po rozłożeniu można wykonywać na nim wszelkie prace (można wzmocnić blat listwami), nie tylko lutowanie i nie zawadzają łańcuchy.

Offline jarekkrulikowski

« Odpowiedź #14 dnia: 08 Września 2014, 20:00:00 czas Polski »
amigorg, bardzo fajne rozwiązanie ale tak szczerze mówiąc właśnie do tego było to przewidziane - lekkie prace głównie lutowanie/naprawa komputerów bo w tym się lubuję. Łańcuchy nie przeszkadzają, a jak potrzeba więcej miejsca to wyskoczę na normalny stół roboczy, a przecież mała płytka od wzmacniacza czy komp to spokojnie się mieści