27 Kwietnia 2026, 20:09:29 czas Polski

Autor Wątek: Pieski mft-3  (Przeczytany 28505 razy)

Offline Robsonik

Odp: Pieski mft-3
« Odpowiedź #75 dnia: 16 Lutego 2015, 22:21:43 czas Polski »
Chętni są przecież. .. adrian_c wykonał sobie z ertalonu Robsonik pojechał wycenić i miał dać znać ... nie wiem jak reszta ale ja czekam. Jakub82 - jeśli robisz 1 komplet to ja bardzo chętnie. Wydaje mi się że kluczowa jest średnica w blacie więc proponuje 1 sztukę sprawdzić i zamawiać resztę.

Robsonik nie zapomniał, Nie dostałem jeszcze wyceny ale myślę że jutro będę już coś wiedział

Offline przeniek

« Odpowiedź #76 dnia: 19 Lutego 2015, 12:24:51 czas Polski »
No i jak z psami. .. ? Przydało by się jak to mówią teraz kilka zaadoptować :)

Jakub82 - zamawiałeś?
Robsonik - masz wycenę?

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Offline Jakub82

« Odpowiedź #77 dnia: 19 Lutego 2015, 14:32:56 czas Polski »
Firma od Jarka nawet nie pokusiła się odpowiedź , w nosie chyba mają takich klientów. Ale ostatnio dostrzegam ten problem z większością firm mało kto odpowiada na emaile nawet po rozmowie telefonicznej jest ten sam problem, szwagier stwierdził to samo , chciał wydać dużo pieniędzy wysłał o wyceny konkretnego sprzętu i odezwała się 1 firma z 9 . Napisze jeszcze do innej!!!

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #78 dnia: 19 Lutego 2015, 14:52:57 czas Polski »
Jakub82 spotkałem się z tym samym. Chciałem zamówić szablony na CNC wysłałem zapytanie do kilku firm i mnie olali. No cóż jak nie zamawiasz dużo i nie płacisz dużo to nie jesteś interesujący smutna prawda. Co do piesków to cały czas jestem zainteresowany.

Offline gołąb

« Odpowiedź #79 dnia: 19 Lutego 2015, 18:16:21 czas Polski »
Czytam ten wątek i czegoś nie mogę zrozumieć. Dlaczego ten, któremu potrzebne są stalowe imaki do strugnicy/mft nie nabazgroli tego na papierze, nie zwymiaruje i nie zaniesie do pierwszego lepszego tokarza? Ja tak kiedyś zrobiłem, koszt 4 szt., z tego co pamiętam ok., 40 zł z materiałem.   

Offline Jakub82

« Odpowiedź #80 dnia: 19 Lutego 2015, 19:21:57 czas Polski »
I to jest to czego nie możesz zrozumieć, chodzi o ich dokładność wykonania powtarzalność elementów, bo w dokładności tkwi szkopuł chociażby przy ustawieniu tymi imakami elementów stołu.

Offline adrian_c

« Odpowiedź #81 dnia: 19 Lutego 2015, 19:33:08 czas Polski »
chodzi o ich dokładność wykonania powtarzalność elementów
Nie wiem chłopaki, ale albo robicie statki kosmiczne dla NASA i łopatki do turbin, albo nigdy nie mieliście kontaktu z obrabiarkami do metalu, albo (przepraszam) rzeźbicie w gów...e.
Pisałem już, że odchyłka rzędu 0,1-0,2mm na średnicy (co nie jest problem na tokarce) to przy imakach zamocowanych w narożach prostokąta o wymiarach 800x2000mm to jest 0,05* odchyłki od kąta prostego. Piszecie o dokładności i powtarzalności, a czy stoły a właściwie otwory są powtarzalne? Toż to one też wychodzą z obrabiarek, które też mają swoją dokładność.

Nie pisze tego z jakieś złości, czy obśmiewania, ale wątek ma już sporo stron, a efektów mało.

