12 Maja 2026, 11:48:32 czas Polski

Autor Wątek: Zestaw lakierniczy  (Przeczytany 14813 razy)

Offline Paweł 46

Odp: Zestaw lakierniczy
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Listopada 2014, 23:55:49 czas Polski »
(co polecacie, typ,foto)

Jak dla mnie ten pistolet z pistoletów do 150zł daje rade i efekty pracy są bardzo dobre.
Ważne, że ma wszystkie regulacje.
1. Powietrza: ustawienie ilości materiału w stosunku do powietrza;
2. Farby: ilość wyrzucanego materiału;
3. Strumienia: okrągły lub płaski strumień farby;
To pozwala ustawić pistolet optymalnie, a szczególnie, zmniejszyć wydajność dla mniej wprawnej ręki :)
Tak jak pisałem wcześniej, dla dobrego efektu warto stosować odwadniacz.
http://allegro.pl/pistolet-lakierniczy-sico-hvlp-1-4-mm-hit-kurier-i4744187629.html
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline Lutek

« Odpowiedź #16 dnia: 16 Listopada 2014, 18:46:39 czas Polski »
Czołem. Odwadniacz przy pistolecie to niezbędna rzecz. Pistolet lakierniczy zużywa 100 a bywa, że i 250l powietrza na minutę.  Przy niektórych pracach najmniejsze kompresory nie pokrywają zapotrzebowania na sprężone powietrze o stałym ciśnieniu. Wielkość zbiornika (25 lub 50l) niewiele tu pomaga. Wtedy ratunkiem jest korzystanie jednocześnie z dwóch małych kompresorów, których zbiorniki połączyć można wężykiem.

Offline glock

« Odpowiedź #17 dnia: 18 Marca 2015, 22:09:32 czas Polski »
u nas w pracy chłopacy najbardziej sobie chwalą pistolety do malowania, nie do końca rozumiem dlaczego, ale skoro siedzą z nimi czasem i 12h, to raczej maja pojęcie o sprzęcie. Jeśli chodzi o malowane powierzchnie, to jest z tym naprawdę różnie, bo szef bierze niemal wszystkie zlecenia - nie tylko nakładanie farb i gipsu, ale też czasem lakiery i powierzchnie przeciwogniowe.
« Ostatnia zmiana: 18 Marca 2015, 23:38:21 czas Polski wysłana przez JarekO »

Offline Arek_VI

« Odpowiedź #18 dnia: 13 Kwietnia 2015, 12:28:48 czas Polski »
Ja zaopatrzyłem się w zestaw turbinowy HVLP firmy Fujispray z Kanady. Jeszcze nie testowałem.

« Ostatnia zmiana: 13 Kwietnia 2015, 12:32:18 czas Polski wysłana przez Arek_VI »

Offline konar

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +1/-0
  • [ www.fb.com/michal.konarski ]
  • View Gallery
    • Fotograf Ślubny Końskie - Sylwia i Michał Konarscy
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Maja 2015, 11:21:25 czas Polski »
Jestem świeżo po zakupie kompresora, padło na dwutłokowego Makteka SKY50V (750zł), niewiele mniej wydajny na wyjściu jest jego jednotłokowy brat a kosztuje 300zł mniej, tyle, że dłużej schodzi mu z napełnieniem zbiornika powietrzem. Dobre opinie mają jeszcze kompresory Kupczyk. Na szybko kupiłem pistolet za 59zł w markecie budowlanym bo miałem do pomalowania kilka elementów metalowych pod konstrukcję drewutni i powiem, że efekt przerósł moje oczekiwania, chyba dłużej myłem pistolet niż malowałem a jakość powłoki nieosiągalna przy malowaniu wałkiem czy pędzlem :)
« Ostatnia zmiana: 08 Maja 2015, 11:24:51 czas Polski wysłana przez konar »

kozio

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Maja 2015, 13:32:58 czas Polski »
efekt przerósł moje oczekiwania
Cieszymy się i gratulujemy!

Offline prezio

« Odpowiedź #21 dnia: 08 Maja 2015, 21:36:05 czas Polski »
Korzystal ktos z pistoletow Sealey ?
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 08 Maja 2015, 22:47:27 czas Polski »
U mnie w sklepie są w sprzedaży ale nie korzystałem. Napisz jaki model Cię interesuje to popytam lakierników o zdanie.

Offline prezio

« Odpowiedź #23 dnia: 08 Maja 2015, 22:49:51 czas Polski »
Szczerze powiedziawszy rozgladam sie.
W UK duzo Sealey'ow jest i no name'ow (tychn nie biore pod uwage)
Potrzebuje do lakierowania malych przedmiotow i instrumentow - malowanie/lakierowanie wielowarstwowe
Moze moga doradzic jakis model.
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Maja 2015, 22:52:51 czas Polski »
Jak małych?
Może aerograf?

Offline prezio

« Odpowiedź #25 dnia: 08 Maja 2015, 23:04:54 czas Polski »
Myslalem o aerografie i tez bede w niego inwestowal bo bede mial troche elementow dosc malych (cietych pilka wlosowa - takie male co nieco) ale tez przedmioty w wymiarze srednio 30x30x30 cm ;) + instrumenty - gitara, skrzypce etc.
------
Robert

kozio

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 08 Maja 2015, 23:22:42 czas Polski »
popytam

Offline prezio

« Odpowiedź #27 dnia: 08 Maja 2015, 23:24:04 czas Polski »
Dzieki ;)
------
Robert

Offline spaceda

« Odpowiedź #28 dnia: 21 Maja 2016, 00:26:13 czas Polski »
Jak juz widze minelo pare dni i watek 'dojrzał' to zadam pytanie w temacie zestawu: najczesciej maluje dosc gestym lakierem (producent sugeruje dysze 1,8) i czas zakupic jakis lepszy pistol.
mam kopmpresor 50l/2 tloki i chcialbym zapytac jaka tak na prawde jest roznica praktyczna pomiedzy pistoletem lvlp a lvmp?

namierzylem na allegro takie sztuki:
http://allegro.pl/pistolet-lakierniczy-auarita-mp-500-1-7mm-lvlp-i5935407860.html
http://allegro.pl/pistolet-lakierniczy-gold-hvlp-hp-lvlp-1-8-auarita-i5589471647.html
http://allegro.pl/pistolet-lakierniczy-lvmp-auarita-k-400-1-7-mm-i5937449389.html

albo mini:
http://allegro.pl/pistolet-sico-mini-lvlp-1-2-gratis-i5961297672.html

czy mini poza gabarytami i mniejszym zbiornikiem ma tez mniejsza moc rozprysku materialu?
szukam pistoletu ktory nie zdmuchnie mi tynku ze scian i bedzie raczej delkatnijszy niz walil na potege

Offline loszmi

« Odpowiedź #29 dnia: 08 Września 2016, 17:03:57 czas Polski »
Chciałbym odświeżyć temat. Linki do Allegro szybko wygasają i wartość merytoryczna tematu także.
Może ktoś przypomni modele proponowanych pistoletów?
Trochę odczytałem z treści linków.