16 Sierpnia 2026, 00:10:29 czas Polski

Autor Wątek: Bieżące... roboty :)  (Przeczytany 325313 razy)

mily68

• Gość
Odp: Bieżące... roboty :)
« Odpowiedź #330 dnia: 23 Maja 2015, 23:26:53 czas Polski »
Nie lekceważ żony! Kup najlepszy jaki dasz radę...

kwita

• Gość
« Odpowiedź #331 dnia: 24 Maja 2015, 08:30:37 czas Polski »
Na to nie wpadłem :). Przemek tuż przed przyjściem pewnie wysypał wióry z wiadra a chwile wcześniej zamiatał :D

Offline arturs

« Odpowiedź #332 dnia: 24 Maja 2015, 08:59:36 czas Polski »
Też tak mam w ostatnim czasie, że kilka prac naraz. Na teraz robię żonie do sklepu jeździeckiego nowe meble, lady, które będą stały w jednym ciągu, całość została pocięta na formatówce i oklejona PCV2, projekt mebli według moich przemyśleń i dostosowany do potrzeb, całość skręcana na śruby, elementów będzie kilka, śruby nie będą maskowane bo i tak ich nie będzie widać. Szafki stoją na nogach regulowanych, z przodu i z tyłu będą maskujące cokoły. Miałem pomysł na nogi regulowane przez dolną płytę ale akurat nie było takich chwilowo w hurtowni :).
Będzie jeszcze szafka z oszkloną górną częścią, szafka z szufladami oraz regały na akcesoria, podkowy ;)
fajne szafki.. mam pytanko - na pierwszym zdjęciu - jak mocowany masz blat ? bo wysokość tych wkrętów na bocznej ściance mi jakoś nie współgra z blatem?

kwita

• Gość
« Odpowiedź #333 dnia: 24 Maja 2015, 09:34:14 czas Polski »
Arturs - konstrukcja szafki jest podobna jak dolnej szafki kuchennej. Tylna ścianka zamiast HDF i cofnięcia tylnego wieńca o 3,2mm jest z płyty 18mm i wieniec jest cofnięty w głąb o 24 mm(18mm płyty+6mm). Blat przychodzi na górę i jest przykręcony przez otwory w wieńcu, w tym przypadku w sześciu miejscach. Blat jest tej samej szerokości co szafka,obok będzie szafka z blatem szklanym na tej samej wysokości co blat z płyty. Szyba 8mm hartowana, położona bezpośrednio na bokach szafki, które są wyższe od bocznej szafki o 10mm. Niebawem resztę szafek, już prawie na ukończeniu...

Offline arturs

« Odpowiedź #334 dnia: 24 Maja 2015, 09:44:54 czas Polski »
aa.. ok.. dzięki za wyjaśnienie.. właśnie dlatego pytałem bo "blat" jest nie z blatu ale jak będzie szyba to ok..

kwita

• Gość
« Odpowiedź #335 dnia: 24 Maja 2015, 12:34:14 czas Polski »
Żona chciała w tym samym kolorze a blatu w takim kolorze nie ma. I tak wybrała najdroższą płytę z Krono i to jeszcze nowość :). Nie będę się kłócił, ona będzie to miała w sklepie. Szczerze mówiąc to w rzeczywistości ten dąb bardzo ładnie wygląda. Okleina idealnie imituje fornir

kwita

• Gość
« Odpowiedź #336 dnia: 24 Maja 2015, 15:53:17 czas Polski »
Zdjęcie kolejnej szafki, tym razem ze szklanym "blatem". Górna szuflada na srebro, zamykana na zamek :)

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #337 dnia: 24 Maja 2015, 19:05:06 czas Polski »
Hejka

Mam pytanko-czy szyba tylko leży, czy jest przyklejona, a może jeszcze inny patent?

kwita

• Gość
« Odpowiedź #338 dnia: 24 Maja 2015, 20:26:56 czas Polski »
Będzie przyklejona klejem przeźroczystym ale dopiero na miejscu...przednia jest w wyfrezowanym rowku na głębokość 5mm z trzech stron.

Offline Marucha

« Odpowiedź #339 dnia: 28 Maja 2015, 12:37:02 czas Polski »
nastepny kretyn ;D

kwita

• Gość
« Odpowiedź #340 dnia: 28 Maja 2015, 13:35:49 czas Polski »
nie, On się tylko tu ładnie przedstawił "tu-ma-nek" :)

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #341 dnia: 28 Maja 2015, 20:42:37 czas Polski »
Przynajmniej nie sprzedał bajki o sprzedanym Harley'u i ,o niespełnionych marzeniach z siedzenia okrakiem na Festool'ach

kwita

• Gość
« Odpowiedź #342 dnia: 01 Czerwca 2015, 22:32:48 czas Polski »
Teraz mogę pochwalić się szkloną gablotką  do sklepu mojej żony :)... Projekt w całości jest mojego pomysłu, powstawał w głowie i bez planów papierowych... Nie mam do tego cierpliwości :). Dół i góra są identyczne (500x500), nafrezowane po 5 mm głębokości na szyby boczne i tylną (stolik frezarki bardzo ułatwił frezowanie), cztery słupki wykończone po krawędziach specjalnym ceownikiem alu. Zamek drzwi pełni rolę uchwytu... W gablotce będzie eksponowane srebro...

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #343 dnia: 01 Czerwca 2015, 23:02:16 czas Polski »
Intertesujące, też tworze małe projekty bez użycia kartki tylko na bieżąco obliczam co ma mieć ile cm.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #344 dnia: 01 Czerwca 2015, 23:23:53 czas Polski »
kwita musisz zrobić podświetlenie LED, żeby się towar ładnie prezentował  8)
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.