Witam
Tylko przez dzień mnie nie było, a tu tyle wpisów.
Dziękuję kolegom za tyle miłych słów. Myślę, że byłoby lepiej, gdybym przy moim wcześniejszym wpisie zamiast takiej "buźki"

dał taką

Przy okazji dowiedzieliśmy się czegoś od demokracji. Mimo wolności słowa, w każdej zbiorowości powinny być jednak jakieś reguły, które wszyscy powinni przestrzegać. Inaczej zaczyna się to przechylać ku chaosowi. Nasz regulamin sugeruje, aby we wpisach unikać spraw drażliwych takich jak polityka, religia, ale tu dodam katastrofę smoleńską i okazuje się WOŚP.
Ktoś w dobrej wierze coś napisał, ktoś inny miał inne zdanie, jeszcze inny się oburzył, kolejny stanął w obronie i zaczęło się jak wszędzie….. Przy okazji zaczęto ze złości używać przycisków „Reputacja” niezgodnie z ich przeznaczeniem i pozbawiliśmy się dobrego wg mnie narzędzia. Lubiłem być oceniany i oceniać innych, ale stało się, trudno.
Skoro już jestem przy głosie, to jeszcze kilka zdań.
Moim zdaniem nasze forum coraz trudniej się czyta, wkrada się lekki chaos. Parę rzeczy nie podoba mi się, a to:
- wpisy nie na temat, które „zamulają” temat wątku i utrudniają czytanie, szczególnie w wątkach „krok po kroku” gdy chcę prześledzić jak ktoś wykonał określoną pracę. Przy czym nie mam nic przeciwko drobnym żartom – uśmiech chyba nikomu nie szkodzi,
- wrzucanie zdjęć mało czytelnych, nieostrych, obróconych o 90 stopni albo źle sformatowanych zajmujących więcej niż cały monitor – to bardzo utrudnia rozpoznanie szczegółów,
- lekceważenie zasad pisowni w NASZYM języku – brak znaków przestankowych, pisanie wszystkiego jednym ciągiem bez podziału na zdania. Czasami tworzy to bełkot zrozumiały tylko dla piszącego. Chciałbym odpowiedzieć autorowi, ale często nie mogę zrozumieć o co mu chodzi,
- nie cierpię wpisów: „ nie chciało mi się: pisać dużych liter, oświetlić fotografowanego obiektu, przemyśleć pytania, które zadaję a oczekuję odpowiedzi, przeczytać działów i odnaleźć tematów już wielokrotnie poruszanych i innych
nie chciało mi się czegoś tam".
Uważam takie wpisy za brak szacunku tzn. Tobie się nie chciało, a my mamy się w dwójnasób wysilić aby sensownie odpowiedzieć? Przecież najczęściej chcemy pomagać – to wizytówka tego forum: Ludzie chcą pomagać i pomagają.
Moim zdaniem ma uzasadnienie taki ciąg: bałagan w myśleniu – bałagan w pisaniu – bałagan w wykonywaniu pracy i jej niska jakość, ale za to wymaganie wysokiej jakości od innych.
Uważam, że powinniśmy zawsze wykonywać swoje prezentowane na forum prace porządnie, nawet jak to jest stojak na dłuta, tablica na narzędzia, szuflada na papier ścierny nie mówiąc już o narzędziach i przyrządach. Inaczej trudno jest się uczyć i inni niewiele z naszej pracy skorzystają, a przecież głównie o to chodzi na tym Forum.
Każdy robi błędy, ja też, ale staram się poprawiać i na przyszłość ich unikać.