15 Maja 2026, 17:26:05 czas Polski

Autor Wątek: Drewniany Pantorouter  (Przeczytany 21467 razy)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Drewniany Pantorouter
« dnia: 24 Maja 2013, 17:01:00 czas Polski »
PANTOROUTER

Pantorouter jest to urządzenie do wykonywania wszelkiego rodzaju połączeń wczepowych, czopowych, kołkowych oraz wycinania różnych kształtów wg zadanego wzoru.
Zbudowany jest z części stałej, którą stanowią podstawa i stolik z otworami, przykładnicą i ściskami do mocowania materiału oraz części ruchomej poruszającej się po podstawie po prowadnicach kulkowych. Do części ruchomej umocowany jest przegubowy pantograf z zamocowaną  w centrum ramion frezarką, rama do mocowania szablonów oraz dźwignia posuwu. Całość wykonana z drewna i sklejki. Ideą działania jest przenoszenie kształtu z szablonu i wycinanie w materiale w skali 1 :2.
Podstawową zaletą jest powtarzalność cięć. Precyzja zależy od dokładności wykonania szablonu. Na zdjęciach pokazuję kilka przykładów szablonów, skrzynię szafki z połączeniami na wczepy i czopy wykonanymi pantorouterem  i efekt wycinania skośnych rowków pod listewki przyszłej okiennicy.
Urządzenie wykonałem wg. planów zakupionych z witryny woodgears.ca i tam znajdują się szczegółowe instrukcje i filmy instruktażowe. Urządzenie rozpowszechnione jest na całym świecie i wielokrotnie modyfikowane przez użytkowników. Ponieważ wycinam dużo różnych kół i pierścieni ze sklejki, wykorzystałem pomysł Pana Billa Krafta z Australii  i przystosowałem mój Pantorouter do wycinania kół ( dwa ostatnie zdjęcia)
http://woodgears.ca/pantorouter/reader/kraft.html

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
Odp: Drewniany Pantorouter
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Maja 2013, 22:51:44 czas Polski »
Jak zwykle - świetne wykonanie! Z tego co widzę, chyba maszyna jest używana bardzo często, własnie poprzez wymianę szablonów. To jedna z maszyn na liście do wykonania.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Maja 2013, 23:04:33 czas Polski »
Jest niezwykle poręczna i bardzo precyzyjna - jeśli człowiek przyłoży się do wykonania szablonów. Matthias pokazuje na swoim filmie połączenie czopowe, tak dopasowane, że przy wyciąganiu jednej części powstaje efekt jak przy wyciąganiu korka z butelki. Mi też to się udało.
Poza tym ciągle ktoś coś dodaje np szablony do wykonania drewnianych przekładni planetarnych - to mnie interesuje. Np. wycinanie kół trwa kilkakrotnie szybciej i jest przy tym o wiele bezpieczniejsze. Jedyna wada, to trudności z odpylaniem, ale też ludzie maja rozwiązania

Offline Armagedon

• Hero Member
  • Ocena +13/-2
  • Malym wiorkiem, malym wiorkiem
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Maja 2013, 00:48:53 czas Polski »
fajna sprawa ten pantograf. Choc u mnie nie za bardzo znalazlby zastosowanie...

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Maja 2013, 01:01:20 czas Polski »
Widzisz, ja ciągle poruszam się na poziomie hobbysty, amatora, pasjonata. Zawodowcy to inny poziom.
Pozdrawiam :)

Offline lemonmint

« Odpowiedź #5 dnia: 29 Maja 2013, 21:33:47 czas Polski »
Czy skala pomiędzy wzorem a frezowanym elementem jest stała? Czy to jest 1:1, czy sie reguluje?
Sorry , teraz doczytałem , że jest 1:2.
Pewnie gdyby przesuwać ten bolec, który chodzi po wzorniku, wzdłuż ramienia, na którym jest osadzony, to skala by się zmieniała.
Gdyby ustawić skalę 1:1 to byłaby też kopiarka?
« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2013, 21:40:59 czas Polski wysłana przez lemonmint »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Maja 2013, 21:54:06 czas Polski »
Skala pomiędzy szablonem a materiałem jest stała i wynosi 1 : 2 pod warunkiem, że średnica łożyska na wodziku jest dwa razy większa niż średnica freza. Ja używam freza 8 mm stąd śr. łożyska wodzika wynosi 16 mm.
Skala wynika z konstrukcji Pantoroutera. Ma to tą zaletę, że w przypadku niedokładności wzorca nap 0,2 mm niedokładność na materiale wyniesie połowę czyli 0,1 mm.
Istnieje inny przyrząd oparty na idei pantografu, o zmiennej skali nazywa się 3D Pantograf.

