06 Lipca 2026, 07:33:35 czas Polski

Autor Wątek: Ścięcie orzecha.  (Przeczytany 19727 razy)

Offline gołąb

Odp: Ścięcie orzecha.
« Odpowiedź #30 dnia: 28 Stycznia 2015, 17:20:02 czas Polski »
"Lesitość wzrasta". Cudownie. Wytnijmy wszystkie lasy i posadźmy na miejsce każdego drzewa roczną sadzonkę + 10% więcej. Będziemy mieli "lesitość" na poziomie 110% poprzedniej. A pierwsze drzewo do ścięcia za 100 lat... I to się właśnie w Polsce dzieje. Najpiękniesze kłody zabierają Niemcy i Austriacy bo dla nas to cena zaporowa a dla nich darmocha. My nasze drzewa przerabiamy na wiór jak leci i szczycimy się 4 miejscem w eksporcie mebli z płyty sprzedawanych za grosze, wyprodukowanych przez ludzi zarabiających minimum a sąsiedzi z naszych kłód robią meble z masywu za kilka/kilkanaście tys. euro za sztukę. Dużo by mówić. Przepraszam, nie wytrzymałem :)

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #31 dnia: 28 Stycznia 2015, 17:41:29 czas Polski »
Jest wolny rynek, kto da więcej ten kupuje, Ty byś chciał kupić za pół darmo, czy żeby drzewo stało w lesie tak długo aż zgnije ?
Jak się wycina las, to się sadzi nowy, za 100 lat twoje wnuki nie powiedzą, że wycięli i nie zasadzili nowego.
Wycinamy lasy, ale też kupujemy drewno, z Litwy, Łotwy i Skandynawii  tam jakoś nikt nie płacze.
Co do produkcji mebli to jesteśmy potęgą w Europie, widzisz coś w tym złego ?
Za ile ludzie tam pracują to już nie twój problem.
Przepraszam ale nie wytrzymałem, jak ktoś wszędzie widzi spisek i działanie układu.
Ważne, że jest gospodarka leśna i lasów przybywa, to nie zginie.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #32 dnia: 28 Stycznia 2015, 18:15:20 czas Polski »
. My nasze drzewa przerabiamy na wiór jak leci i

I to często  całe  na pelet

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #33 dnia: 28 Stycznia 2015, 18:28:07 czas Polski »
Nie oszukujmy się nasze drewno najbardziej popularne sosna i świerk, nie jest najwyższej jakości. Może dla tego idzie na przemiał, bo jest go za dużo i średniej jakości.
Może bardziej opłaca się kupić Skandynawskie, czy Syberyjskie wysoko gatunkowe i z niego produkować meble.
A dębów, buków i jesionów na pewno nikt nie mieli.

Offline studio tata

« Odpowiedź #34 dnia: 28 Stycznia 2015, 18:28:22 czas Polski »
Golab , niestety masz duzo racji !

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #35 dnia: 28 Stycznia 2015, 18:37:58 czas Polski »
To znaczy, że ja nie mam racji, jeśli tak uważasz, to się odnieś do tego, bo tak to taka nic nie wnosząca wypowiedź.

Offline macieqmc

« Odpowiedź #36 dnia: 28 Stycznia 2015, 18:48:15 czas Polski »
My mamy dużo lasów iglastych a inni liściastych i tak po prostu jest, musimy się z tym pogodzić. Może dla Niemców drewno w Polsce jest tanie jak barszcz
ale u nich jest wysoka cena za ten towar dlatego że, u nich drewno iglaste jest mniej spotykane i dlatego cena wysoka.
Kraje skandynawskie mają bardzo dużo własnych zapasów drewna dlatego ten materiał jest bardzo tani nawet po obróbce. (wyrównanie powierzchni i fazowanie)
W niektórych regionach ciężko dostępny jest dąb a w drugim nie.
Drewno ma miejsca gdzie lepiej się rozwija dlatego że sprzyjają tam warunki atmosferyczne, i inne czynniki.
Stolarstwo moją pasją.
Pozdrawiam,

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #37 dnia: 28 Stycznia 2015, 18:49:31 czas Polski »
drewno najbardziej popularne sosna i świerk, nie jest najwyższej jakości.

Należało by zapytać - a dlaczego , jeśli od wielu lat prowadzona jest  " właściwa produkcja leśna " .

