01 Maja 2026, 07:14:34 czas Polski

Autor Wątek: ZAKUP FREZARKI  (Przeczytany 49252 razy)

Offline karaluchGW

Odp: ZAKUP FREZARKI
« Odpowiedź #45 dnia: 19 Grudnia 2013, 14:31:03 czas Polski »
teraz już za późno, bo wróciła z wielkim pudłem, więc podejrzewam, że to frezarka :D dam znać po Wigilii jak się sprawuje - cieszę się jak dziecko.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #46 dnia: 19 Grudnia 2013, 17:16:38 czas Polski »
tylko choinki nią nie tnij od razu :D
odezwij sie potem to może pogadamy na temat frezów - ja po tych kilku tygodniach mam juz pierwsze uwagi, bardzo chętnie powymieniam sie doświadczeniami i może będe w stanie jakoś pomóc

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #47 dnia: 19 Grudnia 2013, 18:36:18 czas Polski »
tylko choinki nią nie tnij od razu :D
odezwij sie potem to może pogadamy na temat frezów - ja po tych kilku tygodniach mam juz pierwsze uwagi, bardzo chętnie powymieniam sie doświadczeniami i może będe w stanie jakoś pomóc
Co do frezów to na początek kupiłem zestaw frezów YATO mogę polecić dobre.
Można spróbować naciągnąć Mikołaja na taki zestaw :)
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #48 dnia: 19 Grudnia 2013, 21:02:11 czas Polski »
Ja na początek kupiłem frez DEDRA. Do obróbki dał rade i na sama pracę z pewnością nie narzekam. Nie wiem jeszcze jak będzie z trwalością. Ale do tej pory wszystko OK. Natomiast mam uwagi co do mocowania - średnica trzpienia w tej DEDRZE była chyba ciutek większa niz te 8mm gniazda. Cięzko wchodzil i jeszcze ciężej wychodził.
Kupiłem też kilka frezow Boscha i mocowanie pasuje idealnie - wchodzą i wychodzą z gniazda jak bajka :D. Oczywiście frezy Boscha to znacząca różnica cenowa - ok.100 za sztukę

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #49 dnia: 19 Grudnia 2013, 21:18:24 czas Polski »
Z tymi chińskimi frezami z łożyskiem jest taki problem, że frez w miarę wytrzymuje tylko łożysko się rozpada. Te bez łożyska dają radę, tym bardziej, że komplet 30 frezów kupuje się koło 100zł

Offline karaluchGW

« Odpowiedź #50 dnia: 20 Grudnia 2013, 10:37:27 czas Polski »
jeśli chodzi o frezy, to ja myślałem o BOSHU też, mam wiele narzędzi z tej firmy i ze wszystkiego jestem zadowolony (stąd też między innymi ostateczny wybór frezarki tej firmy). Mój pierwszy w życiu zestaw śrubokrętów był z B. - mam sentyment :D Ba, był... jest! Mam go do dzisiaj i nadal używam. A ile się od nich odcisków nabawiłem, bo tych starych tak fajnie nie profilowali jak obecnie :D

Chcę już Wigilię :D Czuję się jak 20 lat temu, kiedy wyczekiwałem na prezenty. Oczywiście nie bez znaczenia jest tu też fakt obecności zupy grzybowej, której jestem wielkim i oddanym fanem.  ;D ;D ;D

Offline ky3orr

« Odpowiedź #51 dnia: 11 Stycznia 2014, 22:34:47 czas Polski »
Czesc wszystkim,

jestem tu nowy i wlasnie zamowilem sobie frezarke Boscha POF 1400 ACE.
Mam problem z doborem frezow.
Moje zadanie to frezowanie rowkow w drewnie na profil alu o wymiarachprzekroju: szerokosc 12,2mm, glebokosc 7mm.
Rowki te nie ida przez caloa dlugosc elementu drewnianego tylko z kazdego konca rowka jest jeszcze pare cm nie ruszonego matewrialu.

Co wazne zakonczenie rowkow musi byc prostokatne wiec nie wiem jak to frezowac.
Czy frezem palcowym czy tarczowym?
Prawdopodobnie tarczowy to jedyny sposob na prostokatne zakonczenie rowka, ale aby wszedl mi profil musze bodaj glebiej frezem wjechac w drewno...

Czy macie jakies rady dla poczatkujacego jak rozprawic sie z tematem takich rowkow?
Czytalem cos o zaglebianiu katowym frezu palcowego ale to chyba nie dotyczy tego tarczowego...

W kazdym razie dzieki za pomoc przy okresleniu co tak na prawde nalezy kupowac.
Frezy zwykle i tanie czy te z weglikami czy jeszcze inne?

pozdrawiam
Grzegorz
« Ostatnia zmiana: 11 Stycznia 2014, 22:45:45 czas Polski wysłana przez ky3orr »

mily68

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 11 Stycznia 2014, 22:49:01 czas Polski »
Grzegorz polecam dział "Przedstaw się". Od 22 sierpnia było mnóstwo czasu na zorientowanie się gdzie powinien znaleźć się pierwszy post... :)
Zakończenia rowków zrób dłutem. Żadnym frezem tego nie wybierzesz na prostokąt.

Offline mario78

« Odpowiedź #53 dnia: 31 Stycznia 2014, 18:46:10 czas Polski »
Witam wszystkich na forum
Jak kilku forumowiczów z tematu frezarek górnowrzecionowych zastanawiam się nad kupnem MAKTEC  MT362.Moje pytanie dotyczy frezów,jakie można zastosować,kupić do danej frezarki i jakości frezowania np. w dębie,myślę o zaokrąglaniu lub zrobieniu delikatnego profilu na brzegach.
pozdrawiam

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #54 dnia: 31 Stycznia 2014, 18:48:47 czas Polski »
mario78: zapraszam do lektury regulaminu, jest minimalistyczny, ale to podstawa ;) wtedy z chęcią forumowicze i ja odpowiemy ;)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline Ana

« Odpowiedź #55 dnia: 03 Lutego 2014, 17:15:30 czas Polski »
Czy frezarkę Festool OF 1010 EBQ można zamontować pod stolikiem?
Robię to co kocham, kocham to co robię

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #56 dnia: 03 Lutego 2014, 17:31:39 czas Polski »
Czy frezarkę Festool OF 1010 EBQ można zamontować pod stolikiem?
Sklepowe stoliki mają montaż uniwersalny, a jak będziesz robić sama, to jak zrobisz tak będzie :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 03 Lutego 2014, 21:38:45 czas Polski »
Ja zamontowałem pod stołem OF 1400 ale tak samo da się w zasadzie każdą (również OF 1010). Szczegóły w mojej galerii :)

Offline robson

« Odpowiedź #58 dnia: 03 Lutego 2014, 21:49:18 czas Polski »
Ana  :)  właściwie to można podwiesić każdą frezarkę pod stolik , to zależy jak dużej średnicy będziesz używała frezy i to w zasadzie jedyne ograniczenie

Offline chulio

« Odpowiedź #59 dnia: 03 Lutego 2014, 23:51:52 czas Polski »
Ana w innym wątku Ci odpisałem, ale raczej zainwestuj w OF 1400, za tą cenę ją kupisz bez tych frezów w pudełku i jeszcze Ci zostanie  kasa :)

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk