10 Czerwca 2026, 21:28:51 czas Polski

Autor Wątek: Uniwersalny stolik z blatem pod pilarkę, frezarkę, wyrzynarkę i inne  (Przeczytany 12767 razy)

Offline BuziolPaint

Odp: Uniwersalny stolik z blatem pod pilarkę, frezarkę, wyrzynarkę i inne
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Lutego 2015, 18:20:48 czas Polski »
Koledzy dziś pecha mam bo piła nagle stanęła ;/ szczotki oki, włącznik oki dalej nie zaglądałem ale nie płacze bo to nic specjalnego nie było szukałem na allegro inną odpowiednią do zamocowania w blacie i znalazłem coś takiego i oczywiście wygrałem aukcję ;) co myślicie o tej pile? ;)

http://allegro.pl/eurotec-wpcs120-pila-pilarka-tarczowa-reczna-2800w-i5086369154.html

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #16 dnia: 17 Lutego 2015, 18:30:02 czas Polski »
Sprawdź czy to przypadkiem nie wtyczka  siadła w tej pile :P Ja któregoś razu tak miałem z wiertarką, najpierw wszystko rozkręciłem a następnego dnia dotarło do mnie żeby zobaczyć czy napięcie mam na przewodzie zasilającym i się okazało że znikło :D Co do tej piły się nie wypowiem ale klina w niej też nie ma :D zjedzą Cie za to :D :D
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Offline BuziolPaint

« Odpowiedź #17 dnia: 17 Lutego 2015, 18:32:54 czas Polski »
Zobacz 5 zdj gdzid sa akcesoria od niej i wyglada ze jest tam klin :) facet tez uzywal jej jako pily stolowej i niby hobbystycznie. A pile jutro dokladnie oblukam dzis niestety juz nie mam czasu.

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #18 dnia: 17 Lutego 2015, 18:35:57 czas Polski »
Faktycznie moje przeoczenie :( z naklejki znamionowej wynika że moc powinna mieć więc zobaczysz jutro jak z nią bedzie w praktyce :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Lutego 2015, 23:06:21 czas Polski »
Super, że Ci się udało. Czekam na efekt finalny i być może jeśli pozwolisz zgapię dla siebie...

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #20 dnia: 18 Lutego 2015, 08:10:04 czas Polski »
Co to masz za profil w tym blacie? To jest ceownik pół zamknięty? Bo szukałem czegoś takiego, ale u nas dorwać ciężko w PL.

Offline BuziolPaint

« Odpowiedź #21 dnia: 18 Lutego 2015, 08:29:12 czas Polski »
mily68, jeśli moja piła jest inspiracją to jak najbardziej zgapiaj ;)

przemoprzem, już nie ciężko tylko cena duża na allegro już drugi raz facet wystawia 4szt od niego właśnie je kupiłem (http://allegro.pl/profil-al-do-mocowania-z-rowkiem-t-i5091254021.html) ew. w uni-max jeszcze znajdziesz ;)

Ale jest rozwiązanie na "wysoką cenę" gdy ktoś chce się pobawić ;) wystarczy że kupicie profil wystawowy taki oto (http://allegro.pl/profil-aluminiowy-wystawowy-a4858-1-mb-i5043161421.html) za 12,84 ;p odetniecie środek i macie 2m profila z rowkiem T ;D o tych samych wymiarach co profil podany w pierwszym linku.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #22 dnia: 18 Lutego 2015, 08:39:27 czas Polski »
No w unimax to widziałem, ale cena .... Jeśli chodzi o zamocowanie pilarki to ja mam tak:

Stopę odkręciłem, zawsze to kilka mm więcej wystaje piła, a po drugie to mogłem więcej wyfrezować MDF z grubości - w ten sposób osłabiłem płytę. Ale kątowniki do których zamocowana jest pilarka są już mocowane do pełnego MDF więc solidnie się to trzyma. Jedynie musiałem dokupić śrubę M7 zamiast tej ośki z przodu. Niestety jak się pozbyłem stopy to pozbyłem się również tego półksiężyca do regulacji wysokości i teraz muszę albo dorobić półksiężyc o odpowiedniej średnicy, albo jakiś inny mechanizm podnoszenia.

Offline BuziolPaint

« Odpowiedź #23 dnia: 18 Lutego 2015, 08:54:34 czas Polski »
To najtańsze rozwiązanie będzie z przecięciem tego profila wystawowego ;) mam ten profil u siebie i żałuje że kupiłem też te za 35 zł bo to praktycznie to samo, a kasa o wiele mniejsza ;)

Ja stopę zostawię właśnie dlatego żeby mocowanie klina było, regulacja wysokości i pochylenie ;) pewnie wyfrezowany otwór w blacie będę musiał powiększyć pod nową piłę no ale trudno ;/

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #24 dnia: 18 Lutego 2015, 09:11:55 czas Polski »
Pewien nie jestem, ale klin to będziesz miał mocowany nie do stopy, ale do blaszanej osłony piły - tej obudowy, a nie do stopy. I w sumie teraz się zastanawiam czy nie lepiej by było zrobił mocowanie pozostawiając oryginalną stopę, która licowała by się od góry z blatem, a od spodu dać kątownik dłuższy żeby na nim stopa leżała. I wtedy zachowujesz pilarkę w oryginale z pochylaniem i opuszczaniem .... kurde, chyba przerobie swoją w ten deseń, bo robię teraz czopy i muszę ręcznie nacinać żeby ładnie później dłutem obrobić.

Offline BuziolPaint

« Odpowiedź #25 dnia: 18 Lutego 2015, 09:44:04 czas Polski »
Jest to rozwiązanie ale ja zostanę przy swoim ;) a klin racja jest mocowany do osłony tarczy ale właśnie o to chodzi bo przy pochyleniu piły ma pochylać się również klin względem oryginalnej stopy więc u mnie zbędę będzie się jej pozbycie.

Offline BuziolPaint

« Odpowiedź #26 dnia: 19 Lutego 2015, 22:03:16 czas Polski »
Hej, dziś trochę porobiłem przy pile, a dokładnie to przerabiałem pod nowe serce bo stopa większa jak i cały silnik co zmieniło trochę koncepcje ;/ ale trudno tak też mi się podoba za to mam klin i więcej mocy ;) trochę się dziś w pracy nudziłem i nagryzmoliłem moją wizję może rozjaśni wam do czego dążę ;)

Jak pewnie zauważycie wysokości piły już nie zmniejszę musi być taka na stałe ale jak będzie trzeba to jakoś sobie poradzę ;) 

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #27 dnia: 20 Lutego 2015, 07:40:14 czas Polski »
Ile tarczy wystaje maksymalnie?

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #28 dnia: 20 Lutego 2015, 11:23:55 czas Polski »
No i elegancko :) o to mi wlasnie chodzilo z tym blatem rozkladanym czekam na dalsze efekty pracy

Offline BuziolPaint

« Odpowiedź #29 dnia: 21 Lutego 2015, 16:10:13 czas Polski »
No i są kolejne efekty ;) Na zdjęciu jedna noga do rozkładanego blatu drugiej jeszcze nie dorobiłem jak coś ;)