29 Czerwca 2026, 20:32:59 czas Polski

Autor Wątek: DiD i WOŚP ???  (Przeczytany 6081 razy)

Offline pawel71

Odp: DiD i WOŚP ???
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Stycznia 2015, 16:50:15 czas Polski »
Popieram stanowisko Jarka. Pomoc bezpośrednia jest najfajniejsza dla potrzebujących jak i darczyńców. O wośp pisze na swoim blogu MatkaKurka (dla tych co nie wiedzą na co i kogo idzie kasa).
Nie tak dawno pracowałem w Domu Dziecka i wiem, że każda pomoc jest bezcenna. Do takich placówek kupuje się najtańsze meble które po jednym malowaniu sali i przesunięciu nadają się do pieca. Lepiej jest zadzwonić do najbliższej placówki i zaoferować swoją pomoc. Myślę, że nikt nie odrzuci waszej pomocy. Mimo, że już nie pracuję w Ośrodku to wiele osób daje mi rzeczy do przekazania do placówki.

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Stycznia 2015, 17:10:23 czas Polski »

O wośp pisze na swoim blogu MatkaKurka (dla tych co nie wiedzą na co i kogo idzie kasa).
To, że ktoś coś pisze nie znaczy ,że to zaraz jest prawda.
Przeciwników ma Owsiak dostatek, ale moim zdaniem jeżeli komuś się nie podoba jego akcja to niech nie pomaga
a u nas duża część społeczeństwa robi wiele aby przeszkadzać i szkalować nie bardzo wiedząc co mówi lub pisze.

Offline savifoto

« Odpowiedź #17 dnia: 11 Stycznia 2015, 17:29:28 czas Polski »
naśmieszniejsze w tym wszystkim jest to że na wośp psioczy dużo
ale sprzet osiak kupuje i widać ten sprzęt w szpitalach
a lekarze na prywatnych wizytach lecza ludzi na w/w sprzęcie kasujac przy tym niezłe sumki  a przez nfz dostac sie do lekarza graniczy z cudem
to jest własnie nasze państwo
nie ma rzeczy niemożliwych sa tylko trudne rozwiązania

Offline Grześ_

• Full Member
  • Ocena +6/-0
  • Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą
  • View Gallery
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Stycznia 2015, 18:07:54 czas Polski »
Zostawmy tematy polityki itp . Jarek napisał prosto i skutecznie. Chcemy pomagać - pomagajmy . Bez rozgłosu też można pomagać.

Offline savifoto

« Odpowiedź #19 dnia: 11 Stycznia 2015, 18:10:44 czas Polski »
masz racje :-X
nie ma rzeczy niemożliwych sa tylko trudne rozwiązania

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Stycznia 2015, 18:35:18 czas Polski »
myślełem że pomysł spotka się z większą aprobatą no ale cóż... :-\ :-\ ja osobiście pomagać będę dalej ale nadal uważam, że łącząc się za pomocą forum i razem wspomagając jakąś placówkę moglibyśmy więcej, :) :) :) :) :) :)

a co do wośp. to chciałbym zapytać się matki kurki lub innego hejtera -co gdyby jego dziecko lub ktoś z rodziny został uratowany dzięki sprzętowi z serduszkiem lub w szpitalu który już dawno byłby zamknięty gdyby nie wośp?????? czy nadal miałby takie samo zdanie? bo krytykować i hejtować to można bez trudu, ale zdziałać coś co wymaga pracy to najlepiej omijać z daleka...

Offline pawel71

« Odpowiedź #21 dnia: 11 Stycznia 2015, 18:36:16 czas Polski »
Pomoc bezinteresowna i bezpośrednia jest zawsze najskuteczniejsza i daje najwięcej zadowolenia.

Wysyłane z mojego GT-I9070P za pomocą Tapatalk 2

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Stycznia 2015, 18:43:48 czas Polski »
Pomoc bezinteresowna i bezpośrednia

pomagając jako forum również pomagalibyśmy bezinteresownie i z zadowoleniem ;) nie traktowałbym tego jako darmowej reklamy lub rozgłosu... ani czegoś na czym można by zyskać...poprostu z większą kwotą można więcej. np wymienić okno lub meble na świetlicy ;)

Offline pawel71

« Odpowiedź #23 dnia: 11 Stycznia 2015, 18:56:09 czas Polski »
Współpracuje z fundacja św. Barnaby i jednemu ze swych podopiecznych zorganizowałem buty i kurtkę zimowa. Powiedział mi, że jeszcze tak ciepło nie był ubrany zima.

Wysyłane z mojego GT-I9070P za pomocą Tapatalk 2

a13

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Stycznia 2015, 19:03:53 czas Polski »
i przekazać oficjalnie od DID
Pozwolę sobie zauważyć że tematem było to co powyżej, a nie mówienie co kto dał i ile dobrego zrobił.
Trzymajcie się tematu. Każdy pomaga jak może i uważa za stosowne, ale temat inny :).
Jestem za pomocą DiD, ale nie dla żadnej fundacji tylko bezpośrednio, pomijamy wtedy jej tj. fundacji,  koszty działalności i różne doczepione do niej "kleszcze".  Więcej otrzymują potrzebujący.

