12 Września 2026, 12:55:06 czas Polski

Autor Wątek: Żywiczna sośnina  (Przeczytany 24638 razy)

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
Żywiczna sośnina
« dnia: 23 Czerwca 2013, 10:32:51 czas Polski »
Witam ! Mam pytanie jak sobie poradzić z sosną  , chodzi mi o to , że po pomalowaniu mebli ogrodowych wychodzi żywica  i robią się bąble,  :(wygląda to okropnie no i strach się dotknąć. :o
Pozdrawiam.           Waldi

Offline gołąb

Odp: Żywiczna sośnina
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Czerwca 2013, 11:09:18 czas Polski »
Nigdy nie znalazłem na to sposobu a próbowałem wielu. Próby krycia żywicy czymkolwiek nie zdają egzaminu. Żywica pod wpływem ciepła będzie wypływać dopóki będzie w drewnie. Jedyne wyjście to unikać ekspozycji na słońce, o co trudno w przypadku np. drzwi...

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Czerwca 2013, 12:04:05 czas Polski »
Temat odwieczny. Chyba nie ma skutecznego sposobu. Można ograniczyć uciążliwość poprzez mechaniczne wycięcie sęków i gniazd żywicznych sednikiem i wklejenie krążków z drewna lub przed wykonaniem mebli wybrać deski bezsęczne.  Ważne jest aby mebli tarasowych, ogrodowych narażonych na słońce nie malować lakierami, tylko impregnatami. Jak wyjdzie żywica pozostaje tylko oczyścić mechanicznie nożem bądź skrobakiem, zmyć amoniakiem, terpentyną lub benzyną, zmyć wodą wysuszyć i od nowa zaimpregnować, ale z czasem i tak żywica wyjdzie sosna "tak ma.
Lakiery łuszczą się i trzeba szlifować całość, dlatego lepsze są impregnaty.
Kiedyś Tikkurila miała w katalogu środek do zamalowywania sęków, ale nie wiem jaka była skuteczność, informacja i tak jest przestarzała gdyż firma wycofała ten środek podobno z przyczyn ekologicznych.

Offline juniperus

« Odpowiedź #3 dnia: 23 Czerwca 2013, 12:40:49 czas Polski »
Jest na to sposób z tego co pamiętam żywicę można usuwać rozpuszczalnikiem (w odpowiednim stężeniu) oraz przez tzw. reakcje zmydlania (też przez stosowanie preparatów o odpowiednich stężeniach). Jest o tym mowa w książce "Technologia Tworzyw drzewnych - Wykończanie powierzchni" - Stanisława Proszyka. Niestety nie mam jej aktualnie przy sobie, ale myślę że w połowie przyszłego tygodnia mógłbym napisać dokładnie co i jak.
Pozdrawiam

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Czerwca 2013, 13:28:52 czas Polski »
Do juniperus. Napisz o tym koniecznie. Jest wielu tym zainteresowanych.

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Czerwca 2013, 16:57:02 czas Polski »
Dzięki za wypowiedzi. Mam jeszcze małe pytanie, robię właśnie meble ogrodowe z drewna sosnowego i kupiłem drewnochron i lazurę Bondexa , i zastanawiam się czy to nie błąd ?  jeżeli są lepsze środki to proszę odpiszcie bo jeszcze nie zacząłem malować. Z góry dziękuję za odpowiedzi     Waldi

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Czerwca 2013, 07:33:50 czas Polski »
Lazura nie  ,drewnochron i olej  Żywicę z sęków i pęcherzy przed malowaniem wygrzać opalarką

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Czerwca 2013, 08:08:35 czas Polski »
Drewnochron 3 warstwy. Wytrzyma kilka lat

Offline Jakub

« Odpowiedź #8 dnia: 24 Czerwca 2013, 12:27:58 czas Polski »
wygrzać opalarką
To według mnie najlepsza metoda na żywicę i oczywiście rozpuszczalnik.
Pozdrawiam Jakub.

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Czerwca 2013, 12:46:11 czas Polski »
Dzięki za  informacje  ale w związku z tym mam jeszcze pytanie do czego wykorzystać najlepiej lazurę, którą już kupiłem, gość  sklepie
poradził mi żeby zamiast oleju , który chciałem kupić,zastosować właśnie lazurę a że nie mam doświadczenia więc kupiłem  i 120 zł w plecy
 Pozdrawiam     Waldi

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Czerwca 2013, 14:34:55 czas Polski »
Spróbuj wymienić jeśli nie otwierałeś puszki.

Offline juniperus

« Odpowiedź #11 dnia: 25 Czerwca 2013, 23:24:43 czas Polski »
Odżywiczanie powierzchni wykonuje się dwoma sposobami:

- przez zmydlanie żywic ciepłymi (40-70 st. Celsjusza) roztworami zawierające substancje zasadowe, gdzie w wyniku zmydlania tworzą się mydła żywiczne dobrze rozpuszczalne w wodzie.
Z roztworów zmydlających stosuje się najczęściej 5 lub 6 % roztwór sody kaustycznej (wodorotlenek sodu). Roztwory zmydlające nanosi się obficie na powierzchnię, wcierając mocno szczotką do momentu wystąpienia piany (następuje zmydlanie). Po zmydleniu żywicy powierzchnię zmywa się czystą, letnią wodą z niewielkim dodatkiem kwasu solnego, w celu zobojętnienia.

- przez rozpuszczenie żywic rozpuszczalnikami organicznymi.
Rozpuszczalnikami żywic są najczęściej benzyna, terpentyna lub 25% wodny roztwór acetonu oraz niepalny tetrachlorometan (czterochlorek węgla). Powierzchnię przemywa się np. szmatką.

Odżywiczanie jest szczególnie intensywne, gdy do roztworu zmydlającego doda się acetonu. Roztwory takie sporządza się prze rozpuszczenie 60 gram sody kalcynowej w 1 dm^3 gorącej wody i następnie dodanie 0,25 dm^3 acetonu. W tym przypadku odżywiczanie odbywa się przez jednoczesne zmydlanie i rozpuszczanie żywicy. 

...to tyle z teorii, nie wiem jak to się ma w praktyce, bo nigdy tego nie miałem okazji sprawdzić.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Czerwca 2013, 23:36:00 czas Polski »
Juniperus
Całość wpisu skopiowałem, kiedyś te porady wypróbuję.

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Czerwca 2013, 08:54:31 czas Polski »
najczęściej 5 lub 6 % roztwór sody kaustycznej (wodorotlenek sodu).

według mojej    wiedzy   do   zmydlenia  nie   stosujemy  wodorotlenek  sodu NAOH  ( niebezpieczny )
 Do tego  używamy    roztworu   5 - 6 %  sody  kalcynowanej  NA2 CO3 :)

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Lipca 2013, 00:58:11 czas Polski »
Dzięki za  informacje  ale w związku z tym mam jeszcze pytanie do czego wykorzystać najlepiej lazurę, którą już kupiłem, gość  sklepie
poradził mi żeby zamiast oleju , który chciałem kupić,zastosować właśnie lazurę a że nie mam doświadczenia więc kupiłem  i 120 zł w plecy
 Pozdrawiam     Waldi

Waldi - lazurą mamy całą elewację domu zrobioną (boazeria modrzewiowa). Profilaktycznie pomalujemy chyba w tym roku ponownie. W sumie nic się nie dzieje i chcemy żeby tak zostało na kolejne lata :) Generalnie  fajny typ preparatu tylko pierwsza warstwa jest trudna do nakładania, trzeba prawie na sucho malować. Druga, trzecia - dopiero nadają kolor i zabezpieczają.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek