13 Czerwca 2026, 23:55:32 czas Polski

Autor Wątek: Plac zabaw - Projekt nr. 1 by Cichy_Bob  (Przeczytany 9056 razy)

Offline Robsonik

Odp: Plac zabaw - Projekt nr. 1 by Cichy_Bob
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Marca 2015, 10:03:32 czas Polski »
...
Co masz na myśli pisząc o podzespołach ?? 

W marketach budowlanych kupisz kantówki, łaty i inne materiały drzewne.
Nie wiem czy łatwo będzie znaleźć stolarza który przygotuje materiał i czy zrobi to od ręki.
Inna sprawa to za jakie pieniądze to zrobi.

W markecie możesz sobie wybrać materiał jaki Ci pasuje i masz to od ręki

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Marca 2015, 10:33:48 czas Polski »
a ja się nie zgadzam z TomkiemZ i MarcinemW  :) sorry chłopaki, ale jeśli kolega chce od podstaw zrobić wszystko sam(nawet jeśli się na tym nie zna) to myślę, ze nie należy go zniechęcać i wysyłać do stolarza. grubościówkę może kupić z Juli, zresztą jak większość urządzeń które w Juli są dobrej jakości. Oczywiście przed rozpoczęciem prac zalecam przeglądanie forum oraz choćby jedną książkę o stolarstwie. dowiesz się między innymi po co i jak fazować krawędzie ;)

mam nadzieje, żę jak skończysz ten projekt to nie odłożysz maszyn na półkę i nie skończy się na piwku ze szwagrem, tylko będziesz się dalej realizował w stolarstwie

Offline MarcinW

« Odpowiedź #17 dnia: 16 Marca 2015, 10:58:17 czas Polski »
nie należy go zniechęcać
ale ja wcale nie zniechęcam :)
wręcz przeciwnie - bardzo zachęcam do pracy. ale z własnego doświadczenia trochę daję sugestię by skupić się na tych elementach prac, które dają największą wartość dodaną zarówno dla efektu kocowego jak i dla właściciela/twórcy.
prace wstępne na strugarce czy grubościówce są niezbędne, ale mogą być wykonane przez zewnętrznego dostawcę. a prace wykończeniowe dają ten element indywidualności i zrobienia pod własne potrzeby wg własnego uznania i właśnie to co (wg mnie) daje największą satysfakcję

Offline Keleven

• Sr. Member
  • Ocena +8/-0
  • Bądź sobą. Wszyscy inni są już zajęci.
  • View Gallery
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Marca 2015, 11:04:39 czas Polski »
akwa-stolarz uprzedziłeś mnie, zgadzam się z Tobą w 100%

Chłopak chce się czegoś nowego nauczyć, zrobić coś własnymi rękami a do tego ma pomoc w postaci szwagra (co dwie głowy to nie jedna) a wy go na starcie zniechęcacie.

Zapomniałem o szlifierce, może być mimośrodowa lub oscylacyjna ja kupiłbym mimośrodową ponieważ ma szersze zastosowanie.
Jak wspomniał kozio, Maktec będzie dla Ciebie optymalnym wyborem (cena-jakość) oczywiście wybór należy do ciebie.
« Ostatnia zmiana: 16 Marca 2015, 11:09:12 czas Polski wysłana przez Keleven »
Pozdrowienia z Syreniego Grodu

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 16 Marca 2015, 11:13:28 czas Polski »
Marcin ma trochę racji aby skupić się na pracach które dają większą wartość do efektu końcowego, ALE doświadczenie na grubościóce jest również bezcenne. tym bardziej w przypadku tak prostej realizacji. później to owo doświadczenie będzie mógł wykorzystać np, przy klejonkach itp.

jeśli miałbym tyle doświadczenia co Marcin, również wolałbym zlecić struganie komuś innemu i mieć spokój z pierdołami ;) jednak z braku doświadczenie pojawia się we mnie żądza nabycia go ;) jeśli wiecie o czym mówie

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #20 dnia: 16 Marca 2015, 11:25:21 czas Polski »
jeśli kolega chce od podstaw zrobić wszystko sam(nawet jeśli się na tym nie zna) to myślę, ze nie należy go zniechęcać i wysyłać do stolarza.