Zarobiłem na próbie pomocy 2 minusy.
« Ostatnia zmiana: 11 Stycznia 2015, 19:07:34 czas Polski wysłana przez a13 »

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Stycznia 2015, 19:11:21 czas Polski »
zorganizowałem buty i kurtkę zimowa.
i za to masz ode mnie plusa ;-) a czy mając możliwość zorganizowania temu podopiecznemu remontu pokoju w którym mieszka lub nowych książek do biblioteki czy też zimowych ferii, skorzystałbyś?? ja chcę dać nam(forumowiczom) tę możliwość i wspólnie uszczęśliwić jakieś dziecko lub placówkę

Offline konradk1k

« Odpowiedź #26 dnia: 11 Stycznia 2015, 19:13:06 czas Polski »
Zgadzam się z tym że pomoc bezinteresowna i bezpośrednia jest zawsze najskuteczniejsza bo trafia do konkretnej osoby/rodziny i zazwyczaj spełnia jej konkretne potrzeby, co daje najwięcej zadowolenia zarówno jednej jak i drugiej stronie.

Ale w 1000% popieram też słowa akwa-stolarz, bo pomagając w grupie można więcej. Nikt nie każe się tym chwalić, można zebrane pieniądze przesłać anonimowo.
Sam organizowałem szlachetną paczkę w tamtym roku i początkowo chciałem zrobić to sam. Przypadkiem pogadałem z kilkoma znajomymi i okazało się że też poczuli potrzebę pomocy komuś i nagle ze mnie samego zrobiło się kilkanaście osób do jednej "paczki". Łącznie udało się nam zebrać towarów i pieniędzy na ponad 12000zł. Sam napewno bym tyle pomocy nie był w stanie udzielić, więc uważam że warto pomagać w grupach.

Sam w tym roku będę brał udział w czymś takim jak Złombol - charytatywny rajd starymi samochodami po europie, pieniądze zebrane podczas niego idą na zakupy do domów dziecka. Również szczytna inicjatywa.
Dla zainteresowanych zachęcam do zapoznania się z akcją: http://zlombol.pl/pl/
a na YT jest relacja z tegorocznej edycji.

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #27 dnia: 11 Stycznia 2015, 19:15:42 czas Polski »
Pewnie dostanę kolejnego minusa ale niech tam, opiszę pokrótce zdarzenie z życia mojego przyjaciela,z połowy lat 90-tych, któremu poparzyła się gorącą wodą kilkuletnia córka. Szpital zapewnił pierwszą pomoc, później były przeszczepy skóry i rehabilitacja, w bardzo szybkim tempie
zrujnował się finansowo ponieważ maści za jego pensję starczało na dobry tydzień( sprowadzane z zagranicy).
Gdy wyprzedał już wszystko co mógł zaczął zabiegać o pomoc w różnych miejscach (GOPS , Caritas, Kuria.)
wszyscy rozkładali ręce, nie pomógł nikt poza najbliższą rodziną co wystarczyło na krótką metę.
Wtedy, nie mając żadnej nadziei, udał się do p.Owsiaków do domu z prośbą o pomoc, chociaż WOŚP nie zajmuje się konkretnymi przypadkami
to żona J. Owsiaka widząc że sytuacja jest ciężka poświęciła mnóstwo swego czasu i środków aby mu pomóc i po pewnym czasie załatwiła stały napływ leków.
To tak w skrócie, a żeby zobrazować skalę zadłużenia przyjaciela zanim uzyskał pomoc od p. Owsiaków dodam, że wyszedł z długów
dopiero po 10 latach. Nie pisały o tym gazety, bo zrobili to z chęci pomocy a nie dla rozgłosu.
I jeszcze dodam, że przyjaciel zapamiętał ich mieszkanie jako bardzo skromne .
« Ostatnia zmiana: 11 Stycznia 2015, 19:18:38 czas Polski wysłana przez Waldi »

Offline Arek_VI

« Odpowiedź #28 dnia: 12 Stycznia 2015, 18:36:46 czas Polski »
To co napisał Waldi to jest obraz działania Owsiaków. Traktują fundację jako własną głębszą kieszeń. Jak przykład, który podałeś Waldi ma się to celów, na jakie zbierane były środki ? Pomijam już kwestię ile Owsiakowei bezczelnie napchali do własnych kieszeni.
Popieram w pełni wypowiedź Jarka. Pomagamy z żoną wszystkim potrzebującym: ludziom, psom i kotom. Cały rok - od stycznia do grudnia.
Z góry dziękuję za minusy od sekciarzy owsikowych.

a13

• Gość
DiD i WOŚP ???
« Odpowiedź #29 dnia: 12 Stycznia 2015, 19:05:17 czas Polski »
Masz pecha - Plus.
Minimalizacja kosztów obsługi kwot przeznaczonych dla potrzebujących.