01 Lipca 2026, 12:55:53 czas Polski

Autor Wątek: Chiński cyklon za 103zł  (Przeczytany 88604 razy)

Offline piotrs

Odp: Chiński cyklon za 103zł
« Odpowiedź #120 dnia: 13 Stycznia 2016, 08:40:39 czas Polski »
Witam!
Chciałem trochę odgrzać temat.
Kupiłem chiński cyklon.
Zainstalowałem go na metalowym pojemniku, niestety próby nie wyszły pomyślnie.
Wszystkie wióry trafiają do odkurzacza a nie do pojemnika.
Zmniejszałem ciąg odkurzacza i praktycznie żadnej poprawy.
Co może być nie tak?

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #121 dnia: 13 Stycznia 2016, 09:28:25 czas Polski »
Pokaż na początek jak go zainstalowałeś. tak bez zdjęć to ciężko cokolwiek powiedzieć :P
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Offline piotrs

« Odpowiedź #122 dnia: 13 Stycznia 2016, 10:14:06 czas Polski »
ok, po południu wrzucę fotki

Offline piotrs

« Odpowiedź #123 dnia: 13 Stycznia 2016, 11:49:48 czas Polski »
oto fotki podłączenia

Offline piotrs

« Odpowiedź #124 dnia: 13 Stycznia 2016, 11:51:47 czas Polski »
kolejna fotka
« Ostatnia zmiana: 13 Stycznia 2016, 11:53:29 czas Polski wysłana przez piotrs »

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #125 dnia: 13 Stycznia 2016, 11:53:03 czas Polski »
Hej
czasem tak się zdarza jak chcesz za dużo wiórów na raz wciągnąć. zobacz z mniejszą ilością.
 a i zajrzyj do środka cyklonu i sprawdź czy nie zapchała się przestrzeń wokół kołnierza rury wylotowej do odkurzacza (wtedy blokowany jest ruch okrężny wiórów w cyklonie)
« Ostatnia zmiana: 13 Stycznia 2016, 11:58:04 czas Polski wysłana przez LeszyHandmade »

Offline piotrs

« Odpowiedź #126 dnia: 13 Stycznia 2016, 11:54:13 czas Polski »
próbowałem też z niewielką ilością i nic

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #127 dnia: 13 Stycznia 2016, 14:19:03 czas Polski »
a mnie zastanawia czy nie jest tak dlatego że rura od odkurzacza jest tak długa. Nie wiem czemu ale mam wrażenie że na krótszej mogło by być lepiej
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Offline prezio

« Odpowiedź #128 dnia: 13 Stycznia 2016, 15:19:25 czas Polski »
Male pytanie - cyklon przykrecony jest do pojemnika.
Czy otwor w pojemniku jest minimalnie wiekszy nic otwor cyklonu? Bo jezeli zostaje kolnierz (czy.li otwor cyklonu jest wiekszy - to wiory pozostaja w cyklonie i sa zasysane. To jedno - nawet 1-2 mm bedzie generowal ruch zasysania do odkurzacza.Druga spraw czy w cyklonie rura ssaca (otwor ) jest ponizej otworzy ciagu wiorow? (eliminacja bledu) , oczywiscie tez nie moze byc za nisko.
Czy jak ciagniesz wiory - podswietl cyklon z jednej strony - czy jest ruch okrezny wiorow w cyklonie?
Jezeli tak to sprawdz czy spadaja w dol.
Kolejna rzecz - szczelnosc ojemnika - musisz miec pelna szczelnosc pojemnika bo jezeli gdzies jest otwor powietrzny, to odkurzacz nie dosc ze zasysa wiory z zewnatrz do cyklona, to rowniez beda zasysane wiory z pojemnika , co powoduje konflikt rotacji i finalnie wiory wyladuja w odkurzaczu.
robilem doswiadczenie z pojemnikiem bo ciagle mi lapal podcisnienie.
Zrobilem mala dziurke w pojemniku na wieczku i niestety - 80% wior ladowalo w odkurzaczu. Wiec ja zakelilem i nie ma problemu co jedynie pozostalo podcisnienie - ale to rozwiazalem zaworem na rurze od odkurzacza - cvzyli przed cyklonem ;)
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline Roobertt

« Odpowiedź #129 dnia: 13 Stycznia 2016, 16:15:46 czas Polski »
Długa rura to nie problem

Offline piotrs

« Odpowiedź #130 dnia: 13 Stycznia 2016, 18:47:34 czas Polski »
prezio:
-cyklon jest przykręcony do pokrywki pojemnika, natomiast faktycznie muszę uszczelnić połączenie pokrywki z pojemnikiem
-otwór jest jakieś 1-2mm większy niż wylot z cyklonu
-gdy próbowałem pracy z cyklonem to widać było ruch wirowy w środku, natomiast nie było za bardzo widać czy spadają - ale po efekcie końcowym widać że nie spadają
-rura podłączana do odkurzacza schodzi niżej niż wlot wiórów
Postaram się trochę jeszcze powiększyć otwór poniżej cyklonu i spróbuje podłączyć jakiś słabszy odkurzacz.
Dzięki Panowie za rady - dam znać co się będzie działo po zmianach

Offline prezio

« Odpowiedź #131 dnia: 13 Stycznia 2016, 19:53:51 czas Polski »
Uszczelnik polaczenie i sprawdz czy pojemnik jest szczelny - bo moze zasysac powietrze z pojemnika.
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline Przemcio

Chiński cyklon za 103zł
« Odpowiedź #132 dnia: 14 Stycznia 2016, 09:48:39 czas Polski »
Moj cyklon kosztował mniej niz 20pln i śmiga ponad 2 lata :)

Ciąg produkuje odkurzacz warsztatowy bez worka firmy MacAlister  modelu nie pamietam.

Wiaderko z obi okazało się zbyt miękkie gdyż przy zatkaniu rury ssacej wiaderko zaczynało przypominać zgniecioną puszkę po piwie  ale po wklejeniu do środka na termogluta dwóch opasek zrobionych z drutu spawalniczego od "tig-a" na 1/3 i 2/3 wysokości jest już ok. I działa rewelacyjnie

Offline Gerdo

« Odpowiedź #133 dnia: 14 Stycznia 2016, 10:33:09 czas Polski »
A mógłbyś zrobić zdjęcie, gdzie obiektyw będzie ustawiony na poziomie wieka cyklonu?

Offline Przemcio

« Odpowiedź #134 dnia: 14 Stycznia 2016, 12:09:30 czas Polski »
Bedzie to utrudnione bo wlasnie wyjechałem do pracy.

Tak z pamięcio ile dobrze pamietam  to rura wyjściowa  (górna) jest trochę niżej (2-3cm) od wejściowej bocznej.

Jak ktoś chce bardzo profesjonalnie do tego podejść to są w sieci wzory do wyliczenia długości  rur i pojemności cyklonu.
Wszystko można matematycznie wyliczyć dla max skuteczności.

U mnie nie było takiej potrzeby. Skuteczność mi wystarcza :) poradził sobie nawet z odkurzaniem po gładzi. Wiadomo trochę przepuścił bo ten pył jest ciężki do ogarnięcia ale misja została ukończona. :)