24 Września 2026, 21:35:58 czas Polski

Autor Wątek: Piła stołowa Metabo TS254M problem ze zrobieniem sanek  (Przeczytany 38 razy)

Offline Ryszard1987r

Piła stołowa Metabo TS254M problem ze zrobieniem sanek
« dnia: 22 Września 2026, 13:07:17 czas Polski »
Cześć Wszystkim.
Nie wiem czy był już taki temat, ale mam odnośnie pytanie o sanki do piły stołowej METABO TS254 M.
Na początku tzw: rowka jest szerokość 1,3cm a na końcu 1,2cm.
W jaki sposób teraz zamontować listewki które posłużą jako prowadnica żeby to było OK.
Wiem że opis jest jaki jest ale może doswiadczeni zrozumią o co chodzi.
Pozdrawiam.

Offline mianek

Odp: Piła stołowa Metabo TS254M problem ze zrobieniem sanek
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Września 2026, 13:45:43 czas Polski »
jest kilka chałupniczych metod, żeby sobie z tym poradzić:
1. jeśli dno sanek jest równe, to zrób listewkę T-track tak żeby się opierała o dolną część a górną może mieć węższą
2. jeśli jest druga prowadnica, to próbuj zrobić sanki które będą trzymały równoległość względem tarczy opierając się na obu np. wewnętrznych końcach rowków
3. wgl sprawdziłbym czy którykolwiek bok tego rowka trzyma równoległość wzgl tarczy - no bo jak masz tylko jeden profil albo chcesz prowadzić sanki tylko po tym jednym, to musisz go mieć prosto. Tu jest większa rzeźba, ale da się to zrobić - potrzebowałbyś długiej prowadnicy - ustawiasz równolegle do tarczy i wzdłuż niej docinasz lub skrawasz krawędź która jest bardziej krzywa (w najgorszym wypadku obie). Nie zrobisz tego oczywiście z ręki, tylko proponowałbym zbudować sobie jakieś sanki robocze dla szlifierki kątowej albo pilnika do metalu montowanego np na frezarkę (tylko metal potrzebuje wolniejszych obrotów niż frezarka do drewna)

Wszystko zależy od tego co chcesz uzyskać i jakie masz możliwości sprzętowe. Jest jeszcze 4. opcja jeśli ten profil nie trzyma żadnego kąta - łapać się okrakiem stołu lub wyciąć własny równoległy rowek taki, po którym będzie latał Ci jakiś kątowniczek zagłębiony. Przy okazji polecam pasty poślizgowe lub co najmniej smarowanie świeczką do takich DIY ;) Temat rzeka ogólnie, jak pisałem chałupniczo/warsztatowo jesteś w stanie wiele uzyskać. Natomiast jeśli taką dopiero co kupiłeś to próbowałbym reklamować...

Offline Ryszard1987r

« Odpowiedź #2 dnia: 22 Września 2026, 16:30:06 czas Polski »
Dzięki Wielkie za odpowiedź.
Oczywiście zapomniałem napisać że jest drugi rowek w tej pile.
Tak naprawdę wszystkie cztery opcje są do zrobienia i faktycznie najważniejsze muszę sprawdzić czy chociaż jeden rowek trzyma kąt do tarczy tnącej.
Piłę już kupiłem jakiś czas temu więc nici z reklamacji bo jakoś czasu nie było i dopiero teraz zacząłem z niej korzystać, mimo wszystko dzięki za pomoc.\
Pozdrawiam.

Offline mianek

« Odpowiedź #3 dnia: 23 Września 2026, 09:46:17 czas Polski »
powodzenia, daj znać czy i jak Ci się udało temat ogarnąć  ;)
pozdrawiam!

Offline Ryszard1987r

« Odpowiedź #4 dnia: Dzisiaj o 19:58:51 »
Tak jak wyżej pisałem prowadnice w pile METABO TS254 M się zwężają z 1,3cm do 1,2cm i tak sobie myślę bo blat stołu to odlew aluminiowy.
I tu pytanie czy jest taka opcja żeby te prowadnice przejechać frezem i wyrównać szerokość, pytam bo mam znajomego który ma taki zakład i pewnie by Mi to ogarnął.