14 Czerwca 2026, 18:53:29 czas Polski

Ankieta

Opcja plus/minus za wpisy...

zostaje
usuwamy

Autor Wątek: Plus i minus to jedyne co widzę... lalala ;)  (Przeczytany 16560 razy)

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
Odp: Plus i minus to jedyne co widzę... lalala ;)
« Odpowiedź #75 dnia: 15 Stycznia 2015, 22:58:30 czas Polski »
Absolutnie nie miało to karać kogokolwiek...

Znalazłem też bardziej rozbudowany system punktów, gdzie "przyznając" trzeba to uzasadnić (pisemnie).
Tylko zastanawiam się czy to naprawdę jest potrzebne? Punktację stosuje np. elektroda (gdzie bez punktów nie pobierzesz schematów). U nas tego nie ma. Wszystko jest dostępne dla każdego forumowicza. Zawsze zależało mi na tym, żeby na tym forum nie było żadnych podziałów, na stałych bywalców i nowicjuszy.

Prace i wpisy Amigorga - bronią się same i mówią jak pracowita i pomocna jest to osoba :)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline RobRob

« Odpowiedź #76 dnia: 16 Stycznia 2015, 12:08:21 czas Polski »
Jarku będę bronił Rysia chociaż go nie znam
ale to szczególnie dzięki niemu twoje forum prze do przodu
Plusy nie były złym rozwiązaniem,chociaż ja na nie nie zwracałem

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #77 dnia: 16 Stycznia 2015, 12:28:51 czas Polski »
Witam
Tylko przez dzień mnie nie było, a tu tyle wpisów.
Dziękuję kolegom za tyle miłych słów. Myślę, że byłoby lepiej, gdybym przy moim wcześniejszym wpisie zamiast takiej "buźki" :(     dał taką  ;)

Przy okazji dowiedzieliśmy się czegoś od demokracji. Mimo wolności słowa, w każdej zbiorowości powinny być jednak jakieś reguły, które wszyscy powinni przestrzegać. Inaczej zaczyna się to przechylać ku chaosowi. Nasz regulamin sugeruje, aby we wpisach unikać spraw drażliwych takich jak polityka, religia, ale tu dodam katastrofę smoleńską i okazuje się WOŚP.
Ktoś w dobrej wierze coś napisał, ktoś inny miał inne zdanie, jeszcze inny się oburzył, kolejny stanął w obronie i zaczęło się  jak wszędzie….. Przy okazji zaczęto ze złości używać przycisków „Reputacja” niezgodnie z ich przeznaczeniem i pozbawiliśmy się dobrego wg mnie narzędzia. Lubiłem być oceniany i oceniać innych, ale stało się, trudno.
Skoro już jestem przy głosie, to jeszcze kilka zdań.
Moim zdaniem nasze forum coraz trudniej się czyta, wkrada się lekki chaos. Parę rzeczy nie podoba mi się, a to:
- wpisy nie na temat, które „zamulają” temat wątku i utrudniają czytanie, szczególnie w wątkach „krok po kroku”  gdy chcę prześledzić jak ktoś wykonał określoną pracę. Przy czym nie mam nic przeciwko drobnym żartom – uśmiech chyba nikomu nie szkodzi,
- wrzucanie zdjęć mało czytelnych, nieostrych, obróconych o 90 stopni albo źle sformatowanych zajmujących więcej niż cały monitor – to bardzo utrudnia rozpoznanie szczegółów,
- lekceważenie zasad pisowni w NASZYM języku –  brak znaków przestankowych, pisanie wszystkiego jednym ciągiem bez podziału na zdania. Czasami tworzy to bełkot zrozumiały tylko dla piszącego. Chciałbym odpowiedzieć autorowi, ale często nie mogę zrozumieć o co mu chodzi,
- nie cierpię wpisów: „ nie chciało mi się:  pisać dużych liter, oświetlić fotografowanego obiektu, przemyśleć pytania, które zadaję a oczekuję odpowiedzi, przeczytać działów i odnaleźć tematów już wielokrotnie poruszanych i innych nie chciało mi się czegoś tam".
Uważam takie wpisy za brak szacunku tzn. Tobie się nie chciało, a my mamy się w dwójnasób wysilić aby sensownie odpowiedzieć? Przecież najczęściej chcemy pomagać – to wizytówka tego forum: Ludzie chcą pomagać i pomagają.