Offline gołąb

« Odpowiedź #82 dnia: 19 Lutego 2015, 21:32:10 czas Polski »
I to jest to czego nie możesz zrozumieć, chodzi o ich dokładność wykonania powtarzalność elementów, bo w dokładności tkwi szkopuł chociażby przy ustawieniu tymi imakami elementów stołu.
To znaczy czego nie mogę zrozumieć? Że moje imaki trzymają wymiar, wszystkie są takie same i pasują do mojego mft/3 i mojej strugnicy? Już mówiłem - normalny tokarz zrobi co potrzeba. Nie dorabiajmy proszę ideologii do podtarcia d..y.   

Offline adrian_c

« Odpowiedź #83 dnia: 19 Lutego 2015, 21:53:05 czas Polski »
To znaczy czego nie mogę zrozumieć? Że moje imaki trzymają wymiar, wszystkie są takie same i pasują do mojego mft/3 i mojej strugnicy? Już mówiłem - normalny tokarz zrobi co potrzeba. Nie dorabiajmy proszę ideologii do podtarcia d..y.   
o to to!! o to właśnie chodzi nie doszukujmy się mikronów :)

Offline gołąb

« Odpowiedź #84 dnia: 19 Lutego 2015, 22:00:41 czas Polski »
Teraz się mówi mikrometry :P

Offline Jakub82

« Odpowiedź #85 dnia: 20 Lutego 2015, 09:52:12 czas Polski »
Ja chcę mieć wykonane na CNC i nic ci do tego, masz swoje już wykonane nie bierz udziału w dyskusji bo tracisz czas i denerwujesz innych, miałem wykonane przez tokarza i niby mała różnica a na całości odstępstwo 1 mm , a ja lubię mieć dokładnie, nie pójdę tam gdzie już byłem, i skończ z tymi mądrościami bo nie chcę mi się tego czytać, każdy ma prawo wyboru to jest mój wybór , załóż wątek moje imaki od tokarza i tam się rozpisuj.

A co do efektów to fakt nic się nie dzieje , chodziło aby zrobić grupowe zamówienie to raz po drugie wypracować wspólny projekt, a faktem jest że firmy które mogły by to wykonać mają to w d...ie
« Ostatnia zmiana: 20 Lutego 2015, 09:55:57 czas Polski wysłana przez Jakub82 »

Offline adrian_c

« Odpowiedź #86 dnia: 20 Lutego 2015, 11:31:20 czas Polski »
Żeby nie było, czekam na wycenę z zaprzyjaźnionej firmy.

Offline Robsonik

« Odpowiedź #87 dnia: 20 Lutego 2015, 14:10:17 czas Polski »
Mam w końcu wycenę.
Zrobione na podstawie rysunków z postu nr 49

Wykonanie ze stali nierdzewnej, z chromoniklu

1. 8zł/szt
2. 10zł/szt
3. 15zł/szt
4. 25zł/szt
5. 24zł/szt

Ze zwykłej stali będą tańsze ale będą wtedy rdzewiały.
Nie wiem jak to się ma do rynku i nie mam pojęcia czy to jest drogo czy nie.
Cena jaka jest podana to koszt materiału i pracownika który by to toczył.
Nie ma tu żadnego zarobku.

Piszę o tym bo nie chciałbym być posądzony o zarabianie na kolegach z forum.
Jak ktoś będzie zainteresowany to proszę o info na PW.

Nie ukrywam, że im większa ilość tym szybciej będzie zrobiona.

Offline dekiel.pl

« Odpowiedź #88 dnia: 20 Lutego 2015, 15:39:35 czas Polski »
Wycena dotyczy rys.?
https://dekiel.pl - Narzędzia stolarskie do pracy z drewnem

Offline Robsonik

« Odpowiedź #89 dnia: 20 Lutego 2015, 16:45:50 czas Polski »
Tak, dokładnie.
Post 49 i 53 ma rysunki tych samych piesków.
Widzę, że są pierwsi chętni.
Umówmy się więc tak, że do końca lutego zbieram zamówienia i wtedy złożę pierwsze zamówienie.
Jeżeli macie jakieś sugestie to proszę o wypowiedzenie się.
« Ostatnia zmiana: 20 Lutego 2015, 16:51:22 czas Polski wysłana przez Robsonik »