Kolego ja go nie zniechęcam , to jego wybór będzie
ale
znam podstawowe  maszyny profesjonalne i wiele lat na nich przepracowałem i wiem jakie one niosą zagrożenia dla początkującego.Tego z filmu  czy książki nie opanujesz  , jedynie praca pod nadzorem kogoś doświadczonego i jego wskazówki na stanowisku roboczym. Na filmach jest masa błędów pokazywanych podczas pracy przez niedouczonych ludzi i to się roznosi dalej a potem są wypadki.
Uczeń w zawodzie stolarz przez dwa lata nie jest dopuszczany do maszyn , jedynie w trzecim roku nauki pod nadzorem . Więc ktoś z mądrych to jednak wymyślił , dla obeznania się przez ten czas z metodami pracy .
Pilarka tarczowa a szczególnie wyrówniarka są bardzo niebezpiecznymi  maszynami , a kolega ma tam do obrobienia długie elementy i to chce zrobić na małej  maszynie , co tym bardziej jest niebezpieczne . Bo co innego jest trzymać długi i ciężki element nad wirującym narzędziem , a co innego trzymać elektronarzędzie nad leżącą  kantówką .
Dlatego twierdzę , że  10%  z sumy przeznaczonej  na zakup narzędzi zapłacić komuś kto to wstępnie obrobi , a kupić sobie trochę  dobrych ręcznych narzędzi i elektronarzędzi i mieć ręce całe do dalszych prac i fundusze na dobre  piwo.
Tak po prawdzie to resztę prac można ręcznymi narzędziami spokojnie 
zrobić

Offline MarcinW

« Odpowiedź #21 dnia: 16 Marca 2015, 11:32:08 czas Polski »
ok, każdy z nas pisze przede wszystkim z własnego punktu widzenia
tomekz dodał tu bardzo ważny aspekt doświadczenia i bezpieczeństwa

Myślę, ze przedstawiliśmy tutaj argumenty różnych stron i te informacje powinny pomóc koledze podjąć decyzję co będzie najlepsze dla niego u kupione za jego pieniądze. Uważam że rola forumowiczów jako "doradców" jak najbardziej jest tutaj spełniona. Decyzję podejmie Cichy_Bob :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #22 dnia: 16 Marca 2015, 11:42:16 czas Polski »
kolega ma tam do obrobienia długie elementy i to chce zrobić na małej  maszynie , co tym bardziej jest niebezpieczne
Święte słowa. Naprawdę trzeba sporo wiedzieć i przewidywać przy takiej pracy.
Ja na początku postępowałem jak opisał to Tomek - dawałem materiał do wstępnej obróbki do stolarni. Klejonki do pierwszych ważniejszych projektów też robił mi stolarz - pokazał mi jak to robi.
Do dłuższych elementów stosuję podpórki - przedłużenie stołów.
Cały czas trzeba mieć oczy dookoła głowy i ....... słuchać Tomka - ja dobrze na tym wychodzę :)

Offline Cichy_Bob

« Odpowiedź #23 dnia: 16 Marca 2015, 12:36:29 czas Polski »
Dziękuję wszystkim za wpisy oraz sugestie.

Musze głęboko nad tym wszystkim się zastanowić, żeby podjąć decyzję w którym kierunku pójść do przodu.

Wieczorkiem napiszę co o tym myślę.

Pozdrawiam

M.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 16 Marca 2015, 14:58:23 czas Polski »
Bo co innego jest trzymać długi i ciężki element nad wirującym narzędziem , a co innego trzymać elektronarzędzie nad leżącą  kantówką
I tu racja...
Właśnie przy takich rzeczach przydaje się strug elektryczny ręczny i pilarka ręczna najlepiej z przykładnicą.
Jeśli nie miałeś do tej pory doświadczenia z większymi maszynami to naprawdę musisz uważać i poćwiczyć na mniejszych elementach.
Wiertło świder to najlepsze rozwiązanie przy wierceniu długich otworów w kantówkach pod śruby zamkowe.
http://specbudowa.pl/image/cache/data/produkty/proline%20do%20drewna%20swider-900x900.jpg

Mimo wszystko zachęcam do samodzielnej pracy (tylko nie przy piwku bo to grozi tragedią) w celu nabycia tego doświadczenia.
Sam często zamiast kupić pewne rzeczy sam strugam i przycinam ręcznie bo takiej wprawy najbardziej mi brakuje.
pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 16 Marca 2015, 15:00:28 czas Polski wysłana przez kozio »

Offline demolkaa

« Odpowiedź #25 dnia: 16 Marca 2015, 16:08:57 czas Polski »
Chłopaki idąc za niektórymi wypowiedziami to może lepiej jak kupi gotowy i sobie tylko skręci ale jak sam autor napisał chce się coś samemu nauczyć to od czegoś trzeba zacząć a tutaj nie ma nic skomplikowanego.

To może do obróbki wstępnej zakupić strug ręczny nim przejechać elementy a potem szlifierką mimośrodową. Ja bynajmniej tak robiłem przy budowie altanki i mam gładziutkie elementy.
A co do budowy to pamiętaj żeby nie robić elementów ostrych kantów tylko wszystko w miarę zaokrąglać.
Pamiętaj jeszcze o mocowaniu tego placu jakoś do ziemi możesz zakupić kotwy wbijane w ziemię (łatwiejszy sposób) lub zrobić samemu kotwy i zalać je betonem. Możesz sobie przejrzeć mój projekt budowy altanki tam masz pokazane kotwy własnego wykonania zalane betonem.
Nie ma haka na DIY cwaniaka.

Offline Cichy_Bob

« Odpowiedź #26 dnia: 16 Marca 2015, 22:05:47 czas Polski »
Aktualizacja elektronarzędzi jakie posiadam:

1. Wiertarko - wkrętarka Bosch - GSR 12
2. Wyrzynarka Bosch - jakiś niebieski GST (0 601 577 003)
3. Wiertarka Celma - PRC 10/6 - stara zielona konstrukcja
4. 2 x wiertarka marketowa :)
5. Pilarka tarczowa Celma - DBRCC 67 - starsza wersja z początku lat 90 - prawie nówka :)

Na pewno zakupie:

1. Frezarkę górno-wrzecionową Maktec - MT362 - szwagier pracuje w hurtowni która jest przedstawicielem Makity :) będzie dobra cena :)

No i marzy mi się:
METABO GRUBOŚCIÓWKA STRUGARKA HC 260 no ale cena już jest za to adekwatna.

Czy jest jakaś rozsądna alternatywa dla Metabo ?? - chodzi mi o dokładność i prostotę użytkowania.

Co do bezpieczeństwa pracy z maszynami stolarskimi to faktycznie nie mam doświadczenia w obyciu jednakże uważam że 40 lat na karku pozwala spojrzeć trzeźwym okiem na czyhające niebezpieczeństwa podczas takiej pracy.

Tak jak pisałem wcześniej chęć zrobienia całego projektu (prostego projektu) samemu ze szwagrem od początku do końca jest bardzo silna. Jak sam nie zrobię to się nie nauczę :).

Liczę na Wasze dalsze wsparcie.

Pozdrawiam

M. 
« Ostatnia zmiana: 16 Marca 2015, 22:12:09 czas Polski wysłana przez Cichy_Bob »

Offline Filip

« Odpowiedź #27 dnia: 16 Marca 2015, 22:10:41 czas Polski »
Na jakich to maszynach stolarskich zamierzasz pracować?
Bo jeśli chodzi o elektronarzędzia to chyba każdy chłop co nie jest dupa i ma trochę oleju w głowie będzie potrafił nie zrobić sobie nimi krzywdy. Oczywiście chyba. ;) Także nie zawiedź mnie. ;p

Offline Cichy_Bob

« Odpowiedź #28 dnia: 16 Marca 2015, 22:15:26 czas Polski »
Na jakich to maszynach stolarskich zamierzasz pracować?
Bo jeśli chodzi o elektronarzędzia to chyba każdy chłop co nie jest dupa i ma trochę oleju w głowie będzie potrafił nie zrobić sobie nimi krzywdy. Oczywiście chyba. ;) Także nie zawiedź mnie. ;p

Filip, z elektronarzędziami to oczywiste, jednakże koledzy wyżej wspominali że praca na grubościówko - heblarce jest niebezpieczna dla kogoś kto nigdy nie miał z takimi urządzeniami styku.

Pozdrawiam

M.

Offline Filip

« Odpowiedź #29 dnia: 16 Marca 2015, 22:42:08 czas Polski »
Na wyrówniarce owszem. Z grubościówką sobie poradzisz. Trzy zasady: nie stać prosto w linii materiału, tylko z boku, nie strugać różnych grubości jednocześnie,  nie wkładać paluszków w dziwne dziurki, gdy maszyna pracuje.