18 Kwietnia 2026, 03:46:23 czas Polski

Autor Wątek: strugi stanley  (Przeczytany 62908 razy)

Offline Arek15

Odp: strugi stanley
« Odpowiedź #90 dnia: 15 Sierpnia 2015, 18:57:55 czas Polski »
tu masz jak powinno być

kozio

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: 15 Sierpnia 2015, 18:59:35 czas Polski »
Ja sobie poradziłem z takim samym problemem regulując te śruby.

Offline studio tata

« Odpowiedź #92 dnia: 15 Sierpnia 2015, 19:01:53 czas Polski »
to chyba chyba zle ustawionej zaby ???

Offline Arek15

« Odpowiedź #93 dnia: 15 Sierpnia 2015, 19:05:00 czas Polski »
to co zaznaczyłem jako "2" ma być na środku, tu masz ewidentnie przesunięte do jednej strony, widzisz jak jest u mnie na zdjęciu-reklamuj bo to wada fabryczna

Offline piotrlg

« Odpowiedź #94 dnia: 15 Sierpnia 2015, 21:51:00 czas Polski »
Czym naprawdę są aktualne strugi Stanleya no 4 i okolic? Ich cena za 1-12-004 aktualnie na allegro 167 zł (http://allegro.pl/stanley-strug-bailey-gladzik-hebel-250mm-1-12-004-i5168529928.html). znaczy mniej niż hinduski anant. Wiem jakie badziejstwo pod tą marką można wciskać, dlatego ciekaw jestem Waszych opinii o tym akurat strugu. Jego cena zbliżona jest w sumie do tego co można na ebaju używanego (ale solidnego) dostać (jeśli doliczyć koszty przesyłki etc).

Szukam drugiej czwórki, żeby jedną pod zdzieraka zrobić (jakoś nie widzę na rynku strugów z tymi łukowatymi ostrzami).

Offline Arek15

« Odpowiedź #95 dnia: 15 Sierpnia 2015, 23:29:24 czas Polski »
za 2 tygodnie jestem w pl ze strugami,mam kilka 4 ,jak jesteś zainteresowany obserwuj dział sprzedam

Offline Szymek

« Odpowiedź #96 dnia: 16 Sierpnia 2015, 10:35:13 czas Polski »
Spróbuj jeszcze poprawić ustawienie żaby, tak jak wskazał Kazio. Na zdjęciach wygląda jak by była po prostu krzywo skręcona. Nie prostopadle do szczeliny ust.

Offline studio tata

« Odpowiedź #97 dnia: 16 Sierpnia 2015, 13:03:12 czas Polski »
nie KAzio tylko KOzio , ja tez radzilem sprawdzic ustawienie zaby ;)

Offline Arek15

« Odpowiedź #98 dnia: 16 Sierpnia 2015, 13:15:59 czas Polski »
zmiana ustawien żaby pomogła by gdyby regulacjia noża była w pozycji pionowej a nóż by leżał krzywo, problem w tym że regulacja jest żle zamontowana i dopiero po max w lewo daje nam poprawne ustawienia noża, żaby bym nie ruszał , regulacja ma błąd tyle w temacie , reklamacja

marek_b

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: 20 Sierpnia 2015, 18:36:11 czas Polski »
Dzięki za rady , wysyłam, reklamacja.
Nie da się w myśl Waszych rad wyregulować.
Szajs

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: 20 Sierpnia 2015, 19:21:04 czas Polski »
Sprawdź jak wygląda otwór w odchylaczu wiòròw (ten pod ciągadło) ,on może być krzywy - to może być dodatkowy argument przy reklamacji.

marek_b

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: 21 Sierpnia 2015, 14:30:37 czas Polski »
Nie rozumiem, co mam sprawdzić ?
Jakieś zdjęcie zrobić ?

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: 21 Sierpnia 2015, 20:47:56 czas Polski »
W odchylaczu wiòròw są dwa otwory : jeden pod śrubę spinającą z nożem a drugi pod ciągadło do regulacji położenia noża.
Bywa tak ,że ten drugi otwór jest krzywo wycięty ,problem jest kiedy krawędzie tego otworu ,które mają być równoległe do stopy są skoszone. W takim wypadku każda próba regulacji noża powoduje jego skrzywienie względem stopy , bo ciągadło regulacji ma tendencje do obsuwania się po krzywej krawędzi a ponieważ jest ono sztywne więc ściągany jest nóż razem z odchylaczem wiórów.
Zobacz zdjęcia w moim poście "Macallister po tunningu". Wątpię ,żeby Stanley miał taką wadę ,ale warto to sprawdzić. To można poprawić ale powiększa się wtedy luz na regulacji, a za te pięniądze to już strug powinnien mieć dobrą regulację.   

marek_b

• Gość
Strugi stanley - jakość
« Odpowiedź #103 dnia: 13 Września 2015, 13:04:09 czas Polski »
Była reklamacja, uwzględniona natychmiastowa wymiana na nowy i co ?

Wada taka że nie da się ustawić wcale, reklamuję drugi raz.

Czyli jakość marna, a kontrola jakości ?

Ciekawe kto to sprawdza  ?

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #104 dnia: 14 Września 2015, 01:14:31 czas Polski »
Co dokładnie zostało wymienione ? Pytam z ciekawości , będąc teraz w RP na urlopie miałem w ręku nowy egzemplarz "4"-ki Stanley Bailey. Ostatecznie go nie kupiłem, i może na ten fakt wpłynął stosunek obsługi sklepu. Nie jestem łasy na umizgi pod moim adresem ale totalny brak zainteresowania z ich strony tym ,że mógłbym w sklepie zostawić pieniądze, dokładnie ostudził moje zapędy.