15 Sierpnia 2026, 15:53:36 czas Polski

Autor Wątek: Bieżące... roboty :)  (Przeczytany 325222 razy)

Offline Kael

Odp: Bieżące... roboty :)
« Odpowiedź #420 dnia: 24 Sierpnia 2015, 07:10:27 czas Polski »
Cytat: kozio
gdzie ściany również wyglądają jakby powstały przez przypadek.

Zapamiętam to zdanie do końca życia :)

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #421 dnia: 24 Sierpnia 2015, 09:07:23 czas Polski »
Dzięki chłopaki. Niestety to dopiero początek :-) jeszcze długa droga... Swoją drogą, czy jest na forum spec od dachów? Nie wiem jak rozwiązać wentylację dachu

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline Krystian Adam

« Odpowiedź #422 dnia: 24 Sierpnia 2015, 10:12:18 czas Polski »
Jak to jak zostaw dziurę w dachu 1m na 1 m i masz wentylację.Żarcik. Nie znam nikogo od dachów.

Offline Arek15

« Odpowiedź #423 dnia: 24 Sierpnia 2015, 10:33:36 czas Polski »
specem nie jestem lecz co słyszałem wentylacja dachu zależy czym dach kryty, z tego co mi wiadomo to jak dachówką to w zestawie dachówek masz dachówki wentylujące http://www.muratorplus.pl/technika/dachy/nietypowe-dachowki_56926.html, jak blachą to widziałem podbitkę dachową pcv(jakoś się cały system tej podbitki nazywał, jak znajdę to dam linka)której zdaniem była też wentylacja- podbitka miała otwory , Pozdrawiam Akwa-stolarz, ja na etepie zakupu działki:) bedę ślidził twoją budowę:)

kwita

• Gość
« Odpowiedź #424 dnia: 24 Sierpnia 2015, 10:49:07 czas Polski »
Trzymam kciuki...
Co prawda rozbudowywałem dom i na całość robiłem dach, ale to już mam za sobą.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #425 dnia: 24 Sierpnia 2015, 10:55:37 czas Polski »
Dach będzie deskowany.  Potem Papa i blacha czyli standard :| czytalem o wentylacji dużo, jednak nie znalazłem nigdzie z IE tych modułów wentylujacych które się montuje w kalenicy na dachu z blachą.  Arek trzymam kciuki żebyś zakupił wymarzoną :-) ja dostałem w prezencie. To już duży plus na starcie

kwita

• Gość
« Odpowiedź #426 dnia: 24 Sierpnia 2015, 12:58:03 czas Polski »
Mam taki właśnie dach, deskowanie, papa, łaty i kontrłaty, blachodachówka(jakaś szwedzka), wszystko zrobione w 1994 roku. Nie ma żadnych specjalnych wywietrzników, nic się nie dzieje, dach ocieplany styropianem, przestrzeń 5 cm powietrza i 2x5 cm styropianu z przesunięciem. Strych na górze(ścięty trójkąt) nie ocieplony, deski widać, są w bardzo dobrej kondycji, suche. Dach robili górale.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #427 dnia: 24 Sierpnia 2015, 15:11:01 czas Polski »
Chodzi mi o szczelinę wentylacyjna między deskowaniem a wełna mineralną.  Nie wiem czy dawać folie paroprzepuszczalną czy sznurkowanie. Dużo sposobów dużo fachowców, metlik w głowie :-) jeśli ktoś się tym zajmuje na codzień proszę o kontakt na priv :-)

Offline Arek15

« Odpowiedź #428 dnia: 24 Sierpnia 2015, 15:21:56 czas Polski »
akwa-stolarz, działki mam, problemem jest rodzina, wolę dłużej zagranicą zostać i kupić swoje niż kłucić się o "3 palce miedzy", ile zajęła Ci cała papierkowa robota jeśli można zapytać bo w planach mam kupić coś na jesieni i około maja by się przydało wylać fundamenty- realne???, jak długo czekałeś na podłączenia mediów?, może założysz wątek o tym, bo to wkońcu dom i drewno forum :)? była by pomoc dla mnie niezmierna:):):):):)