Offline gołąb

« Odpowiedź #38 dnia: 28 Stycznia 2015, 18:55:55 czas Polski »
Paweł 46
Ja stwierdziłem fakty, bez żadnej oceny. Ty natomiast - pomimo, że mnie nie znasz - mnie oceniasz, atakujesz i domyślasz się, że chciałbym dostawać materiał za darmo. Nie wiem kto tu ma jaką teorię...
Ja płacę np. 3500 zł netto za dąb w klasie A/B i jest mi z tym OK. Mam po prostu inną koncepcję zawodu stolarza i jego płacy za ciężką i wymagającą ogromnej wiedzy pracę - moja koncepcja to cena mebla, w której cena materiału to kilka procent. Tego się trzymam :).
Przerabianie wszyskiego jak leci na wiór i sprzedawanie płyty pocietej na kawałki, poskręcanej wkrętami jest taką samą zaawansowaną technologią jak kiszenie kapusty i ceny takich produktów/wartość dodana jest jak na kapuście. Jesteśmy potęga kapuścianą z dużym wolumenem obrotu. Ludzi mi natomiast zwyczajnie żal jak każdego kto często nie ma co do gara dzieciom włożyć. 
Co do mitycznego "wzrostu lesistości" to nie będę dystkutował - zbyt dużo wiem o gospadarce leśnej, polityce LP i mechanizmach rządzących pozyskiwaniem i sprzedażą drewna. Nie na publiczne forum. 

Offline macieqmc

« Odpowiedź #39 dnia: 28 Stycznia 2015, 19:07:08 czas Polski »
Nie wydaje mi się żeby drzewo ścięte i wysuszone w całości szło na płytę, dlatego że jest dużo firm które dysponują odpadami drewna i chętnie by się ich pozbyły, a jak ktoś by im za to zapłacił to na pewno by je sprzedały.
Lecz to jest moje zdanie, mogę czegoś nie wiedzieć.
Stolarstwo moją pasją.
Pozdrawiam,

kozio

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 28 Stycznia 2015, 19:13:14 czas Polski »
Z Grójca do Nowego Miasta robili drogę i nowe pobocza, to jakieś 35km i wycinali wszystko jak leci a drzew było multum, potem ciągnik i rozdrabniacz zagarniał wszystko. Całe przyczepy wióra jechały!!!
I ja pytam dlaczego?

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #41 dnia: 28 Stycznia 2015, 19:36:21 czas Polski »
gołąb nie atakuje ciebie, tylko odniosłem się do Twojej wypowiedzi, po to są fora żeby dyskutować.
Ja stwierdziłem fakty
Fakty są obiektywne, a prawda zawsze leży po środku.
Najpierw piszesz, że gatunkowe drewno za drogie, a potem, że kupujesz bez problemu.
To znaczy, że można kupić i starcza tego drewna dla wszystkich, to rynek ustala cenę.
Czy to że są fabryki mebli z płyty to źle ? Jak by nie było zbytu, to by upadły.
Szkoda Ci ludzi co tam pracują, mi bardziej szkoda tych co wcale nie mają pracy.
Najlepiej wszystko krytykować, to jest najłatwiejsze.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #42 dnia: 28 Stycznia 2015, 19:40:45 czas Polski »
I ja pytam dlaczego?
Dla tego, bo przeważnie wygląda to tak, że pod inwestycję firma ścina drzewa i zapłatą jest to drewno, które zetną. A więc jeśli to ich drewno, to mogą sobie z nim zrobić co chcą. Inwestor jak ma inwestycję za miliony, nie będzie się zastanawiał co się stanie z drewnem.

Offline gołąb

« Odpowiedź #43 dnia: 28 Stycznia 2015, 20:01:51 czas Polski »
Najpierw piszesz, że gatunkowe drewno za drogie, a potem, że kupujesz bez problemu.

Paweł 46 - napisałem, że kupuję przyzwoity dąb w cenie 3500 zł netto. Drewno, na które stać sąsiadów a naszych rzemieślników nie to drewno za kilkanaście/kilkadziesiąt tysięcy za m3... Z mojej strony EOT - wątek wszak o pozyskaniu orzecha.   

Offline krzyś48

« Odpowiedź #44 dnia: 28 Stycznia 2015, 20:38:23 czas Polski »
Widzę że nie tylko polityka i ostatni temat(zbiórki) dzieli :(
Problem tkwi w nas ,nie mamy wyłączności na prawdę ,i oceniania co i jak.
Co do spisków (zawsze spiskowano ,zawierano układy za plecami itp.)tak że warto mieć rękę na pulsie.
Niech mi ktoś powie dlaczego za taką samą pracę,dostaję chyba ze 4-ry razy mniej niż koledzy na zachodzie(a ceny w sklepach mamy światowe).Sami piszecie że maszyny opłaca się sprowadzać za granicy i to nieraz taniej niż w Polsce :-\ Domyślam się odpowiedzi ,ale czasami taki"wolny rynek "to przepraszam, ale mam w głębokim poważaniu bo to jest wykorzystywanie sytuacji.