24 Kwietnia 2026, 06:38:20 czas Polski

Autor Wątek: obrzeża PCV patent  (Przeczytany 20484 razy)

Offline rafal

Odp: obrzeża PCV patent
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Marca 2015, 23:43:02 czas Polski »
Dzięki Jarku za odpowiedź :)

Offline rafal

« Odpowiedź #16 dnia: 27 Marca 2015, 00:17:51 czas Polski »
Witajcie

Wszytko idzie gładko rozkrój oklejanie ale frezowanie obrzeży to masakra. Próbuje na wszelkie sposoby i prawie zawsze wchodzę w laminat. Początek zbieram frezem palcowy (prostym) i w tym momencie zachaczam. Frez do zaobleń ma za duży promień r4.  Panowie a jak wy wychodzicie z progu?

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #17 dnia: 27 Marca 2015, 06:37:38 czas Polski »
Nożem łamanym z wymiennym ostrzem w przypadku 1mm

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

Offline rafal

« Odpowiedź #18 dnia: 31 Marca 2015, 15:14:28 czas Polski »
Obrzeża przyklejam klejem kontaktowym spraykon b707. Jak radzicie oklejać aby nie upaćkać płyty dookoła? Dysza ustawiona na Low.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #19 dnia: 31 Marca 2015, 15:42:01 czas Polski »
Frez max promień grubości obrzeża. Musisz mieć faktycznie maluchy 1, 1.5, 2mm żeby dobrze działać.  Zobacz jak są robione krawędziówki Festoola - tam dodatkowo masz jeszcze stopę pochylaną o 1 stopień, żeby trochę frez z laminatu obrócić. To bardzo sprytne sprzęty, warto podpatrzyć co i jak ;)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline rafal

« Odpowiedź #20 dnia: 31 Marca 2015, 16:25:05 czas Polski »
Dzięki Jarku :)
A jaki sposób na klejenie obrzeża aby płyty nie umazać całej?

Offline rafal

« Odpowiedź #21 dnia: 31 Marca 2015, 16:30:43 czas Polski »
Powiedzcie mi jeszcze jedno jak mocujecie i oklejacie obrzeżem długie elementy?

Offline profes12

« Odpowiedź #22 dnia: 31 Marca 2015, 16:36:26 czas Polski »
Witajcie, odnośnie oklejania: najtaniej przy niewielkich ilościach to klej kontaktowy na pędzel np. Pattex, klej w sprayu zabieram zawsze ze sobą na montaże, gdyby trzeba było coś skorygować, fajnie i szybko się klei ale wychodzi drogo. Przy większych ilościach oklejania radzę skorzystać z hurtowni, ja mam wynegocjowaną cenę na poziomie 1,20 netto dla okleiny 2mm, płyta 18mm.

Odnośnie frezarki z firmy Makita, proszę zwrócić uwagę na tuleję zaciskową, kiedyś potrzebowałem na szybko i kupiłem małą Makitę z tuleją 5mm, no i zaczął się problem z frezami większość dostępnych od ręki ma trzpień 6mm.

Co się frezów, przy okleinie nieodzowny frez z promieniem 2mm.

Dla okleiny 0,8; 0,5, 1mm próbowałem różnych noży, ostrzy do strugów, jak i samych dłut, najlepiej natomiast pracuje mi się płytką wyciętą ze zużytej tarczy do piły formatowej, wycięty kwadrat 45x45mm, z jednej strony zaostrzony jak dłuto, z przeciwległej krawędzi nawinięta taśma izolacyjna płócienna nie za dużo warstw tak by nie wrzynało się w dłoń - zalety takiego własnego noża (cykliny) zdecydowanie lepsze operowanie przy materiale, łatwe utrzymanie kąta noża względem płyty i obrzeża, z tego co pamiętam to festool ma taką cyklinę, ale po co płacić.
Natomiast do wygładzenia i zaoblenia krawędzi przy okleinie maks. 1mm, używam klocka drewnianego czy też płyty z naklejonym filcem, dociskając filc energicznie przejeżdżam po krawędzi, okleina pod wpływem tarcia i ciepła ładnie się wygładza.