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #429 dnia: 24 Sierpnia 2015, 16:50:01 czas Polski »
Akwa-stolarz takich rozwiązań jak jakieś szczeliny wentylacyjne między deskowaniem już się nie stosuje :P pomyśl że ludzie pianą walą na głucho i nie ma żadnych szczelin :) chyba że ja czegoś nie zrozumiałem. Paroizolacje stosujesz i tak przed zabudową z G/K ale już po wacie szklanej. Wełne i tak musisz dawac na sznurki bo ona inaczej nie będzie się trzymać chyba że masz dość niewielki rozstaw krokwi :)
Tak na marginesie to urlop spędziłem właśnie na dachu u brata który też jest w trakcie budowy domu.

[załącznik usunięty przez administratora]
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

kwita

• Gość
« Odpowiedź #430 dnia: 24 Sierpnia 2015, 18:38:02 czas Polski »
Ja nie dawałem foli, ocieplałem styropianem, styropian był obcinany, więc odpady ciąłem w taki sposób aby przybić gwoździami w narożniku deska-krokiew, wkładałem styropian na wcisk a tamte kawałki robiły mi dystans, 5 cm dystansu i 10cm ocieplenia dawały w sumie grubość krokwi

Klo

• Gość
« Odpowiedź #431 dnia: 24 Sierpnia 2015, 18:42:20 czas Polski »
takich rozwiązań jak jakieś szczeliny wentylacyjne między deskowaniem już się nie stosuje
Ulubione powiedzenie "fachowców": "Panie! Teraz tak się nie robi. Tu pianką, tam silikonem". ;D

Offline arturs

« Odpowiedź #432 dnia: 24 Sierpnia 2015, 18:44:21 czas Polski »
Dzięki chłopaki. Niestety to dopiero początek :-) jeszcze długa droga... Swoją drogą, czy jest na forum spec od dachów? Nie wiem jak rozwiązać wentylację dachu

spećem nie jestem, ale mam sąsiadkę która robi w dachach już parę lat, a ja miałem problem z wentylacją dachu i mam nadzieję że go rozwiązałem..

szczelina powinna być przy wełnie więc sznurek nie zaszkodzi tylko musisz pamiętać żeby na górze przy kalenicy zrobić otwory wentylacyjne w deskowaniu.. folia paroprzepuszczalna w tym miejscu jak masz deskowanie to wyrzucanie kasy w błoto..
« Ostatnia zmiana: 24 Sierpnia 2015, 18:47:43 czas Polski wysłana przez arturs »

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #433 dnia: 24 Sierpnia 2015, 19:53:53 czas Polski »
Akwa-stolarz takich rozwiązań jak jakieś szczeliny wentylacyjne między deskowaniem już się nie stosuje pomyśl że ludzie pianą walą na głucho i nie ma żadnych szczelin :) chyba że ja czegoś nie zrozumiałem. Paroizolacje stosujesz i tak przed zabudową z G/K ale już po wacie szklanej. Wełne i tak musisz dawac na sznurki bo ona inaczej nie będzie się trzymać chyba że masz dość niewielki rozstaw krokwi :)
Mam taki rozstaw że wełna wchodzi na wciska i nie wypadnie. Sznurkowanie chce zastosować po to aby była szczelina między wełna a deskowaniem.
Niestety jesteś w błędzie a te szczeliny się stosuje. Jak docinasz wełnę do deskowaniem, to za 5 lat na Poddaszu wełna zamieni się w nasiaknieta gąbke a w pokojach na płytach gipsowych pojawia się ładne plamy.  Widziałem już to w pewnym domu.

Artur, a jak sznurkowac dach. Między krokwiami? czy nad krokwiami, potem łaty dystansowe i dopiero deskowaniem?

« Ostatnia zmiana: 24 Sierpnia 2015, 19:55:49 czas Polski wysłana przez akwa-stolarz »

Offline arturs

« Odpowiedź #434 dnia: 24 Sierpnia 2015, 20:28:50 czas Polski »
u mnie nie było właśnie u góry szczeliny i tak jak napisałeś.. gdybym soę wystarczająco wcześnie nie kapnął że coś nie tak to bym za dwa lata ocieplemie pod dachem wymieniał..
jakie masz krokwie na "głębokość"?