26 Kwietnia 2026, 11:16:44 czas Polski

Autor Wątek: FESTOOL DOMINO DF 500 CZY DOMINO XL DF 700 ?  (Przeczytany 8824 razy)

Offline Woodworking

FESTOOL DOMINO DF 500 CZY DOMINO XL DF 700 ?
« dnia: 29 Grudnia 2014, 20:56:29 czas Polski »
Witam
Przymierzam sie do kupna frezarki do połączeń i tu jest moje pytanie ktory model domina wybrac? Ktora z tych maszyn ma szersze zastosowanie? czy do Domina XL DF 700 można jakims magicznym sposobem używac mnejszych frezow z Domina DF 500 ? (gdyby można bylo, to by rozwialo wszelkie wątpliwosci bo miałbym 2 maszyny w 1, ale to pewnie zbyt piekne) Chcialbym używac tej frezarki do budowy mebli z drewna litego, łożek itp. czasami tez do mniejszych rzeczy jak i do plyt wiorowych. Na dwie mnie nie stac -niestety.
Wszystko należy upraszczać na ile to możliwe, ale nie bardziej.

Offline robson

Odp: FESTOOL DOMINO DF 500 CZY DOMINO XL DF 700 ?
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Grudnia 2014, 21:14:58 czas Polski »
Z tego co pamiętam to Jarek ma te dwa modele Domino na pewno dorzuci wypowie się najlepiej na ten temat.
Proponował  bym zakup tej mniejszej  sporo tańszej , zawsze a w razie potrzeby  przy grubszym materiale możesz zrobić podwójne łączenie  :)

Offline gołąb

« Odpowiedź #2 dnia: 29 Grudnia 2014, 22:07:28 czas Polski »
Dużego domina używa się tam gdzie tradycyjnie byłby duży czop, np. w drzwiach.  Małe domino wystarcza do większości zastosowań. Kołek 10 mm to naprawdę mocne połączenie - i jak było już napisane - jak mało jeden to daję 2.

Offline prezzemolo

« Odpowiedź #3 dnia: 31 Grudnia 2014, 00:30:35 czas Polski »
Ktora z tych maszyn ma szersze zastosowanie? czy do Domina XL DF 700 można jakims magicznym sposobem używac mnejszych frezow z Domina DF 500 ?

szersze zastosowanie ma XL. najwieksza przewaga to chyba glebokosc frezowania. Domino XL uzywam dosyc czesto i mialem juz kilka takich sytuacji gdzie te 28mm DF 500 po prostu "nie wystarczalo"  :D (w prostych slowach  musialem frezowac np. na 50 mm zeby po koncowej obrobce otwor byl ok 30mm)

a magiczny sposob zeby uwywac mniejszych frezow jest. mozna zakupic taka oto redukcje jak na zdjeciu ponizej. ale mi ona jeszcze nigdy sie nie przydala. nie bylem jeszcze w sytuacji gdzie  potrzebowalem freza mniejszego niz 8mm

Offline marekb

« Odpowiedź #4 dnia: 22 Kwietnia 2017, 21:14:25 czas Polski »
ja mam problem w drugą stronę... również przymierzam się ale do 500-setki i do malutkich połączeń kątowych 45st gdzie małe "dominka" 4x20 byłyby na styk, a otwór z minimalną głębokością wychodzi mi 12mm - obawiam się że przy moich grubościach ścianek może być to za wiele ( grubość ścianek ramek ok 10-11mm ). Wiem, ze przedstawiciel może do nas zaglądnąć i przetestować, ale już dziś zastanawiam się więc czy to zda egzamin, czy nie szukać innych rozwiązań ( mam kilka, ale ... ;) )

kozio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Kwietnia 2017, 23:02:32 czas Polski »
Marku a zwyczajna lamelownica?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Kwietnia 2017, 06:54:00 czas Polski »
Do mebli lepsza 500.
Do drzwi i łóżek w, szczególności ram do łóżek 700.
Z doświadczenia powiem że jeśli masz do wykonania kilkadziesiąt nawierceń to ręka to czuje.
Plecy też. I waga tutaj ma znaczenie.
Ja mam 500 i radzę sobie, choć przy najbliższej potrzebie kupię sobie 700.

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Kwietnia 2017, 17:48:50 czas Polski »
Na YT są ze 2 sensowne filmy, gdzie małe i duże domino są porównane. Naprawdę fajnie rozwiewają wątpliwości.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Kwietnia 2017, 17:58:48 czas Polski »
Chętnie i ja obejrzę.
Jakieś linki?

Offline Gerdo

« Odpowiedź #9 dnia: 23 Kwietnia 2017, 20:30:43 czas Polski »
Wpisz w YT Domino 500 vs 700. Pierwsza pozycja jaka się wyświetli.

Offline marekb

« Odpowiedź #10 dnia: 24 Kwietnia 2017, 13:11:59 czas Polski »
Marku a zwyczajna lamelownica?
nie uciągnie chodzi o to że to ramki wysokości ok 50-60mm  i grubości ok 11mm, druga sprawa to klejonka deseczek grubości maks 11mm i potem jeszcze pocienkowane do ok9mm - tutaj akurat być może lamelownica dałaby radę, ale chodzi o wzmocnienie dodatkowe połączenia. Nie mam ani jednego, ani drugiego więc i prób nie zrobiłem żadnych. Do tej pory moja klejonka tych cienkich polegała na nacięciu pilarką i połączeniu sklejką, ale to zabawa w docinanie sklejki.

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Maja 2017, 11:58:26 czas Polski »
Lamelownica też powinna się sprawdzić, może nawet lepiej w tych klejonkach 9mm. Na YT jest test półki z płyty, wieszanej na lamelki. 4 lamelki wytrzymują statycznie obciążenie ponad 100kg - kanał John Heisz

Offline krzysimirn

« Odpowiedź #12 dnia: 12 Marca 2018, 20:49:42 czas Polski »
Ktora z tych maszyn ma szersze zastosowanie? czy do Domina XL DF 700 można jakims magicznym sposobem używac mnejszych frezow z Domina DF 500 ?

szersze zastosowanie ma XL. najwieksza przewaga to chyba glebokosc frezowania. Domino XL uzywam dosyc czesto i mialem juz kilka takich sytuacji gdzie te 28mm DF 500 po prostu "nie wystarczalo"  :D (w prostych slowach  musialem frezowac np. na 50 mm zeby po koncowej obrobce otwor byl ok 30mm)

a magiczny sposob zeby uwywac mniejszych frezow jest. mozna zakupic taka oto redukcje jak na zdjeciu ponizej. ale mi ona jeszcze nigdy sie nie przydala. nie bylem jeszcze w sytuacji gdzie  potrzebowalem freza mniejszego niz 8mm

czy ktoś może wie jak się dokładnie nazywa ta tuleja redukująca? Jakiś numer katalogowy lub link do jakieś strony żeby ją namierzyć?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #13 dnia: 13 Marca 2018, 00:22:54 czas Polski »
Masz
http://www.senecawoodworking.com/products/rts-500-cutter-adapter-for-festool-df700

Ale pamiętaj, że nie jest to oryginał z festoola. Po drugie. Długo się wachałem który model kupić i też myślałem nad tą tuleją. Dobrze, że wziąłem jednak 509 bo do moich projektów jest w sam raz a koń 700 to bym łapę jak Popaj miał ;)
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.