28 Kwietnia 2026, 13:20:47 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka dla amatora – czy warto dopłacać do droższych modeli?  (Przeczytany 7037 razy)

Offline KUKIS

Pilarka dla amatora – czy warto dopłacać do droższych modeli?
« dnia: 04 Kwietnia 2015, 13:15:51 czas Polski »
Witam
Jestem na etapie wyboru swojej pierwszej pilarki i im dłużej się drapię po głowie tym mam większy problem którą wybrać. Ogólnie wybór padł na pts10 lub mlt100 ale zastanawiam się czy grosika dozbierać lub resztę wziąć na raty i zanabyć  sobie np.  METABO TS 254 , DeWalt DW745 czyli tak powiedzmy do 3tyś. Czy początkujący amator odczuje różnice pomiędzy tymi pilarkami  i czy kupno maszynki dwukrotnie droższej  w tym przypadku ma sens?

Offline Jakub82

Odp: Pilarka dla amatora – czy warto dopłacać do droższych modeli?
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Kwietnia 2015, 15:49:37 czas Polski »
Ma , wytrzymaj ciśnienie i zbieraj na droższą , różnica ogromna

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #2 dnia: 04 Kwietnia 2015, 16:16:57 czas Polski »
Im większy amator tym maszyna powinna być lepsza. Zawodowiec poradzi sobie z gorszą, niedociągnięcia amatora musi korygować dobra maszyna. Jest jeszcze kwestia wymagań i zastosowania, ale to już każdy sam musi zdecydować.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline KUKIS

« Odpowiedź #3 dnia: 04 Kwietnia 2015, 18:17:53 czas Polski »
Tak podejrzewałem i wolałem się zapytać a nie wpakować się jak ślepy do kina  ;D
Chyba troszku trzeba dozbierać na lepsiejszą zabawkę  :(

Offline Arek_VI

« Odpowiedź #4 dnia: 04 Kwietnia 2015, 18:24:50 czas Polski »
Z doświadczenia - jako amator - wiem, że lepszym zakupem na początek byłaby zagłębiarka z szyną, np. Mafell lub Festool. Zrobisz nią nawet więcej precyzyjnych prac niż na pilarce a wydatek mniejszy. Do Festool'a możesz potem nabyć stolik CMS-GE z modułem do TS 55 i masz pilarkę jak się patrzy.

Offline Yar0

« Odpowiedź #5 dnia: 04 Kwietnia 2015, 18:56:19 czas Polski »
Zagłębiarką cięcie małych elementów to mordęka. Wszystko zależy od Twoich funduszy. Jak masz wydać 3 tysiaki na piłe a potem długooo nic to ja bym wolał kupić mlt100 i zagłebiarke makity. MLT 100 jak poustawiasz zła taka nie jest a zagłebiarką  wiadomo co możesz czynić :) W trójce się zmieścisz. Na małej pile stołowej typu metabo lub  dewalt pomimo klasy, cięcie długich odcinków łatwe nie będzie... Ja mam zamiar pójść tą drogą, a czy jest słuszna niech fachowcy się wypowiedzą.
Za 3tys.zł nie będzie lepszy festool precisio lub maffell erika? Oczywiście w używce:)
« Ostatnia zmiana: 04 Kwietnia 2015, 19:01:01 czas Polski wysłana przez Yar0 »

Offline mareklubuskie

« Odpowiedź #6 dnia: 04 Kwietnia 2015, 20:31:41 czas Polski »
Tak jak pisali koledzy wyżej - im mniej doświadczenia, tym maszyna musi wybaczać więcej błędów ;)
Do 3 tysięcy jak dobrze poszukasz okazji (np na allegro) to bez problemu znajdziesz na prawdę fajny sprzęt, nawet sam ostatnio byłem zdziwiony jak oglądałem

kozio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Kwietnia 2015, 21:46:59 czas Polski »
Z pewnością ten droższy sprzęt jest lepiej wykonany i bardziej profesjonalny.
Zależy do jakich celów będziesz wykorzystywał i jak bardzo maszyna będzie Ci potrzebna.
Jeśli kupisz pobawisz się a potem będzie się kurzyć to można wydać każdy pieniądz...
Sam mając około 3tyś też kupiłbym pilarkę i zagłębiarkę wydając mniej-więcej po równo.

Musisz pamiętać że żadne urządzenie nie będzie pracować i myśleć za Ciebie.

