20 Maja 2026, 19:30:31 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka stołowa  (Przeczytany 17073 razy)

Offline sebacmielow

Odp: Pilarka stołowa
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Października 2014, 19:32:58 czas Polski »
Tak miałem na myśli przykładnicę nie prowadnicę, mój błąd choć nie wiem czemu tak napisałem. Wózka  nie miałem w planach, raczej sanki, choć kto wie może jak będzie taka potrzeba.

Offline def

« Odpowiedź #16 dnia: 25 Października 2014, 20:41:01 czas Polski »
... sanki są bardzo wygodne, przykładnica-culaga nieodzowna. Nie wiem jaki rodzaj stolarstwa zamierzasz "uprawiać", ale Twój blat jest (moim zdaniem) nieco krótki. Pilarka, jak żadna inna maszyna, nadaje się do wykonania wiertarki poziomej (dłutownicy) Z boku wykonujesz panel "szybkiego montażu" (sztywna półka) z ewnewntualnie ruchomym blacikiem  a na wrzecionie pilarki dorabiasz stożek Morse'a lub gwint na głowiczkę wiertarską. Do pracy należy koniecznie zdejmować tarczę piły. Wysokość pracy wiertła regulujesz bez podnoszenia materiału, ale regulacją wysokości cięcia tarczą pilarki.

Offline def

« Odpowiedź #17 dnia: 26 Października 2014, 19:15:21 czas Polski »
"..... Co do samej konstrukcji to mam świadomość tego że blat musi być wyposażony w wkładki do cięcia pod kątem gdyż piła przy pochylaniu nie zachowuje osi wobec blatu, ale przy takiej konstrukcji trochę ciężko mi to było rozwiązać....."

@Seba, wiercenie Cię nie interesuje a jesteś zainteresowany tym aby Twoja pilarka cięła kątowo?

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #18 dnia: 26 Października 2014, 19:28:05 czas Polski »
Stolarstwem zajmuję się wyłącznie hobbystycznie, wiec co do przystawki to raczej nie potrzebuję a  wpusty dłutkiem można zrobić, ewentualnie wykorzystać frezarkę bądź wiertarkę kolumnową które posiadam. Blat w tej wielkości ma wymiary bardzo zbliżony do blatu makity mlt100, po za tym pisałem że będzie 1000*1000 mm. Teraz zamontuję ten co mam tylko wzdłuż  kosztem szerokości, w większości będę ciął wzdłuż i może dorobię poszerzenia, pilarka będzie mniej miejsca zajmowała.

Offline def

« Odpowiedź #19 dnia: 26 Października 2014, 20:15:57 czas Polski »
..., no ja stolarstwo prawie zarzuciłem, ale kiedyś  amatorsko wykonałem kilka samoróbek a na nich, również amatorsko, jakieś drzwi, schody, ... W profesjonalnym stolarstwie najlepiej jest mieć  maszyny w ciągu technologicznym i każdą do indywidualnej funkcji. Amatorzy mogą i powinni mieć maszyny praktyczne i dość uniwersalne. Moja stara pilarka (3kW) piłowała, wierciła, toczyła i cięła poprzecznie "na wahadło", bo również nie miałem na nic miejsca.
Pytałem czy nadal chcesz wykonać w swojej funkcję pochylania tarczy do wzdłużnego cięcia?

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #20 dnia: 26 Października 2014, 20:26:13 czas Polski »
Tak zamierzam, gdyż już ciąłem wzdłużnie pod kątem używając pilarki do glazury z tarczą widiową i to była masakra. Te listwy wykorzystywałem do tablicy z tego tematu http://forum.domidrewno.pl/meble-warsztatowe/tablica-narzedziowa-z-drewna/

Offline def

« Odpowiedź #21 dnia: 27 Października 2014, 08:36:14 czas Polski »
... zauważ, że maszynka do glazury posiada blacik o grubości ??? 1 mm. Mała tarczka mimo popchyłu dobrze wystaje ponad blat. Ty prawdopodobnie założysz coś drewnopochodnego. Musisz zatem pomyśleć o cienkiej wymiennej zaślepce ,...
Tu moja propozycja poszerzania blatu o blacik "szybkiego montażu"

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Października 2014, 17:15:25 czas Polski »
propozycja poszerzania blatu
ile dofinansowania z unii dostałeś na ten prodżekt??? ;-)

Offline def

« Odpowiedź #23 dnia: 27 Października 2014, 17:36:46 czas Polski »
@akwa-stolarz, a możesz doprecyzować swoją wypowiedź?

Offline def

« Odpowiedź #24 dnia: 27 Października 2014, 18:21:17 czas Polski »
@seba, czytasz prywatne wiadomości?

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #25 dnia: 27 Października 2014, 19:08:15 czas Polski »
Tak czytam i powiem że dość ciekawy a zarazem prosty sposób z tym poszerzeniem, choć raczej myślałem zrobić składany niż jak określiłeś ,,szybkiego montażu". Lecz Twój pomysł nasuwa mi kolejny czy nie wykorzystać mocowania do montażu wózka lub blatu zależnie od potrzeb. Jedyny mankament całej konstrukcji jest taki że pasowało by to wszystko po prawej stronie piły co jest trochę nieporęczne. A co do samej pilarki to prace nad nią chwilowo zawisły ze względu na brak czasu więc będzie chwila nad zastanowieniem się co i jak rozwiązać.
ile dofinansowania z unii dostałeś na ten prodżekt??? ;-)
ile  ,,uni" to nie wiem, ale ode mnie ma plusa za zainteresowanie i pomoc.

Offline def

« Odpowiedź #26 dnia: 27 Października 2014, 19:26:31 czas Polski »
... @seba, a kto Ci broni opasać maszynę dookoła i zawieszać wszystko ci Ci przyjdzie do głowy? Warunek jest jeden, podstawowa konstrukcja nośna musi spełniać pewne warunki. Obecny stan Twojej maszyny nieco nie przystaje do przyszłościowych wizji, ale to się da nadrobić. Świetnie czytasz przestrzenne konstrukcje. Brawo.

Offline def

« Odpowiedź #27 dnia: 04 Listopada 2014, 08:23:30 czas Polski »
oto przykład samoróbki z zawieszeniem umożliwiającym kątowe wzdłużne cięcie. Nie jest precyzyjne, ale nawet fabryczne pilarki nie zawsze są dokładne.
http://youtu.be/IHp1QrYIZEE

Offline kepasa13

« Odpowiedź #28 dnia: 06 Listopada 2014, 22:17:14 czas Polski »
Witam :)  ciekawe podejście do tematu i tak myślę czy by nie wykonać podobnej pilarki u siebie. Mam takie pytanie jakie są wymiary stołu ? i jaki były by najbardziej optymalna ? Sam zastanawiałem się czy wykonać wersję drewnianą ale ta wydaje mi się solidniejsza.

Ps. Jak postępy w budowie ?
-----------------
Piotrek  pozdrawiam :)

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #29 dnia: 07 Listopada 2014, 12:37:34 czas Polski »
Witam.
Po małej przerwie dalszy ciąg pracy nad pilarką, zamontowałem blat i przykładnicę. Pierwsza próba cięcia na 90* i efekt na zdjęciu.