11 Czerwca 2026, 00:32:10 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka stołowa  (Przeczytany 17107 razy)

Offline MarcinW

Odp: Pilarka stołowa
« Odpowiedź #45 dnia: 13 Listopada 2014, 15:27:54 czas Polski »
klin MUSI być poniżej tarczy
i tu jest to bardzo dobrze zrobione - nie trzeba demontować klina by wykonać rowek, wystarczy zdjęć osłonę

mocowanie osłony do klina to rzecz zupełnie inna - lepiej by była jak najwyżej - ale też pamiętaj, że przy cięciu ząb na szczycie musi wyjść z materiału, także nie przesadzajmy znowu w drugą stronę

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 13 Listopada 2014, 15:57:52 czas Polski »
klin MUSI być poniżej tarczy

W sumie to się nie wypowiem czy musi być tak czy tak, ale zastanawia mnie jedno- skoro piszecie, że MUSI być poniżej, to czemu np w makicie mlt 100 jest on dużó powyżej tarczy? Nie wiem jak jest w BOSCHu. Rozumiem, że mocowanie kołnierza ale skoro musi być poniżej to też jakoś to powinni rozwiązać.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #47 dnia: 13 Listopada 2014, 16:02:15 czas Polski »
u mnie w Boschu GTS10XC klin jest poniżej góry zębów
jeśli klin wystaje powyżej - jak podałeś są maszyny , które tak mają - to wtedy żeby wyciąć rowek musisz zdemontować klin. natomiast mając klin niższy od tarczy tylko dejmujesz osłonę czyli odkręcasz nakrętke/śrubkę mocującą osłonę na klinie - zabiera to jakieś 5 sekund :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #48 dnia: 13 Listopada 2014, 16:09:19 czas Polski »
W Boschu PTS 10 też klin jest sporo powyżej, ale to nie jest dobre. Wiele miesięcy temu zawodowcy chyba TomekZ i Jakub już zabierali głos na ten temat - klin powinien być niżej tak jak piszą koledzy.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #49 dnia: 13 Listopada 2014, 16:22:32 czas Polski »
czyli widać, że producent (Bosch) rozdziela serie zieloną i niebieską pozbawiając tej zielonej (amatorskiej) pewnej funkcjonalności lub zwiększa wysokość cięcia z osłoną utrudniając wycinanie rowków idąc w ten sposób na kompromis
jednak wniosek jest taki, że klin powinien być niższy niż szczyt zębów 

Offline hycel

« Odpowiedź #50 dnia: 13 Listopada 2014, 16:25:01 czas Polski »
Witam .
  Teraz wszystko jasne ,oczywiście masz racje .
  Gratuluję spostrzegawości .
             Pozdrawiam.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 13 Listopada 2014, 16:47:54 czas Polski »
Moje 5gr w wprawie klina:
http://archiwum.ciop.pl/5907.html

Offline MarcinW

« Odpowiedź #52 dnia: 13 Listopada 2014, 16:55:49 czas Polski »
no i to chyba jednoznacznie rozstrzyga problem :)

Offline MarcinW

« Odpowiedź #53 dnia: 13 Listopada 2014, 17:02:12 czas Polski »
Moje 5gr w wprawie klina:http://archiwum.ciop.pl/5907.html
warto to wrzucić do sekcji BHP - widzę że jest tam sporo informacji, które mogą się wielu z nas przydać
http://forum.domidrewno.pl/bezpieczenstwo-i-higiena-pracy/

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #54 dnia: 13 Listopada 2014, 20:40:10 czas Polski »
Właśnie z tej strony pobrałem info na temat klina, link do jednej podałem wcześniej ale jest tam jeszcze o osłonach, co prawda dotyczy przeważnie większych pił ale warto przeczytać http://archiwum.ciop.pl/5901.html

Z praktycznych porad to bym ulepszył przykładnice (culagę).
 Dobrze by było ,gdyby była troszkę wyższa i była możliwość jej wysuwania w
płaszczyżnie poziomej,ja osobiście bardzo często z tego korzystam .

Przykładnicę wyższą zaczynam wykonywać może tylko jakieś sugestie co do długości.

Osłona na zdjęciu tymczasowa, służyła z przecinarką do glazury 200 mm więc jest trochę za mała. Wykonam osłonę z klinem i będzie ona zamocowana powyżej linii zębów i w razie potrzeby będę wymieniał na sam klin to tylko chwila z wymianą więc nie ma problemu.

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #55 dnia: 02 Stycznia 2015, 21:56:50 czas Polski »
Nadszedł czas na kontynuację prac nad pilarką, zima minęła  :P , warunki do pracy prawie idealne. Mikołaj dał prezent więc czas go wykorzystać i zwiększyć trochę moc. Do tej pory na silniczku 750 W trójfazowym podłączonym na 230 V dała radę (choć z wielkim trudem) mokrej sośnie wzdłuż na pełnej wysokości tarczy. Mikołaj podwoił a nawet potroił moc więc myślę że będzie OK, dodatkowo wzrośnie prędkość liniowa dwukrotnie, z moich obliczeń do 68 m/s.
Na prośbę jednego z użytkowników dołączam częściowy projekt pilarki w sketchupie.

Offline demolkaa

« Odpowiedź #56 dnia: 19 Stycznia 2015, 15:53:48 czas Polski »
Jaką masz max wysokość cięcia przy 90'??
Nie ma haka na DIY cwaniaka.

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #57 dnia: 19 Stycznia 2015, 18:09:59 czas Polski »
Max wysokość przy 90* to 80 mm, tarcza 250 mm.

Offline fireffox

« Odpowiedź #58 dnia: 19 Stycznia 2015, 21:23:16 czas Polski »
Witam,

Na jakimś forum przeczytałem, że zawias agregatu piły ma być w osi tarczy. A tutaj widzę, że zawiasy zostały przesunięte lekko do góry ponad oś piły. Czy chodziło o to, że elementy mocowania tarczy nie mieściły się pod blatem, czy zdecydowało coś innego? Była tez informacja o przesunięciu tarczy po pochyleniu. Generalnie maszynka bardzo fajna i sam myślę nad czymś takim. Dodałbym tylko jeszcze jakiś wózek z boku  :)

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #59 dnia: 19 Stycznia 2015, 21:54:19 czas Polski »
Albo coś źle piszą albo nie do końca zrozumiałeś. Oś zawiasów powinna przechodzić przez tarczę wzdłuż linii cięcia i najlepiej aby ich oś była na wysokości blatu. Jako że w tym przypadku połowa zawiasu wystawała by ponad to dążyłem by były jak najwyżej wtedy odchyłka przy pochyleniu jest możliwie najmniejsza.
« Ostatnia zmiana: 19 Stycznia 2015, 22:02:06 czas Polski wysłana przez sebacmielow »