Offline lemonmint

« Odpowiedź #7 dnia: 29 Maja 2013, 22:03:09 czas Polski »
Skala jest efektem konstrukcji, pantogtaf jest znany od 1603 r.
Chodzi mi o to , że gdyby można go ustawić na 1:1, to bez mierzenia można by np. rekonstruować elementy do wymiany,
np. jakieś elementy mebli. Teraz musisz zrobić wzornik 2 razy większy, a tak by można jako wzór wziąć element , który chcemy wymienić.
Oczywiście rozumiem problem z doborem (wielkością) narzędzia skrawającego. Pewnie musiałoby mieć dokładnie taką średnicę jak bolec kopiujący.
W tym przykładzie 3D, moim zdaniem oznacza tylko, że są dwa ramiaki pantografu, to nie ma nic wspólnego z 3-cim wymiarem.
« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2013, 22:05:55 czas Polski wysłana przez lemonmint »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Maja 2013, 22:05:54 czas Polski »
Kopiarka 3D 1 : 1, to inny przyrząd.

Offline lemonmint

« Odpowiedź #9 dnia: 29 Maja 2013, 22:07:33 czas Polski »
No to jest kopiaraka 3D. Podobne, ale trochę inna zasada. Jak maszynka do dorabiania kluczy.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Maja 2013, 22:09:34 czas Polski »
Oczywiście masz rację, konstrukcja pantografu jest wykorzystywana na różne sposoby do kopiowania. Kwestia konstrukcji.

Offline lemonmint

« Odpowiedź #11 dnia: 29 Maja 2013, 22:14:24 czas Polski »
Żeby była jasność Amigorg. W żaden sposób nie krytykuję tego co zrobiłeś. I za 1000 lat nie potrafiłbym tego wykonać. Chciałem tylko zasugerować, sprowokować Cię, że może jeszcze można z tego coś wycisnąć. Pewnie dla Ciebie taka modyfikacja to żadna sprawa, dla minie tylko akademicki problem.
« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2013, 22:16:20 czas Polski wysłana przez lemonmint »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Maja 2013, 22:32:24 czas Polski »
O obrazie nie ma mowy, dokładnie rozumiałem Twoje intencje tak jak je przedstawiłeś.
Pantorouter wykorzystuje tylko fragment możliwości jakie daje idea pantografu, ale stanowi spójny projekt do określonych celów podanych w opisie - powtarzalnych, precyzyjnych cięć,  do połączeń.
Do tego dopasowana jest rama, stolik i inne elementy. Modyfikacje tej podstawowej konstrukcji są wykonywane na świecie i o tym pisałem.
Użytkownicy modyfikują podstawową konstrukcję do swoich określonych celów, np do wykonywania przekładni planetarnych.
Jak będę miał taką potrzebę z pewnością modyfikacji dokonam.
« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2013, 22:37:39 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline lemonmint

« Odpowiedź #13 dnia: 29 Maja 2013, 22:39:04 czas Polski »
Dziękuję za wyrozumiałość i jeszcze raz przepraszam za to "czepianie się" ;)
Ale chcę się nauczyć tyle, ile się da.
« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2013, 22:42:25 czas Polski wysłana przez lemonmint »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Maja 2013, 23:03:04 czas Polski »
Wracając do przykładu 3D Pantografu,  mylisz się. Trzeci wymiar, w określonym zakresie,  bierze się z możliwości odchylania całego "ramiaka", uzyskuje się w ten sposób ruch do góry wzorca i narzędzia. Urządzenie służy do liternictwa 3D i kopiowania płaskorzeźb.
Drugi przykład, kopiarki może służyć do kopiowania większych elementów.
Nadmierna uniwersalność w pewnej chwili komplikuje każde urządzenie na tyle, że jego obsługa staje się skomplikowana i znika precyzja.