Pozdrawiam i podziel się opinią zakupionej zabawki ;)

Offline KUKIS

« Odpowiedź #8 dnia: 04 Kwietnia 2015, 22:00:25 czas Polski »
Myślę że na pilarce się nie zakończy i jak nie teraz to w przyszłości zagłębiarka  pojawi się ale w chwili obecnej nie planuję (chyba) rozcinać większych formatów. Maszynki wolę nowe ze względu na brak doświadczenia i nie chcę  kupować jakiś zajechanych klamotów

Offline mareklubuskie

« Odpowiedź #9 dnia: 07 Kwietnia 2015, 18:48:23 czas Polski »
Jak kiedyś będziesz poważnie się zabierać za stolarkę to polecam Martina lub Panhansa, miałem ostatnio okazję dotknąć i zobaczyć jak to pracuje u kolegi - jeszcze chyba nigdy nie widziałem tak dobrych maszyn ;)

Offline KUKIS

« Odpowiedź #10 dnia: 09 Kwietnia 2015, 10:46:08 czas Polski »
Oj to są dość duże maszynki i musiałbym najpierw wybudować jakieś spore pomieszczenie co by to zmieścić a moje jest  małe i dlatego poszukuję czegoś co po pracy można złożyć i postawić pod ścianą.
I coraz bardziej po łepetynie telepie mi się wspomniane metabo    ;)

Offline prezio

« Odpowiedź #11 dnia: 16 Kwietnia 2015, 12:40:44 czas Polski »
Podobnie mysle o nowej pilarce jak o stole
info ktore moze sie przydac
http://forum.domidrewno.pl/pily-36/stol-wlasnej-roboty-czy-kupowany/msg35468/#msg35468

R
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline jarpaw

« Odpowiedź #12 dnia: 03 Czerwca 2015, 08:47:10 czas Polski »
Ja powiem tak:
kupisz "pilarkę" za te 3 tys. nie wiem czy to można nazwać pilarką, a za pół roku ją wywalisz na złom bo nie będzie gwarantowała takiej jakości cięcia jaką byś chciał...
proponowałbym wstrzymać się i podzwonić po firmach handlujących używkami.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Czerwca 2015, 11:43:53 czas Polski »
A ja trochę pod prąd - złe myślenie, nie naprawiajcie błędów za pomocą maszyny a przez uczenie się i zdobywanie doświadczenia. Przecież profesjonalna maszyna nie uczyni profesjonalisty z amatora, tak jak profesjonalista nie stanie się amatorem przez używanie narzędzi amatorskich.
Amator potrzebuje nawet na początek swojej przygody z drewnem kilku elektronarzędzi i maszyn, jeżeli ma ograniczony budżet i za wszystko kupi droższą pilarkę, to niewiele zrobi. Co innego jak może sobie pozwolić na więcej. Większość dostępnych pilarek dla amatorów jest już opisana w odpowiednich działach.
Moja rada - pracować, nie czekać na lepszy sprzęt, wymieniać sprzęt na lepszy sukcesywnie w miarę zdefiniowanych przez siebie potrzeb.
Szkoda marnować czas aby pozbawiać się przyjemności tworzenia projektów :)

Offline jarpaw

« Odpowiedź #14 dnia: 03 Czerwca 2015, 12:21:58 czas Polski »
A ja trochę pod prąd - złe myślenie, nie naprawiajcie błędów za pomocą maszyny a przez uczenie się i zdobywanie doświadczenia. Przecież profesjonalna maszyna nie uczyni profesjonalisty z amatora, tak jak profesjonalista nie stanie się amatorem przez używanie narzędzi amatorskich.
Amator potrzebuje nawet na początek swojej przygody z drewnem kilku elektronarzędzi i maszyn, jeżeli ma ograniczony budżet i za wszystko kupi droższą pilarkę, to niewiele zrobi. Co innego jak może sobie pozwolić na więcej. Większość dostępnych pilarek dla amatorów jest już opisana w odpowiednich działach.
Moja rada - pracować, nie czekać na lepszy sprzęt, wymieniać sprzęt na lepszy sukcesywnie w miarę zdefiniowanych przez siebie potrzeb.
Szkoda marnować czas aby pozbawiać się przyjemności tworzenia projektów
Muszę zaprzeczyć sobie i się zgodzić.