Moim zdaniem ma uzasadnienie taki ciąg: bałagan w myśleniu – bałagan w pisaniu – bałagan w wykonywaniu pracy i jej niska jakość, ale za to wymaganie wysokiej jakości od innych.

Uważam, że powinniśmy zawsze wykonywać swoje prezentowane na forum prace porządnie, nawet jak to jest stojak na dłuta, tablica na narzędzia, szuflada na papier ścierny nie mówiąc już o narzędziach i przyrządach. Inaczej trudno jest się uczyć i inni niewiele z naszej pracy skorzystają, a przecież głównie o to chodzi na tym Forum.
Każdy robi błędy, ja też, ale staram się poprawiać i na przyszłość ich unikać.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #78 dnia: 16 Stycznia 2015, 12:39:44 czas Polski »
amigorg wychodzi na to, że system dobry, tylko ludzie, to słabe ogniwo  ;)
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: 16 Stycznia 2015, 13:18:53 czas Polski »
Ludzie to my -  forumowicze. Jak pozwolimy sobie i innym na bałagan to za jakiś czas nikt już tego nie ogarnie.
A panom "nie chce mi się" ja mówię zdecydowane NIE!

Offline sajo

« Odpowiedź #80 dnia: 16 Stycznia 2015, 13:39:58 czas Polski »
Może jakiś modów potrzeba.

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #81 dnia: 16 Stycznia 2015, 14:30:09 czas Polski »
W 100% popieram słowa Rysia, forum czyta się coraz ciężej. Mnóstwo nowych wpisów się tworzy które w rzeczywistości niczego nie wnoszą. Na forum jestem od ponad roku (listopad 2013) a wpisów nieco ponad 100 z czego połowę chętnie bym usunął, bo i po co w dziale przedstaw się mam każdemu nowemu pisać ,,witam", to tylko zbędne nabijanie postów i porzuciłem tą praktykę. Podobnie z własnymi realizacjami, fajnie jak ktoś nas pochwali za wykonane projekty, ale czy warto je umieszczać na forum jak ich jakość, estetyka wykonania itp. pozostawiają wiele do życzenia?
Wracając do tematu z którego nieco zboczyłem  ;) jestem za propozycją Jarka co do komentarza przy punktowaniu, szczególnie ,,-", wystawiane plusy i tak były zaraz komentowane. Reputacja była pomocna chociaż nie do końca się nią można było sugerować np. kolega mily68 mimo pomocy miał sumę punktów w granicach 10  :P, ale dzięki niej (reputacji) przeczytałem i ciągle śledzę wszystkie wątki Rysia i kilku innych osób. Sumując jestem za jakąś metodą wyróżnienia naszych ,,zasłużonych" kolegów z forum.
Pozdrawiam wszystkich i życzę powodzenia.

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #82 dnia: 16 Stycznia 2015, 14:39:45 czas Polski »
Trochę czuję się współwinnym tej całej sytuacji  :-[ :( lecz gdy zakładałem temat o limicie minusów chodziło mi bardziej o techniczne ograniczenie możliwości tak,  aby z zemsty jeden drugiemu nie mógł nabijać minusów bez ograniczeń.
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2015, 14:41:41 czas Polski wysłana przez Waldi »

