Hej,
Nie zgodzę się ze zdaniem naczelnego, że punkty to są dobre tylko tam gdzie coś dają (padł przykład elektrody), a wartościowych autorów łatwo poznać.
Rozumiem, że jesteś szefem i Twoje zdanie jest najważniejsze, ale mam nadzieję, że jesteś dobrym szefem i potrafisz wysłuchać.
Jestem za przywróceniem plusów i minusów, ale lekko podrasowanych. Nie potrzebujemy tutaj jakiś wodotrysków. Bardzo dobrze sprawdza się system plusów i minusów z wymogiem wpisania komentarza. Działa zwykle to tak, że dodając plus trzeba wpisać komentarz, do komentarza automatycznie dodawany jest link do wpisu którego plus-minus dotyczył.
Szansa że ilość minusów od czapy drastycznie spadnie jest bardzo duża. A działanie minusów motywujące do poprawy zachowania będzie lepsze. Bo przecież co z tego jak ktoś dostanie 10 minusów bo pisze w co drugim temacie dwu-trzy zdaniowce, jak nie będzie wiedział, za co dostał te minusy. A według mnie do tego te minusy są tu potrzebne, żeby nie zaśmiecając wątku mieć możliwość wystawieniu komuś motywatora.
Z przykrością stwierdzam, że moderatorów jest za mało jak na ilość czasu którą mogą poświęcić na forum i w ostatnim czasie wysypało się trochę papierków których nie ma kto posprzątać. Pamiętajcie, jak będzie "przyzwolenie" do śmiecenia, to utoniemy pod śmieciami. Skupiska ludzkie tak mają, że nie śmiecą, dopóki ktoś pierwszy nie rzuci śmiecia.
Drugą sprawa są plusy. Jak widać są potrzebne i ich otrzymywanie niektórym sprawia przyjemność (niech pierwszy rzuci kamieniem ten który nie lubi być doceniany). Ważniejsze jednak są dla osób które zaczynają przygodę z forum, a dość często też ze stolarstwem. Ja wchodząc na nowe forum i czytając pierwsze wpisy przyglądam się reputacji. W szczególności jeśli trafiam na forum szukając opinii.
Z natury nie wierzę postom które są chaotyczne z wyglądu, ale jeśli obok widzę +40/-1 to znaczy że mimo chaotycznego pisania czymś ten ktoś zasłużył więc może powinienem wziąć pod uwagę jego opinię.
Tak więc to mój głos do puli - przywróćmy punktację.
ps. trochę na tych tam serwerach, phpach znam i mogę coś pomóc technicznie jeśli będzie potrzeba.