11 Maja 2026, 18:26:11 czas Polski

Autor Wątek: Frezarka dolnowrzecionowa  (Przeczytany 10088 razy)

Offline norbert_o

Frezarka dolnowrzecionowa
« dnia: 15 Września 2014, 16:00:19 czas Polski »
Witam wszystkich;

Przymierzam się do wykonania malej frezarki dolnowrzecionowej; najpierw chcę wybrać silnik. Zastanawiam się czy mogę wykorzystać silnik do frezarek górno wrzecionowych np.: coś takiego jak na zdjęciu. Ma to zbliżone parametry do frezarki ręcznej.

Parametry

Moc 1050 Wat
    Obroty bez obciążenia 10000 - 29000/min.
    Uchwyt zaciskowy 8 mm
    FI kołnierza 43 mm
    Waga 1,7 kg

Może ktoś miał do czynienia z tego typu silnikami ?

Offline robson

Odp: Frezarka dolnowrzecionowa
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Września 2014, 16:10:02 czas Polski »
Ha , zapewne chcesz ją zamontować pod stolikiem :)
a tak na marginesie to frezarka górnowrzecionowa i dolnowrzecionowa to dwie różne maszyny i nie wystarczy obrócić ją o 180 stopni

kozio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Września 2014, 17:39:52 czas Polski »
Zapraszamy do działu ''przedstaw się''

Offline norbert_o

« Odpowiedź #3 dnia: 15 Września 2014, 22:33:28 czas Polski »
Przepraszam kozio; już się poprawiłem :)

robson masz rację mam taki zamiar; frezarki ręczne również pracują głównie jako frezarki górnowrzecionowe, a jednak montujemy je pod stołem.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #4 dnia: 15 Września 2014, 23:19:22 czas Polski »
mi się wydaje że moc 1050W to trochę mało jak na dolnowrzecionową lub górnowrzecionową montowaną pod stolem
jednym z powodów dla których montuje się frezarki pod stołem jest by można było wygodnie i bezpiecznie operować większymi frezami, a tu potrzeba mocy
do montażu pod stołem ja bym upatrywał mocy przynajmniej rzędu 1500-1600W. zresztą jak przejrzysz dostępne modele frezarek górnowrzecionowych to te poniżej tej mocy raczej przewidziane są do pracy z góry/z reki. te do montażu mają większe moce. oczywiście jest wiele wyjątków, ale trend idzie w tym kierunku

mily68

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Września 2014, 23:34:49 czas Polski »
Zgadzam się z Marcinem. Ja mam pod stołem 1400W i myślę, że to jest minimum (choć wiele zależy co będziesz frezował a co za tym idzie jakich frezów używał, w jakim materiale - sosna/egzotyki itp.).
Z drugiej strony piszesz o zrobieniu MAŁEJ dolnowrzecionówki. Sam zaczynałem od 900W marketówki za niecałe 100 zł i "stolika" z meblówki ze ścinków z Castoramy (koszt poniżej 10zł)...
Pozostaje jeszcze kwestia stołu, przykładnicy, windy i odciągu (zwłaszcza spod blatu przy wrzecionie).
Dziś używam frezów z trzpieniami 8 i 12 mm i chyba pomału będę się przesiadać na te 12 mm.

Offline norbert_o

« Odpowiedź #6 dnia: 16 Września 2014, 09:02:45 czas Polski »
Dzięki; więc pozostaje mi szukanie innego silnika.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Września 2014, 22:06:10 czas Polski »
Moim zdanie pozostaje Ci kupno (przynajmniej) w miarę porządnej frezarki i zamontowanie jej pod stołem własnej konstrukcji do którego dorobisz sam przykładnicę, króćce do odciągu, sanki, windę itp. Możesz oczywiście kupić sam silnik z wrzecionem i dorobić resztę ale pomyśl czy wyjdzie Ci choćby tak dokładnie jak fabryczna maszyna (czy lepiej), ile czasu Ci to zajmie, czy nie lepiej ten czas przeznaczyć na dopieszczenie stołu lub też na realizacje z użyciem frezarki?
Poczytaj jeszcze wątki o frezarkach, popytaj konkretnie.

Offline norbert_o

« Odpowiedź #8 dnia: 17 Września 2014, 15:29:16 czas Polski »
Myślę że zastosuję GKF 600 jeśli uzbieram więcej kasy to GKF 1600

Offline studio tata

« Odpowiedź #9 dnia: 17 Września 2014, 18:57:49 czas Polski »
to chyba strasznie niedobry pomysl , to juz lepiej niemarkowa frezarke o wiekszej mocy kupic

mily68

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Września 2014, 21:35:53 czas Polski »
Popieram Arka. Jak nie masz kasy to kup choćby Graphite czy Macallistera. Krawędziówka będzie za słaba pod stół.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #11 dnia: 17 Września 2014, 21:43:33 czas Polski »
Myślę że zastosuję GKF 600 jeśli uzbieram więcej kasy to GKF 1600
popieram jak wyżej koledzy
po pierwsze Bosch GKF jest zbyt słaby (600W a więc mniej niż proponowałeś poprzednio), po drugie nie ma regulacji prędkości - tylko On/Off a prędkość ma 30000 obr/min to zdecydowanie za dużo dla większości frezów. nadaje się świetnie do obróbki krawędzi lub pracy frezem palcowym jak u amigorga w pantorouterze, ale niewiele więcej
po drugie nie ma modelu GKF 1600, w sumie bo i po co? GKF to frezarka krawędziowa. a jak napisałem wyżej moc 1600W do tej pracy nie jest potrzebna, jest za to model GOF/GMF 1600 jako ten sam silnik/napęd z alternatywnymi obudowami/stopami. poszukaj filmików na ten temat, tam jest fajnie pokazane jak to działa

Offline studio tata

« Odpowiedź #12 dnia: 18 Września 2014, 06:59:25 czas Polski »
https://www.youtube.com/watch?v=1fygndzGpDk
tutaj masz film na temat frezarek wielkosci , tj mocy i zastosowana
mam wrazenie ze nie do konca "kumasz
temat" i podajesz chybione przyklady

kozio

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Września 2014, 08:35:15 czas Polski »
Fajny film, a szczególnie ta maszynka, zaczyna się w minucie 35:55

Offline studio tata

« Odpowiedź #14 dnia: 18 Września 2014, 09:32:28 czas Polski »
frezarka to fajna sprawa , trzeba miec tylko troche wyobrazni i ta mszynka staje sie magicznym narzedziem