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 16 Stycznia 2015, 15:03:21 czas Polski »
winny jestem ja, niepotrzebnie zakładając temat niezwiązany z drewnem :-\ gdybyśmy podczas wystawiania oceny zmuszeni byli do napisania komentarza to nie musielibyśmy dodawać zbędnych wpisów typu(podoba mi się- fajna szafka itp.) w realizacji krok po kroku. dzięki temu wątki byłyby bardziej czytelne.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #84 dnia: 16 Stycznia 2015, 15:11:57 czas Polski »
Mleko się rozlało nie ma co płakać  :) Plusy, minusy zlikwidowane w demokratycznych wyborach, ciągniemy dalej  8) Będzie dobrze.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #85 dnia: 16 Stycznia 2015, 15:27:38 czas Polski »
Kurde :)  a ja lubię witać, tak jak mnie przywitano :D może to komuś się wyda śmieszne ,ale widzę jak przeczytało ileś tam osób i nikt krótkiego cześć nie napisał ,no to przepraszam ,ja się nie zgadzam  :P
Zgadzam się z Rysiem w 100% ale dla mnie czasami się zdarza zagmatwać temat,ze nie wiadomo o co mi chodzi(ale pracuję nad tym)wiem że te krótkie żarty też zaśmiecają wątek ale bez nich ,czasami sztywno się robi ::) i nie wiem może by jakoś technicznie ogarnąć żeby piszący np.oznaczył wpis (żart)kolorem żeby czytający wiedział że to nie na temat, a potem by to ginęło  :-\ nie wiem ,ale informatyków mamy sporo to może co by wydumali sensownego.Co do nabijania postów ,to też mam mieszane uczucia ,bo zawsze podkreślałem że nie jestem fachowcem ,a że lubię czytać ,pisać i mieć kontakt z ludźmi co mają podobne zainteresowania do moich.I dlatego jestem jednak za + a minusy może można by było dać uzasadniając (anonimowo przy wypowiedzi)nie wiem ,ale musi coś być żeby było przejrzyście.
Temat z drewnem czy nie- uważam że na każdy temat trzeba dużo rozmawiać.Unikanie tematów wrażliwych tylko potęguje agresję ,niechęć itp.Tylko przerażają  mnie ludzie którzy uważają że oni tylko mają rację ,nie wysłuchując drugiej strony.A jak już dyskutują to wypominają to czy tamto ,ja to nazywam wypominkami :D Ogólnie zacytuję mojego emerytowanego kolegę "trza być człowiekiem" ;D
Pozdrawiam wszystkich ;)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 16 Stycznia 2015, 15:33:29 czas Polski »
Mam pomysł!!!
Może nie genialny, ale zawsze ;D

Można przywrócić plusy i minusy oraz dodać ocenę za kulturę i takim to sposobem będziemy wiedzieć czy warto i można do człowieka podejść bez kija, czy zaraz cham,buc czy jak kto woli troll z mordą wyskoczy.

Tylko że oceniać będą mogli wszyscy a jak wiadomo mamy tu ludzi uprzedzonych i bez wyobraźni...

I koło się zamyka.

a13

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 16 Stycznia 2015, 17:25:34 czas Polski »
Wybór był. Decyzja zapadła. Czy słuszna ?  Nie wiem.
Weźmy przykład z innych grup, grupa DiD dojrzewa, przybywa użytkowników, są coraz bardziej "różni".
Taki mamy świat, nie powiem sorrry :).
Ludzi nie zmienimy, zmieniajmy system  tak aby zmieniać ludzi  ;D
To system należy dostosować do ludzi i za jego pomocą zmieniać zachowania.
, tak aby eliminować, wykluczyć , tych którzy nie przestrzegają naszych reguł. 
Im więcej użytkowników tym bardziej potrzebni są :

A) moderatorzy - tutaj widziałbym amigorga, łagodzi spory, uspokaja, ma pozytywny odbiór przez większość, jak mi się wydaje, DiD. Ma czas i ma dużo "wpisów", krótkich, wyrównujących spory etc., nie wchodzi w spory konfrontacyjne, nie deklaruje swoich pozazawodowych zainteresowań i przekonań.