Odnośnie frezowania zbyt mocno wystającej ponad płytę okleiny, proszę sprawdzić jak się będzie zachowywać okleina przy frezowaniu do płyty i na zewnątrz, w moim przypadku pomagało frezowaniu do płyty. Inną sprawą jest jakość okleiny, niektóre są trochę bardziej kruche inne zaś bardzo fajne elastyczne, no i temperatura w której obrabiamy okleinę.

Do JarekO - jestem pełen podziwu dla profesjonalizmu i pasji dla tworzonych przez ciebie dzieł. Pozdrawiam.

Offline Keleven

• Sr. Member
  • Ocena +8/-0
  • Bądź sobą. Wszyscy inni są już zajęci.
  • View Gallery
« Odpowiedź #23 dnia: 31 Marca 2015, 16:55:41 czas Polski »
najlepiej natomiast pracuje mi się płytką wyciętą ze zużytej tarczy do piły formatowej, wycięty kwadrat 45x45mm, z jednej strony zaostrzony jak dłuto, z przeciwległej krawędzi nawinięta taśma izolacyjna płócienna nie za dużo warstw tak by nie wrzynało się w dłoń

Wrzuć fotkę tego instrumentu ;)
Pozdrowienia z Syreniego Grodu

Offline profes12

« Odpowiedź #24 dnia: 31 Marca 2015, 17:29:38 czas Polski »
W najbliższym czasie nie da rady ze zdjęciem, najprościej wytłumaczyć to tak jakby obciąć dłuto, mamy wtedy fajny kwadratowy kawałek, z tym że z piły wychodzi cieńszy i mi osobiście lepiej się go trzyma.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #25 dnia: 31 Marca 2015, 18:02:39 czas Polski »
Frezarka frezuje obrzeże, a elastyczny klej zostaje na laminacie. Wtedy właśnie cyklina w dłoń i 1 ruch zbiera całość kleju z laminatu. Pokazywałem to chyba dość dokładnie przy oklejaniu płyty u nas.

Ja zacząłem przygodę z oklejaniem żelazkiem, a później skok na ręczną Forka i Conturo. Na nich się zatrzymam póki co ;)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline prezzemolo

« Odpowiedź #26 dnia: 31 Marca 2015, 22:29:00 czas Polski »
ja malo uzywam okleiny pcv ale jak juz musze to klej kontaktowy a do odcinania obrzeza takie male cos jak na zdjeciu :) dwa przednie noze odcinaja z dwoch stron jednoczesnie a dwa tylnie ktore sa pod katem zalamuja ostra krawedz :). trzeba troche wprawy, ale jak juz sie nauczymy to jednym pewnym ruchem zalatwiamy duza czesc roboty. potem tylko lekko przejechac papierem i gotowe. jak sie noze stepia to do smieci i kupic nowy. cena 5-10 euro :D   
« Ostatnia zmiana: 31 Marca 2015, 22:35:57 czas Polski wysłana przez prezzemolo »

Offline MetQ

• Full Member
  • Ocena +2/-1
  • Wiara czyni cuda
  • View Gallery
« Odpowiedź #27 dnia: 31 Marca 2015, 23:13:48 czas Polski »
male cos jak na zdjeciu
Ale to chyba na papierku tylko działa, na pcv nigdy tego nie używałem, serio daje rade?
Ad meliora tempora

Offline prezzemolo

« Odpowiedź #28 dnia: 01 Kwietnia 2015, 00:34:29 czas Polski »
xD na papierku wlasnie nie dziala :D tylko na pcv dziala. Uwierz. W pracy  kilometry  tym przejechalem :D   (uzywalem tylko na  grubosci 1mm) wystarczy mocno scisnac i mocno ciagnac. wychodzi dobrze. nie wazne czy obrzeze wystaje 2mm 4 czy 6. Ja osobiscie ten drugi noz do fazowania krawedzi usunelem z jednej strony. Zeby troszke lzej szlo ale na 2 przejazdy. Tak zeby za pierwszym przejazdem sciac na rowno, potem obrocic "maszynke" i zalamac krawedz. Szybciej niz frezarka, ale zalacana jest silna łapa :D

Offline MetQ

• Full Member
  • Ocena +2/-1
  • Wiara czyni cuda
  • View Gallery
« Odpowiedź #29 dnia: 01 Kwietnia 2015, 11:20:09 czas Polski »
na papierku wlasnie nie dziala
U mnie właśnie na papierku elegancko bangla :)
Ale muszę spróbować z tą PCV-ką
Ad meliora tempora