26 Czerwca 2026, 22:18:59 czas Polski

Autor Wątek: Bieżące... roboty :)  (Przeczytany 322518 razy)

krzysiek

• Gość
Odp: Bieżące... roboty :)
« Odpowiedź #1275 dnia: 25 Października 2016, 13:27:25 czas Polski »
Mój pies parę lat temu wziął sprawę w swoje ręce-łapy i sam zerwał blachę z dachu. Skubany nawet sobie mordy nie pokaleczył.

Offline Mag84

« Odpowiedź #1276 dnia: 25 Października 2016, 16:18:42 czas Polski »
Skrzynia w trakcie roboty - a raczej ogromny kufer na pierdoły kosmetyczne żony.

Dziś pojawił się dylemat i to spory !
Wieko od strony wewnętrznej będzie z lusterkiem ;) A taki bajer - wrzucę też listwę led w taki sposób żeby oświetlała jej piękne lico w trakcie malowania !
I zapytanie jakie się problemos - muszę dać zawiasy żeby wieko po otwarciu nie opadało całkiem do tyłu ale też żeby nie leciało do przodu i się nie zamykało !! Jakie rozwiązanie powinienem zastosować - czy taki zawias https://www.praktiker.pl/produkt,83784,1604/zawias-do-klap-25x55x260mm-hettich.html spełni swoją funkjcę ? 

Offline krzyś48

Offline Mag84

« Odpowiedź #1278 dnia: 25 Października 2016, 17:59:57 czas Polski »
jest to jakieś rozwiązanie. tylko ja to znam z półek w kuchni które otwierają się do góry :) nie wiem czy nada się to jeśli idzie o otwieranie skrzyni, ale warte zastanowienia !

Jest w castoramie więc jutro zakupię i zobaczę co i jak :) Zawsze się może przyda jak nie wykorzystam do tego ;)

dzięki Krzyś ;)

Offline jacekmt10

« Odpowiedź #1279 dnia: 25 Października 2016, 21:44:24 czas Polski »
Taka zamiana plastiku na drewno

meridox

• Gość
« Odpowiedź #1280 dnia: 26 Października 2016, 10:41:00 czas Polski »
ha a mi się wczoraj też nudziło a czasu za dużo nie było i wyszło mi coś takiego :P

Offline pgrzegorz

« Odpowiedź #1281 dnia: 26 Października 2016, 19:39:23 czas Polski »
Panowie nie chcę zakładać nowego wątku na jedno pytanie. Jak nie w tym miejscu to prosze wrzucić do kosza. Czy jest jakiś przekaźnik stycznik na 230V taki czasowy co by na jakieś 30s lub minutę załączył się po dostaniu impulsu. Chcę wykorzystać do pompy recyrkulacyjnej do ciepłej wody coby pompa nie chodziła cały czas a tylko po impulsie z jakiegoś osobnego włącznika.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #1282 dnia: 26 Października 2016, 20:06:51 czas Polski »
zwykły włącznik schodowy - klatkowy ( nie wiem jak się fachowo nazywa) tak robi jak piszesz że włancza prąd na określony czas ale oświetlenie ma na pewno dużo mniejszy pobór mocy ale skoro jest coś co daje rade a mniejszej mocy to i jest na większej

Offline pgrzegorz

« Odpowiedź #1283 dnia: 26 Października 2016, 20:11:31 czas Polski »
Ta pompka ma mały pobór prądu, tylko jak pracuje ciągle to strasznie studzi piec i dlatego pomyślałem o takim rozwiązaniu.

Offline pgrzegorz

« Odpowiedź #1284 dnia: 26 Października 2016, 20:19:06 czas Polski »
Ale to jest dobry trop. Dzięki meridox. Czasen człek ma zaćmienie i szuka dziwnych rozwiązań a proste są pod nosem.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #1285 dnia: 26 Października 2016, 21:03:31 czas Polski »
Chcę wykorzystać do pompy recyrkulacyjnej do ciepłej wody coby pompa nie chodziła cały czas a tylko po impulsie z jakiegoś osobnego włącznika.
A ta pompa recyrkulacyjna przypadkiem nie powinna pracować cały czas,żebyś miał w każdym punkcie czerpania wody od razu ciepłą ??? Moim zdaniem zwróciłbym uwagę na dobre zaizolowanie rur z ciepłą wodą,bojlera,pieca.A jeśli chodzi o jakiś wyłącznik to wyłącznik czasowy bym proponował(cyklicznie by pracował praca-postój)zanim woda nie wystygnie.Albo jakiś termostat załączający pompę(jak temp.w punkcie poboru ciepłej wody spadnie poniżej nastawy)A najlepiej to wyłączać jak się nie korzysta(brak domowników).
Urokiem nie ,,mania'' pompki,jest jakiś czas,zanim zacznie lecieć ciepła woda,tak jak u mnie :-\
https://www.google.pl/search?q=wy%C5%82%C4%85cznik+czasowy&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjKwZrUk_nPAhWCVRQKHbGQCGsQsAQIpQE&biw=911&bih=467

kerry

• Gość
« Odpowiedź #1286 dnia: 27 Października 2016, 07:45:57 czas Polski »
Spotkałem się kiedyś z opisem włącznika, który działał tak, że wykrywał przepływ wody. Tzn. trzeba było odkręcić na sekundkę wodę (leciała zimna) i zakręcić. Pompka zaczynała pracować i po chwili można było odkręcić wodę, tym razem już leciała ciepła.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #1287 dnia: 27 Października 2016, 09:12:42 czas Polski »
Chcę wykorzystać do pompy recyrkulacyjnej do ciepłej wody coby pompa nie chodziła cały czas a tylko po impulsie z jakiegoś osobnego włącznika.

Możesz to zrobić jeszcze na dwa inne sposoby:
1. Kupujesz mikrofalowy czujnik ruchu. Są one projektowane do światła, więc od razu mają ustawienie czasu na jaki się włączają. Taki czujnik może być schowany w szafce albo w zabudowie KG i włącza rekuperację gdy ktoś wchodzi do pomieszczenia.
2. Kupujesz sterownik czasowy, który raz na jakiś czas włącza cyrkulację (np 5 min co 40 min) o określonych porach dnia.

Offline ciosekl

« Odpowiedź #1288 dnia: 27 Października 2016, 09:17:46 czas Polski »
ja u siebie na obiegu wody użytkowej pompkę steruje właśnie programatorem czasowym wpiętym w gniazdko. Ustaliłem sobie w jakich godzinach najczęściej mam pobór wody i ustawiłem sobie na kilka minut wcześniej żeby wodę przemieliło :)

Offline BarToL

« Odpowiedź #1289 dnia: 27 Października 2016, 09:24:15 czas Polski »
Co do sterownika pompy cyrkulacyjnej  to ja używam od roku http://inseltom.pl/alarmy-inseltom/sterownik-pompy-cyrkulacyjnej-cwu/  i jestem zadowolony , cena niewielka a działa.