B) administratorzy - osoby o bardziej wyrazistej i przez to konfrontacyjnej osobowości, decyzyjni są to tzw. "zło konieczne", usuną , wykluczą, podejmą decyzję wejdą w dyskusję o Ukrainie i ją zakończą. Powiedzą że jednak piszmy upust nie opust :), dopuszczamy małe litery, ale osoby piszące z błedami demolującymi polszczyznę piętnujemy.

Dlaczego to piszę ? Grupa, jak widać jest "młoda", bardziej różnorodna niż manta-e. Nie wiemy ilu przybyło użytkowników od powiedzmy 2012 roku ?  Otoczenie się zmienia to i forum winno się zmienić, inaczej zginie lub ktoś inny przechwyci użytkowników.

Powinniśmy mieć taki Hyde Park  czyli u nas nie powinno się obrażać "stolarstwa"   >:(. Zawsze takie miejsce łagodzi obyczaje, upuszcza złym demonom krwi, stają się przez to spokojniejsi.
JarekO nie poradzi sobie z taką ilością zagadnień.
Sam do tego dojrzeje, nie powinien "marnować" czasu na nasze spory tylko zorganizować poprawnie system.
Życzę forum DiD samego dobrego.
Jak widać czas na zmiany  :'( :)

Offline jacekmt10

« Odpowiedź #88 dnia: 16 Stycznia 2015, 17:38:40 czas Polski »
Witam
Nie piszę wiele na forum ale czytam wszystko.  Jestem na forum od prawię roku i przez ten czas trochę się zmieniła atmosfera (na minus). Dużo wpisów zajmujących "trzy, cztery" wyrazy które przeważnie nic nie wnoszą do tematu poza bałaganem, pewnie jest spowodowane możliwością sprawdzania i  dodawania wpisu z telefonu, szybko tu i teraz,  bez zastanowienia.
Jeśli chodzi o plusy i minusy to fajnie gdyby były: plusy do łaskotania ego i zachęty do pracy, a minusy do wyciągania wniosków ze swojego postępowania. Jest tylko warunek aby każdą ocenę, plus czy minus, dało się sprawdzić od kogo dostajemy i za co. Coś na zasadzie komentarzy Allegro, ale bez opisu nie ma możliwości dania oceny. Pozbawienie anonimowości osoby powinno dać do myślenia. Drugą rzeczą jest to, że przymus uzasadnienia oceny będzie wymagał chwili czasu od osoby oceniającej co powinno podnieść rzetelność tych ocen, a nie klient myśli „dam plusa, klik i zrobione”.
Takie jest moje zdanie na temat plusów i minusów.
Ponośmy odpowiedzialność za swoje decyzje, nawet pisząc coś teoretyczne anonimowo na forum

a13

• Gość
Plus i minus to jedyne co widzę... lalala ;)
« Odpowiedź #89 dnia: 16 Stycznia 2015, 18:45:52 czas Polski »
Czy ilość postów to wiarygodne kryterium ?
Czy ilość to jakość ?

Stanę się empatyczny:
1. Będę witał wszystkich nowych:
 - "Witam, fajnie że tu jesteś. Zapraszamy"
 - "Powiedz coś więcej o sobie "
- etc
2. Dopingował działania użytkowników ,ale uwagami bardzo krótkimi, typu durne "lajki"
  - "fajne"
  - "sprawdź, poszukaj,  nie spamuj"
  -  "należy pisać poprawnie"
  -  "zobacz"  tu podam  link
Za chwilę będę miał kilkaset postów.
Nie  umniejszam ważności tych postów, tylko mówię o ilości jako kryterium.

Admin po zobaczeniu tego galimatiasu logicznego i merytorycznego powinien podjąć decyzji.
ZMIANA jest konieczna.
Mam około 72 posty.

« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2015, 18:49:42 czas Polski wysłana przez a13 »